Äntligen är det skördetid och man får betalt för allt arbete som lagts ner i trädgården under sommaren. Ibland får man dock betalt utan att ha lagt ner något arbete. Alls. Som när man får rensa grannens vinbärsbuskar eftersom ens egna ger sådan klen skörd. Ja, då kan man verkligen snacka lyxigt.
Jag plockar mycket bär, rensar och fryser in precis som de är. Till sylten, filbunken, smulpajen och gelén. Men sedan plockar jag också sånt som ska gå direkt till saftkoket. Det bästa är att man slipper rensa de bären!
Och hemmagjord saft smakar verkligen helt annorlunda än köpes. Det hjälps inte, men den är bara så mycket godare! Jag brukar koka saft i kastrull och hälla av med en silduk men nu har jag faktiskt investerat i en ny saftmaja för att förenkla arbetet och kunna göra mer i ett svep. Det köpet ångrar jag inte. Mitt mål är att den här saftmajan ska stå och puttra nästan varje dag.
Jag är värdelös på att följa recept men det brukar gå bra ändå. Med saftmaja är ju allt så mycket enklare. Bären behöver bara sköljas i durkslaget till saftmajan. Dåliga bär plockas bort och sedan varvar jag socker och bär litegrann efter eget tycke och smak. Fyller understa kastrullen med vatten och sätter igång och kokar. Den heta vattenångan får bären att explodera och så rinner saften från durkslaget, ner i mellankastrullen. Varifrån man kan tappa färdigt koncentrat direkt på flaska.
Det viktigaste för att påskynda kokningen och ge mer smak till själva saften är att ösa den heta saften över bären några gånger. Jag brukar tömma ut med slangen till en liten karaff och sedan direkt hälla över det på bären igen.
Enklaste sättet att desinficera flaskor är att ta rena flaskor och sedan lägga dem i ugnen. Låt ugnen stå på drygt 100 grader under saftkoket och så tar du fram en varm flaska åt gången och fyller den med het saft. Akta så du inte bränner dig!
Viktigt att fylla ända upp till korken för saften krymper ihop när den svalnar. När flaskan kallnat har ett vakuum bildats som håller saften fräsch och fin. Nu för tiden tillsätter jag aldrig konserveringsmedel eftersom vi dricker upp allt inom ett år. Oftast snabbare. Men ska du förvara saften ännu längre kan det såklart vara klokt med lite Atamon i flaskan.
Jag inledde saftkoket med att göra en massa svartvinbärssaft. Sedan använde jag den sista rabarber och jordgubbarna för att göra saft som påminner om den som mormor hade i sin jordkällare. Det är den röda flaskan på bilden. Jag tillsatte lite vanilj i den saften men kardemumma är också supergott! Dock hade jag så lite rabarber att det bara blev några flaskor i första koket. Men jag ska nog kunna skaka fram mer rabarber att koka saft av!
Etiketter hade jag heller inga hemma så jag klippte bara ut och klistrade fast papper med lite washitejp. Och nu ska dessa flaskor ner i vår jordkällare och gotta till sig!
Har du dåligt med bär på dina vinbärsbuskar kan jag förresten tipsa dig om att istället göra saft på svartvinbärsblad. Den saften är suveränt god och frisk i smaken.
14 svar
Saftmaja är verkligen en höjdare. Har kört med Saft Jonas och det va ett himla meck med det där filtret som ringarna gick av när det blev tungt. Men så i somras på Erikshjälpen i Gävle fann jag en fräsch Saftmaja för 45:-. Och gjorde en sats rödvinbärssaft( vi har inte rensat våra två buskar klart ännu..) Och rabarber har vi oxå, så får fixa det med. Men ännu har inte den extrema kylan kommit till Ockelbo:) Dock har det bara blivit två burkar äppelmos… till skillnad från förra hösten, när man äppelmustade och mosade i mängder. Dete väl den där rönnbärslarven som varit boven i det hela.
