Jag Ă€lskar sill. Är det kanske den perfekta maten? Fin nog att stĂ€lla fram till vĂ„ra största högtider. Men enkel nog att duka upp en varm sommardag nĂ€r man knappt orkar lĂ€mna solsĂ€ngen. En salt matjesmacka med fĂ€rskpotatis och grĂ€slök Ă€r svĂ„rslaget att Ă€ta till sommarlunch men och att bli bjuden pĂ„ till en högtidsdag. Som nationaldagen kanske?

Och vill jag göra det lite festligare förbereder jag alla ingredienserna fint i smÄ skÄlar sÄ fÄr gÀsten sjÀlv montera smörgÄsen

Av alla sillar Àr Abba MÀstar Matjessill min absoluta favorit. Och faktiskt en riktigt bra sill att börja med om du vill lÀra sig Àta sill (jo, jag var sjÀlv en slow starter pÄ sillfronten). Detta för att matjes har en mild mjuk smak.

Mina bĂ€sta tips (förutom matjes) för dig som vill lĂ€ra dig Ă€ta sill Ă€r att testa med sillinlĂ€ggningar med krĂ€mig sĂ„s. Senapssill till exempel. Det var min inkörsport i den inlagda sillens vĂ€rld. VĂ€lj ocksĂ„ rĂ€tt tillbehör – och snĂ„la inte med dem.

Till min matjessill gillar jag fÀrskpotatis, citronklyftor, rödlök, finhackad grÀslök, dill och Àgghalvor. Ett gott tunnbröd och sedan lite grÀddfil eller creme fraiche till.

LÀgg allt pÄ tunnbrödet, peppra gÀrna lite och Àt pÄ en endaste gÄng!

Jag kĂ€nner hur det riktigt vattnas i munnen…

Hur vill du ha din sill? PÄ macka? I en sillÄda? I en krÀmig röra pÄ en skiva kavring? Jag vet i alla fall att jag alltid vill ha MSC-mÀrkta firrar. All matjessill och sill i glas frÄn Abba Àr just det, vilket innebÀr att fisken Àr vildfÄngad, kommer frÄn ett livskraftigt fiskebestÄnd och har fiskats med minimal pÄverkan pÄ havsmiljön. Det Àr mat med en bÀttre magkÀnsla, det!