En riktigt smarrig smörgåstårta är perfekt festmat i sommartider. Och faktiskt en unikt svensk företeelse.

Tårtan kan med fördel förberedas ett tag innan servering då den bara blir godare om den stå får stå i kylen och safta till sig lite.

Jag brukar göra smörgåstårtor på Polarbröds Jubileumskakor. Halvmånarna som viks ut till cirklar blir så fina och festliga på ett tårtfat.

Min smörgåstårta med asiatiska smaker är tack vare turkisk yoghurt inte fullt så mastig som smörgåstårtor kan vara. Fyllningen med är smaksatt med bland annat wasabi, ingefära och färsk koriander. Men om du inte gillar koriander kan det också bytas ut mot basilika. Och jag vill verkligen slå ett slag för att använda handskalade räkor till tårtan. Det gör hela skillnaden för slutresultatet!

Jag bjöd matlaget på den här smörgåstårtan och min kompis Stina utropade att det var den godaste smörgåstårta hon någonsin ätit! Så nu vet ni det.

Smörgåstårta med asiatiska smaker

Du behöver (ca 8 stora tårtbitar)

3 hela Polarbröd Jubileumskakor

Fyllning lager 1

1 dl creme fraiche

1 dl turkisk yoghurt

150 g kallrökt lax hackad i små bitar

Några knippen finhackad färsk koriander

Salt och peppar

Lager 2

1 dl creme fraiche

1 dl turkisk yoghurt

2 msk stenbitsrom

250 g räkor (hackad i små bitar)

1/2 finhackad rödlök

1 klick wasabi

Lite riven färsk ingefära och vitlök efter tycke och smak

Salt och peppar

Garnering

1 dl creme fraiche

1 dl turkisk yoghurt

Rädisor

Limeklyftor

Kallrökt lax

Handskalade räkor

Klickar av stenbitsrom

Finklippt gräslök

Korianderblad

Salt, peppar


Gör så här

Förbered fyllningen i små skålar, till de olika lagren på tårtan.

Lägg jubileumskakan på ett tårtfat och bred på första fyllningen.

Lägg på nästa bröd och bred sedan över den andra fyllningen.

Lägg på sista lagret bröd och bred sedan över blandningen av turkisk yoghurt och creme fraiche. Dekorera och garnera tårtan.

Förvara i kylen tills det är dags att servera den.

Jag vill också slå ett slag för en god snitt till festen! Enkelt ska det vara. Jag brukar använda mig av Polarbröds olika mjuka tunnbröd. Den här gången blev det Sarek. Antingen kan man fylla dem med något gott och göra rullar man skär i små bitar – eller så kan man göra som här och köra dem i ugn!

Polarbröd är ett norrländskt familjeägt bageri som bland annat har investerat i egen vindkraft som producerar lika mycket grön el som deras bagerier använder. Gott att veta är också att Polarbröd i första hand levererar sina produkter via järnväg och nu har bytt ut alla plastförpackningar till sockerrörsbaserade påsar som är återvinningsbara.

Mina snittar med olivkräm, parmesan och pinjenötter göra du på nolltid men kan också förbereda lite innan kalaset. Bryt bara i mindre bitar och lägg i en lufttät burk.

Snittar med olivkräm, parmesan och pinjenötter

Du behöver (ca 50 snittar)

5 skivor Polarbröd Sarek

1 burk creme av gröna oliver (135 g)

1/2 dl olivolja

100 g riven parmesan

60 g pinjenötter

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader

Ta fram bröden och pensla ovansidan med olivolja. Var noga med att också pensla kanterna på brödet. Bred sedan ut lite olivkräm – det behöver inte vara ett tjockt lager. Strössla över parmesan och pinjenötter och lägg bröden på en plåt.

Kör i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått färg. Det är viktigt att bröden gräddas så pass länge att de går att bryta isär i snygga bitar när de kallnat.

Låt svalna på en plåt och bryt sedan i mindre munsbitar.