Men som sagt så e jag så nöjd med Saftmaja. Dock så e det lätt att bränna sig på ångan, när man som jag e nyfiken och ville kolla hur mkt saft det blev… ( har man aldrig använt Saftmaja så e det inte så konstigt 🙂
I Östergötland är det tvärtom, vi har äpplen i år så det sprutar om träden. Förra året fick vi inte ett enda äpple, alla blommorna frös 🙁 I år får vi dock inga plommon, och det hade vi mängder av förra året.
Och rabarbersaften vi kokade är redan slut :O
Underbart med egen saft! Vill bara säga att plocka bär är också ett arbete! Det man kanske inte tänker på när det gäller självhushållning är hur väldigt mycket mer arbete det innebär att gräva upp, plocka rensa skölja bära lagra osv än att bara handla allt i affären.
Nostalgi från barndomen med farmor & farfar, 😊
Tips! Mina föräldrar fryser in saften som små isklumpar, bara ploppa ner i en kanna och fylla på med vatten! Sjukt smidigt och man behöver inte hålla med att fixa med flaskor 😊
Oooh smart! Bra grej.
Själv fryser jag in jordgubbar i klumpar och släpper ner i vattenglaset. Gör alltså inte ens saft. Blir jordgubbsdryck utan socker alltså, bara bär. Smaskens!
Så fint! Svartvinbärs saft och sylt är det godaste! Konstigt när bären är så bäska…
Jag tycker att all sylt och saft och även paj blir godast av det som är surt och beskt och ger lite motstånd. Det som är sött och gott i sig själv, som jordgubbar, blir bara jolmigt och är bättre att äta som de är…. Men vinbär, surkörsbär, aronia, björnbär, rabarber, slånbär… det är som att de har mer smak, som kommer fram med socker till.
Jag gör en kallrörd variant på blåbär men den måste frysas pga kortare hållbarhet. Använder platta saftflaskor av plast som jag köpt i Finland. Sparar mycket plats i frysen.
Syrran saftmajar ofta en blandning av krusbär och svarta vinbär, röda vinbär. Blir jättegod måltidsdryck.
Ar hittar man platta flaskor? Lät fiffigt 🙂
Jag bor nära finska gränsen så jag har köpt mina i Finland för många år sedan men de tillverkas ännu. Heter ”Mehukas” och finns i flera storlekar (jag har 0,5 liter, 0,75 liter, 1 liter). Dom är superbra, som platta böcker. Hittade en länk när jag googlade Mehukas:
https://www.puuilo.se/10029534
Om inte länk är ok att publicera eller om den inte fungerar, googla bara Mehukas så hittar du dom.
Snygg bild av dig! Lite fäbodstämning.
Härliga bilder 👍
Älskar också saftmajan.
Tips: Vänta med sockret tills saften är klar. Vispa ner sockret i den färdiga varma saften i en kastrull/rostfri bytta på sidan om så slipper du svinnet som blir kvar bland bären. Det blir mindre kladd i saftmajan och enklare att diska.
Tack för alla trevliga reportage och vackra bilder ❤
Det här är min barndom. Farmor i köket med saftmajan och bären. Alltid hemgjord saft på lut, året runt. Får så många känslor som bubblar upp, har väl en något romantiserad bild av att ta över allt det där min far- och mormor gjorde, men har mer och mer insett att det inte är jag, eller att jag fan inte får till det. I ett par år har jag haft ambitionen att plocka massor av bär, men så blir det inte.
Bästa Clara, hur gör du för att komma ut och plocka mängder av bär? Med barn och så menar jag. I trädgården fungerar det, men vi har inte så mycket bär så det blir blåbär i skogen. Barn på 2,5 och 5, funkar en liten stund men de har tröttnat lagom till första litern. Ska jag HÄRDA dem?! Barnen alltså…. 😀