Äntligen är det skördetid och man får betalt för allt arbete som lagts ner i trädgården under sommaren. Ibland får man dock betalt utan att ha lagt ner något arbete. Alls. Som när man får rensa grannens vinbärsbuskar eftersom ens egna ger sådan klen skörd. Ja, då kan man verkligen snacka lyxigt.

Jag plockar mycket bär, rensar och fryser in precis som de är. Till sylten, filbunken, smulpajen och gelén. Men sedan plockar jag också sånt som ska gå direkt till saftkoket. Det bästa är att man slipper rensa de bären!

Och hemmagjord saft smakar verkligen helt annorlunda än köpes. Det hjälps inte, men den är bara så mycket godare! Jag brukar koka saft i kastrull och hälla av med en silduk men nu har jag faktiskt investerat i en ny saftmaja för att förenkla arbetet och kunna göra mer i ett svep. Det köpet ångrar jag inte. Mitt mål är att den här saftmajan ska stå och puttra nästan varje dag.

Jag är värdelös på att följa recept men det brukar gå bra ändå. Med saftmaja är ju allt så mycket enklare. Bären behöver bara sköljas i durkslaget till saftmajan. Dåliga bär plockas bort och sedan varvar jag socker och bär litegrann efter eget tycke och smak. Fyller understa kastrullen med vatten och sätter igång och kokar. Den heta vattenångan får bären att explodera och så rinner saften från durkslaget, ner i mellankastrullen. Varifrån man kan tappa färdigt koncentrat direkt på flaska.

Det viktigaste för att påskynda kokningen och ge mer smak till själva saften är att ösa den heta saften över bären några gånger. Jag brukar tömma ut med slangen till en liten karaff och sedan direkt hälla över det på bären igen.

Enklaste sättet att desinficera flaskor är att ta rena flaskor och sedan lägga dem i ugnen. Låt ugnen stå på drygt 100 grader under saftkoket och så tar du fram en varm flaska åt gången och fyller den med het saft. Akta så du inte bränner dig!

Viktigt att fylla ända upp till korken för saften krymper ihop när den svalnar. När flaskan kallnat har ett vakuum bildats som håller saften fräsch och fin. Nu för tiden tillsätter jag aldrig konserveringsmedel eftersom vi dricker upp allt inom ett år. Oftast snabbare. Men ska du förvara saften ännu längre kan det såklart vara klokt med lite Atamon i flaskan.

Jag inledde saftkoket med att göra en massa svartvinbärssaft. Sedan använde jag den sista rabarber och jordgubbarna för att göra saft som påminner om den som mormor hade i sin jordkällare. Det är den röda flaskan på bilden. Jag tillsatte lite vanilj i den saften men kardemumma är också supergott! Dock hade jag så lite rabarber att det bara blev några flaskor i första koket. Men jag ska nog kunna skaka fram mer rabarber att koka saft av!

Etiketter hade jag heller inga hemma så jag klippte bara ut och klistrade fast papper med lite washitejp. Och nu ska dessa flaskor ner i vår jordkällare och gotta till sig!

Har du dåligt med bär på dina vinbärsbuskar kan jag förresten tipsa dig om att istället göra saft på svartvinbärsblad. Den saften är suveränt god och frisk i smaken.