Loppade julpärlor

Här är mina senaste juliga loppisfynd som jag gjorde när jag var uppe i norrbotten med min syster. Men jag inleder med något som jag köpt här i Umeå….

Den här förtjusande handbroderade väggbonaden är ren perfektion. Kolla stearinljusen, bården, färgställningen. Milda mjuka pasteller.

Tror att den här är riktigt gammal. Ska få hänga på bästa platsen i hela huset!

Har också slagit till på några små nipperburkar som ska bli julklappar.

Alltid bra att ha för vigselringar, huvudvärkstabletter eller annat viktigt man måste ha med sig…

Och så tjockt, underbart norskt porslin. Märkt Stavangerflint och säkert en souvernirkopp då texten Alsthaug finns på koppen. På fatet står skrivet “Sommer velkommen til alles behag på hvilken at natten den lyser som dag”.

Honungsburken var nog mitt bästa fynd på evigheter. Är ständigt på jakt efter gammalt engelskt trettio och fyrtiotalsporslin. Men det finns inte direkt drivor av det i second handaffärerna. Hittade denna för typ en tjuga och hoppade nästan på stället av glädje. Märkningen i botten är Crown Devon Honey Pot och när jag kollat runt lite kan de säljas för allt mellan sexhundra kronor och en tusenlapp. Inte för att jag någonsin tänker sälja den. Ska spara för alltid!

Har letat efter ett grisfat till rimlig penning i flera år. Den meningen låter ju helt absurd ser jag nu? “Grisfat” “Flera år”. Jaja.

Så gulligt gammaldags till julbordet i alla fall! 40 kronor märkt med Bofajans var som hittat. Plus den här emalkaffepannan i perfekt skick invändigt. Också 40 kronor.

Ryckte också åt mig detta stora gamla mått i flintgods från Gustavsberg. Det står nu vid spisen och håller ordning på slevarna.

Slutligen högg jag tag i den här ullkoftan och köpte den oprovad. Sitter som en smäck tack och lov. Så fina vintriga färger och midjekort modell som är den bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Loppade julpärlor”

 1. Den flotte norske koppen er jo helt sikkert en souvenirkopp fra Alstahaug i Nordland, i mange år hjemstedet til presten og den første store norske nasjonaldikteren Petter Dass (1647-1707) – han skrev bl.a. Nordlands trompet og noen veldig kjente salmer. Det skulle ikke forundre meg om det fine verset på fatet er fra hans diktning, det høres veldig typisk ut. Jeg kjenner ikke hans diktning så godt, dessverre, men han skrev mye på den versefoten og om naturen i nord. Håper den er god som kaffekopp også, Stavangerflint er ofte veldig bra.

  1. I en av Ola Bremnes sine fine melodier «Aurora den røde» inngår denne teksten av Petter Dass. «O sommer kjærkommen til alles behag, på hvilken at natten den lyser som dag og fugle sin skapermand love».

 2. Obs ha koll på honungsburken sommartid! När svärmor skulle ta honung ur sin hittade hon 15 (!!!) drunknade getingar i sin, usch äckelchocken!! 🤢

 3. Alstahaug är ett fint ställe och i närheten finns bergsformationen “de sju systrarna ” . Ett bra utflyktsmål när man är i Tärnaby 🙂

 4. Så mycket fina fynd man kan göra på loppis roligare än att gå och shoppa nytt på stan.🤗🌎

 5. Om jag inte missminner mig har tidningen Retro i sitt senaste nummer en artikel om historien bakom den vita kannan med besticken i!

 6. Grattis till underbara fynd. Vad roligt det är när man hittar det man letat länge efter på loppis! Jag hittade en perfekt grötslev idag som passar utmärkt till den gamla grötkarotten jag fyndade förra året. Var egentligen på jakt efter fler efterrättstallrikar att komplettera med eftersom vi ska ha jättesläkten på kalas, hittade 15 söta från Gefle och de kostade 15:- styck. Dessa kan ju användas om och om igen vilket man med papperstallrikar inte kan göra. Hoppas vi blir allt fler som inte bara letar efter designpärlorna secondhand utan som faktiskt inkorporerar loppis i det vardagliga handlandet. Tack för all inspiration Clara!

 7. Åh grisfatet! Det har jag också letat efter i flera år och förra året fick jag det i julklapp av min pappa som hittat det på en loppis 🙂

 8. Koppen fra Stavangerflint er av Inger Waage som var den store designeren på Stavangerflint i 50, 60 og 70-tallet.

 9. Skulle du inte kunna göra ett inlägg om vilka second hand-butiker, loppisar och antikaffärer i Umeå med omnejd som du rekommenderar? 😃

 10. Åh, vad kul att du hittade ett grisfat från BoFajans! Jag har ett likadant som jag fått av min mamma. Min morfar hette Gösta Boberg och ägde fabriken BoFajans i Gävle tillsammans med sina två bröder. Han var själv keramiker och glasyrtekniker vid fabriken. Min mamma har spenderat mycket tid där som barn och ungdom. Tyvärr är fabriken nerlagd sedan 60-talet men man kan hitta mycket fina saker på loppis och Tradera. Själv har jag ärvt massor! En fantastisk skatt med många minnen.
  Önskar dig en fin jul med ditt Grisfat 🙂

  1. Tycker jag med, jättesöt <3. Letar alltid efter ulltröjor men har hittills inte hittat ngn som passar :/