• annonssamarbete Adlibris •

Läsning för mörka kvällar

Jag har ju många gånger skrivit om vikten av att läsa för barn. Förutom att det är en mysig stund för närhet och vilsamt umgänge – är det ett sätt för barnen att läsa sig om världen och utveckla sitt språk. Så att de bättre kan sätta ord på sina tankar och känslor.

Att läsa för barnen varje kväll har blivit en självklarhet här hemma. Och jag tror nyckeln till att läsa handlar om att skapa en vana kring läsandet. Så att man verkligen tar tid för det varje dag.

Och är inte det här den mysigaste lästiden på året ändå? Krypa ner i sängen lite tidigare för att hinna läsa extra länge. Jag har en hel sektion i barnens bokhylla vigd åt julböcker – som är det vi helst läser nu.

Och det roliga är alla julböcker som kommit sista åren – där man läser ett nytt kapitel varje dag. Vi brukar välja en ny sådan bok att läsa varje december. Tidigare favorit har varit Skorstensjul – men jag tror att Snösystern av Maja Lunde kan bli en farlig konkurrent. Illustrationerna av Lisa Aisato är ju helt magiska.

Jamen kolla bara!

Dessutom vill jag rekommendera en ny liten pärla från Per Gustavsson. Han har skrivit och illustrerat många av våra favoriter här hemma – titlar som När Prinsar stannar hemma och En stackars liten haj. Och i den Augustnominerad boken Sen kom Vintern möter vi haren som en dag upptäcker ett vitt strå på kroppen och får en riktig livskris. Det här är en rasande rolig och rörande vinterberättelse!

Här hittar ni Adlibris alla härliga julböcker.

Vill också passa på och tipsa på två julkalendrar så här inför december. Den ena är Pixikalendern. En helt enkelt briljant idé – där en ny Pixibok ryms bakom varje lucka ända fram till julafton. Alldeles lagom långa berättelser för att man ska kunna läsa dem direkt på morgonen när man öppnat luckan.

Förutom en Pixikalender har vi också adventskalendern Handbok för Superhjältar. Kan verkligen rekommendera dessa böcker som vi läst oräkneliga varv för våra barn. Särskilt åttaåringen har varit förtjust i serien om superhjälten Lisa som bekämpar så väl mobbare som skurkar med sina superkrafter. I den här aktivitetskalendern gömmer sig bakom varje lucka pussel, aktivitetsböcker, klistermärken, julpyssel och korta berättelser. Här hittar ni Adlibris julkalendrar!

Det här var två av mina julfavoritböcker ur den sprillans nya bokutgivningen. Här kan ni läsa om äldre julboksfavoriter hemma hos oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Läsning för mörka kvällar”

 1. Jag har köpt adventskalendern Handbok för Superhjältar till sonen som gillar de böckerna, men det var svårt att se vad den innehåller! Jag gissade på små böcker men vet inte om det är nya texter. Jaja, 1 december får vi se.

 2. Vi leste Snøsøsteren i fjor, den er nydelig. Men vi gråt, både voksne og barn. God lesing!

 3. Och “Jul på Monsterhotellet”och” Jul igen på monsterhotellet” och “Familjen Skurk och julkulan” samtliga av Anna Hansson.

 4. Åh, vad härligt. I fjol läste jag en kalenderbok för min förskolegrupp, hade läst boken på förhand och valt ut lite rekvisita till varje kapitel. Både barn och vuxna älskade det. Ser så framemot att få börja läsa sagor fö min lilla kille sen, samlar redan på böcker.

 5. Tack för bra boktips, men jag bojkottar Adlibris av flera skäl, främst att nätbokhandeln försvårar för den vanliga bokhandeln, men också att avtalen för författare är usel (har en bekant som berättat.)

  Mysiga böcker, ska kolla efter dem i fysiska bokhandeln, tack =)

  1. Upplys mig om vad du menar med
   “…men också att avtalen för författare är usel (har en bekant som berättat.)…”

   Vill gärna veta eftersom att jag själv väldigt ofta handlar av adlibris. Vill inte gynna något där det inte står rätt till.

   1. Well, jag inser att mitt ogenomtänkta svar kräver ett förtydligande.
    Jag måste be att få återkomma när jag kollat närmre på det.
    Vet bara att en författare som jag varit i kontakt med själv inte säljer på just adlibr, men får som sagt luska närmare varför.

    Ingrid

 6. Min 5-åring är också väldigt förtjust i handbok för superhjältar, tycker själv den är helt ok. Vi hade turen att författaren och illusstratören av böckerna besökte vårt bibliotek så man kunde anmäla barnen på en skriv/rit-workshop. Vår 9-åring är lite för gammal för att uppskatta de böckerna, men älskar att skriva och han tyckte workshopen var toppen. Gamla tiders julböcker är bara så himla härliga, hittar ibland på loppis och brukar passa på.

 7. Kan rekommendera Maja Lundes romaner för vuxna med, jag läste ut Blå i helgen och Binas historia fick mig att försöka rädda vildbin hela sommaren.

 8. Nu har jag lånat hem både ”Sen kom vintern” och ”snösystern”! ☺️

  Passar på att tipsa tillbaka om följande: Surtanten Birgitta, Kusinerna Karlsson och Oliwer och havsperukerna!

 9. Kan tipsa om en bokserie om Kerstin av Helena Hedman. Skildrar fint känslor lite i Barbro Lindgren anda.

 10. God jul lilla lök är bästa julkalenderboken, så fin! Vi har läst den i flera år. Även Jul i stora skogen är superfin!