Jag älskar sill. Är det kanske den perfekta maten? Fin nog att ställa fram till våra största högtider. Men enkel nog att duka upp en varm sommardag när man knappt orkar lämna solsängen. En salt matjesmacka med färskpotatis och gräslök är svårslaget att äta till sommarlunch men och att bli bjuden på till en högtidsdag. Som nationaldagen kanske?

Och vill jag göra det lite festligare förbereder jag alla ingredienserna fint i små skålar så får gästen själv montera smörgåsen

Av alla sillar är Abba Mästar Matjessill min absoluta favorit. Och faktiskt en riktigt bra sill att börja med om du vill lära sig äta sill (jo, jag var själv en slow starter på sillfronten). Detta för att matjes har en mild mjuk smak.

Mina bästa tips (förutom matjes) för dig som vill lära dig äta sill är att testa med sillinläggningar med krämig sås. Senapssill till exempel. Det var min inkörsport i den inlagda sillens värld. Välj också rätt tillbehör – och snåla inte med dem.

Till min matjessill gillar jag färskpotatis, citronklyftor, rödlök, finhackad gräslök, dill och ägghalvor. Ett gott tunnbröd och sedan lite gräddfil eller creme fraiche till.

Lägg allt på tunnbrödet, peppra gärna lite och ät på en endaste gång!

Jag känner hur det riktigt vattnas i munnen…

Hur vill du ha din sill? På macka? I en sillåda? I en krämig röra på en skiva kavring? Jag vet i alla fall att jag alltid vill ha MSC-märkta firrar. All matjessill och sill i glas från Abba är just det, vilket innebär att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt fiskebestånd och har fiskats med minimal påverkan på havsmiljön. Det är mat med en bättre magkänsla, det!