En riktigt smarrig smörgåstårta är perfekt festmat i sommartider. Och faktiskt en unikt svensk företeelse.

Tårtan kan med fördel förberedas ett tag innan servering då den bara blir godare om den stå får stå i kylen och safta till sig lite.

Jag brukar göra smörgåstårtor på Polarbröds Jubileumskakor. Halvmånarna som viks ut till cirklar blir så fina och festliga på ett tårtfat.

Min smörgåstårta med asiatiska smaker är tack vare turkisk yoghurt inte fullt så mastig som smörgåstårtor kan vara. Fyllningen med är smaksatt med bland annat wasabi, ingefära och färsk koriander. Men om du inte gillar koriander kan det också bytas ut mot basilika. Och jag vill verkligen slå ett slag för att använda handskalade räkor till tårtan. Det gör hela skillnaden för slutresultatet!

Jag bjöd matlaget på den här smörgåstårtan och min kompis Stina utropade att det var den godaste smörgåstårta hon någonsin ätit! Så nu vet ni det.

Smörgåstårta med asiatiska smaker

Ingredienser(ca 8 stora tårtbitar)

  • 3 hela Polarbröd Jubileumskakor

  • Fyllning lager 1
  • 1 dl creme fraiche

  • 1 dl turkisk yoghurt

  • 150 g kallrökt lax hackad i små bitar

  • Några knippen finhackad färsk koriander

  • Salt och peppar

  • Lager 2
  • 1 dl creme fraiche

  • 1 dl turkisk yoghurt

  • 2 msk stenbitsrom

  • 250 g räkor (hackad i små bitar)

  • 1/2 finhackad rödlök

  • 1 klick wasabi

  • Lite riven färsk ingefära och vitlök efter tycke och smak

  • Salt och peppar

  • Garnering
  • 1 dl creme fraiche

  • 1 dl turkisk yoghurt

  • Rädisor

  • Limeklyftor

  • Kallrökt lax

  • Handskalade räkor

  • Klickar av stenbitsrom

  • Finklippt gräslök

  • Korianderblad

  • Salt, peppar

Gör så här

  • Förbered fyllningen i små skålar, till de olika lagren på tårtan.
  • Lägg jubileumskakan på ett tårtfat och bred på första fyllningen.
  • Lägg på nästa bröd och bred sedan över den andra fyllningen.
  • Lägg på sista lagret bröd och bred sedan över blandningen av turkisk yoghurt och creme fraiche. Dekorera och garnera tårtan.
  • Förvara i kylen tills det är dags att servera den.

Jag vill också slå ett slag för en god snitt till festen! Enkelt ska det vara. Jag brukar använda mig av Polarbröds olika mjuka tunnbröd. Den här gången blev det Sarek. Antingen kan man fylla dem med något gott och göra rullar man skär i små bitar – eller så kan man göra som här och köra dem i ugn!

Polarbröd är ett norrländskt familjeägt bageri som bland annat har investerat i egen vindkraft som producerar lika mycket grön el som deras bagerier använder. Gott att veta är också att Polarbröd i första hand levererar sina produkter via järnväg och nu har bytt ut alla plastförpackningar till sockerrörsbaserade påsar som är återvinningsbara.

Mina snittar med olivkräm, parmesan och pinjenötter göra du på nolltid men kan också förbereda lite innan kalaset. Bryt bara i mindre bitar och lägg i en lufttät burk.

Snittar med olivkräm, parmesan och pinjenötter

Ingredienser(ca 50 snittar)

  • 5 skivor Polarbröd Sarek

  • 1 burk creme av gröna oliver (135 g)

  • 1/2 dl olivolja

  • 100 g riven parmesan

  • 60 g pinjenötter

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Ta fram bröden och pensla ovansidan med olivolja. Var noga med att också pensla kanterna på brödet. Bred sedan ut lite olivkräm – det behöver inte vara ett tjockt lager. Strössla över parmesan och pinjenötter och lägg bröden på en plåt.
  • Kör i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått färg. Det är viktigt att bröden gräddas så pass länge att de går att bryta isär i snygga bitar när de kallnat.
  • Låt svalna på en plåt och bryt sedan i mindre munsbitar.