Jag älskar bufféer för att jag älskar plockig mat. Många olika rätter och smaker samtidigt. Till påsk gör jag alltid snittar till buffen eller som tilltugg medan man väntar på maten. Gärna med lax i olika former.

Nu ska ni få receptet på två otroligt enkla och goda snittar att göra på hårt tunnbröd och mjukt tunnbröd. Den ena kan man med enkelhet också göra vegansk.

Jag använder mig av Polarbröds utmärkta Polarknäcke och Polarbröds goda mjuktunnbröd Njalla. Polarbröd är ett norrländskt familjeägt bageri som bland annat har investerat i egen vindkraft som producerar lika mycket grön el som deras bagerier använder.

Gott att veta är också att Polarbröd i första hand levererar sina produkter via järnväg och nu har bytt ut alla plastförpackningar till sockerrörsbaserade påsar som är återvinningsbara.

Servera med snacksrädisor och dillkvistar

Gravlaxsnittar med dijonröra

Fantastiska snittar med gravlax och färskost smaksatt med dijonsenap. Om du istället för att skära snittar delar brödrullarna i halvor får du smarriga utflyktssmörgåsar till picknicken. Snittarna går att förbereda någon dag innan servering.

Ingredienser(ca 30 st snittar)

  • 5 runda kakor Njalla

  • 100 g Philadelphiaost

  • 2 -3 tsk dijonsenap

  • En nypa salt

  • 250 g skivad gravlax

  • Några knippen färsk dill

  • Några knippen färsk dill

  • 2 dl finhackade rädisor

Gör så här

  • Blanda philadelphiaost, dijonsenap och salt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer senap för ännu mer tryck i smaken.
  • Bred färskoströran över brödet. Lägg skivad gravlax ovanpå och några nypor färsk dill.
  • Avsluta med fint hackad rädisa. Rulla ihop och skär i snittar.
Avokadosnittar med wasabi – och grapefruktslemonad i glasen

Avokadosnittar med wasabi

Dessa snittar får sitt sting från wasabin och gillar du hettan kan du dubbla mängden. Det går bra att förbereda alla ingredienser för sig och sedan bara montera strax innan servering. Använder du tångkaviar istället för vanlig blir snittarna veganska.

Ingredienser(15 snittar ca)

  • 5 runda Polarknäckebröd

  • 2 avokado

  • 1/2 tsk wasabi

  • 2 msk citronsaft

  • Salt och peppar

  • 1/2 dl rom

  • Citronskivor

Gör så här

  • Dela, kärna och gröp ur avokadon. Mosa och tillsätt wasabi och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  • Bryt polarbrödet i mindre bitar. Lägg avokadoröran ovanpå och klicka ut romen. Peppra lite och dekorera med tunt skurna citronskivor.

Ät, njut och ha en riktigt härlig påsk!