• Reklamsamarbete ABBA Kungshamn •

Min bästa sommarlunch

Jag älskar sill. Är det kanske den perfekta maten? Fin nog att ställa fram till våra största högtider. Men enkel nog att duka upp en varm sommardag när man knappt orkar lämna solsängen. En salt matjesmacka med färskpotatis och gräslök är svårslaget att äta till sommarlunch men och att bli bjuden på till en högtidsdag. Som nationaldagen kanske?

Och vill jag göra det lite festligare förbereder jag alla ingredienserna fint i små skålar så får gästen själv montera smörgåsen

Av alla sillar är Abba Mästar Matjessill min absoluta favorit. Och faktiskt en riktigt bra sill att börja med om du vill lära sig äta sill (jo, jag var själv en slow starter på sillfronten). Detta för att matjes har en mild mjuk smak.

Mina bästa tips (förutom matjes) för dig som vill lära dig äta sill är att testa med sillinläggningar med krämig sås. Senapssill till exempel. Det var min inkörsport i den inlagda sillens värld. Välj också rätt tillbehör – och snåla inte med dem.

Till min matjessill gillar jag färskpotatis, citronklyftor, rödlök, finhackad gräslök, dill och ägghalvor. Ett gott tunnbröd och sedan lite gräddfil eller creme fraiche till.

Lägg allt på tunnbrödet, peppra gärna lite och ät på en endaste gång!

Jag känner hur det riktigt vattnas i munnen…

Hur vill du ha din sill? På macka? I en sillåda? I en krämig röra på en skiva kavring? Jag vet i alla fall att jag alltid vill ha MSC-märkta firrar. All matjessill och sill i glas från Abba är just det, vilket innebär att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt fiskebestånd och har fiskats med minimal påverkan på havsmiljön. Det är mat med en bättre magkänsla, det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Min bästa sommarlunch”

  1. Det finns nog ingen speciell ålder. Somliga människor gillar inte sill någonsin, och andra gillar det från början.

  2. Svar på Lenas fråga ovan: Så olika, en del mycket små och andra aldrig ;)…
   Vad gott allt ser ut Clara. Du är bra på att arrangera och fotografera!

 1. Alltså, oj vad sugen jag blev! Har ätit vegetariskt i många år men nu blev jag väldigt sugen på att göra ett undantag 🙂 Finns många bra vegetariska alternativ till olika sillinläggningar men just matjessill saknar jag nu inser jag.

  (Snacka om lyckat reklamsamarbete) 😜

 2. Hej Clara, så fin du är i håret!

  Min matjesfavorit är på en brytknäcke, färsk potatis, bregott, matjes, gräddfil och rödlök. MUMS =)

 3. Tack för sillinspiration och härliga bilder. Älskar din blogg och följer tacksamt med på din äventyr!
  Jag älskar all sill, Brantevikssill är en favorit jag plockat upp på semestrar i Skåne. Den kan en enkelt göra själv av 5-minuterssill. Matjessill är också supergott med varmt smält smör på, gärna som förrätt på vintern. Till det passar konstigt nog kryddigt vin för den som vill ha det.

 4. Jag älskar verkligen sill och har ätit det sedan jag var bebis och fick börja med fast föda, tack mamma! 😉
  På senare år har jag utvecklat ett smått beroende av Gubbröra gjord på matjes på skånsk kavring, det är fantastiskt och jag skulle helst ha en skål i kylen för jämnan!

 5. Jag vill helst ha den i ett annat rum än där jag befinner mig 😉 Är ett livsmedel jag inte fixar, inte ens lukten av det.. Nu ska vi flytta till hus o mannen börja fiska, haha, får se hur det går för mig, man kanske vänjer sig?

 6. Måste bara berätta att det vattnades i munnen av din beskrivning av sillen. Trots att jag är vegan sedan flera år…

 7. Du ser så snygg ut alltså <3

  Här i Danmark är currysillen (karrysild på danska) en favorit. Barnens gammelfarmor gör sin egen med motsvarande 5minuterssill, rödlök, äpple, creme fraice, majonnäs och curry såklart, jättegott. Kommer man på besök till Danmark (om Corona någonsin slutar) så besök gärna något trevligt smørrebrødsställe och prova den lokala varianten 😊

 8. Jag uppskattar att du gör dina sponsrade inlägg så personliga och med så lite av uppdragsgivarens standardformuleringar. Jag förstår helt och fullt bloggarens behov av en inkomst, men jag vrider mig av pinsamhet av vissa bloggares inlägg när man så tydligt hör hur de slutar att använda sina egna ord och bara rapar upp uppdragsgivarens. Speciellt illa är det när två bloggare skriver om samma produkt ungefär samtidigt med exakt samma ord. Men du lyckas ovanligt bra med att smälta ihop “säljtexten” med din egen. Till exempel i detta inlägg. Och jag som inte ens gillar sill, läste det gärna!