Äntligen Ă€r det skördetid och man fĂ„r betalt för allt arbete som lagts ner i trĂ€dgĂ„rden under sommaren. Ibland fĂ„r man dock betalt utan att ha lagt ner nĂ„got arbete. Alls. Som nĂ€r man fĂ„r rensa grannens vinbĂ€rsbuskar eftersom ens egna ger sĂ„dan klen skörd. Ja, dĂ„ kan man verkligen snacka lyxigt.

Jag plockar mycket bÀr, rensar och fryser in precis som de Àr. Till sylten, filbunken, smulpajen och gelén. Men sedan plockar jag ocksÄ sÄnt som ska gÄ direkt till saftkoket. Det bÀsta Àr att man slipper rensa de bÀren!

Och hemmagjord saft smakar verkligen helt annorlunda Àn köpes. Det hjÀlps inte, men den Àr bara sÄ mycket godare! Jag brukar koka saft i kastrull och hÀlla av med en silduk men nu har jag faktiskt investerat i en ny saftmaja för att förenkla arbetet och kunna göra mer i ett svep. Det köpet Ängrar jag inte. Mitt mÄl Àr att den hÀr saftmajan ska stÄ och puttra nÀstan varje dag.

Jag Àr vÀrdelös pÄ att följa recept men det brukar gÄ bra ÀndÄ. Med saftmaja Àr ju allt sÄ mycket enklare. BÀren behöver bara sköljas i durkslaget till saftmajan. DÄliga bÀr plockas bort och sedan varvar jag socker och bÀr litegrann efter eget tycke och smak. Fyller understa kastrullen med vatten och sÀtter igÄng och kokar. Den heta vattenÄngan fÄr bÀren att explodera och sÄ rinner saften frÄn durkslaget, ner i mellankastrullen. VarifrÄn man kan tappa fÀrdigt koncentrat direkt pÄ flaska.

Det viktigaste för att pÄskynda kokningen och ge mer smak till sjÀlva saften Àr att ösa den heta saften över bÀren nÄgra gÄnger. Jag brukar tömma ut med slangen till en liten karaff och sedan direkt hÀlla över det pÄ bÀren igen.

Enklaste sÀttet att desinficera flaskor Àr att ta rena flaskor och sedan lÀgga dem i ugnen. LÄt ugnen stÄ pÄ drygt 100 grader under saftkoket och sÄ tar du fram en varm flaska Ät gÄngen och fyller den med het saft. Akta sÄ du inte brÀnner dig!

Viktigt att fylla Ànda upp till korken för saften krymper ihop nÀr den svalnar. NÀr flaskan kallnat har ett vakuum bildats som hÄller saften frÀsch och fin. Nu för tiden tillsÀtter jag aldrig konserveringsmedel eftersom vi dricker upp allt inom ett Är. Oftast snabbare. Men ska du förvara saften Ànnu lÀngre kan det sÄklart vara klokt med lite Atamon i flaskan.

Jag inledde saftkoket med att göra en massa svartvinbÀrssaft. Sedan anvÀnde jag den sista rabarber och jordgubbarna för att göra saft som pÄminner om den som mormor hade i sin jordkÀllare. Det Àr den röda flaskan pÄ bilden. Jag tillsatte lite vanilj i den saften men kardemumma Àr ocksÄ supergott! Dock hade jag sÄ lite rabarber att det bara blev nÄgra flaskor i första koket. Men jag ska nog kunna skaka fram mer rabarber att koka saft av!

Etiketter hade jag heller inga hemma sÄ jag klippte bara ut och klistrade fast papper med lite washitejp. Och nu ska dessa flaskor ner i vÄr jordkÀllare och gotta till sig!

Har du dÄligt med bÀr pÄ dina vinbÀrsbuskar kan jag förresten tipsa dig om att istÀllet göra saft pÄ svartvinbÀrsblad. Den saften Àr suverÀnt god och frisk i smaken.