Kära Erica! Nu har du arbetat som min bloggredaktör sedan 2016 – vad har förändrats i ditt arbete?  

Jag har slutat oroa mig för att mina råd till dig ska få ditt varumärke att vittra sönder. 2016 kom jag in från en annan medievärld till Underbaraclaras värld och visste inte hur dina läsare skulle reagera på mina idéer om högre tak och lägre trösklar. Du verkade less på att blogga och kände dig ensam på jobbet. Vi började ganska snart ha redaktionsmöten där vi ringade in vad som känns lustfyllt och meningsfullt att berätta om på bloggen. Så gör vi fortfarande. Det som känns genuint Underbaraclara kör vi stenhårt på. Sånt som andra bloggare skriver om sorterar vi bort. Nu har vi haft tillräckligt många framgångar tillsammans för att våga lita på att de egensinniga idéerna ska lyfta. 

Har läsarna ändrats på något sätt?

Ja och nej. De flesta läsare verkar alltid ha haft en sund inställning till vad bloggen är och vad du rimligen kan vara. De förstår att de inte alltid kan gilla det du skriver. Vill de diskutera en åsikt är de beredda på att just diskutera, vrida och vända på sina egna och dina olika argument. När jag var ny bloggredaktör upplevde jag att det var trångt om svängrum för olika tankar i kommentarsfältet. En del av de som kommenterade verkade ha svårt att acceptera att du skrev saker de inte gillade fast du gjorde det här på sin egen blogg. Det här var under den tid då ordet “kränkt” fortfarande ofta diskuterades i samhällsdebatten. I dag verkar de som kommenterar mer mogna och avslappnade, det är okej att tycka olika och argumentera för det.

Men har min roll förändrats då?  

Ja. Tidigare skulle du ofta förklara dig och vad du stod för. I dag verkar färre och färre ha åsikter om hur du “borde vara” som ung kvinna i Sverige och det är såklart befriande. Den som ger dig frihet får närhet och det tror jag att en hel del av läsarna upplever nu. Jämfört med 2016 vågar du nu vara mer bjussig, le ofta på bild, visa ett vrålstökigt kök, berätta om sånt som gått käpprätt åt helvete och lyfta läsare som delar lika generöst. Du ringer ju ofta för att högt läsa upp roliga saker som olika läsare skrivit

Haha, japp. Jag erkänner – det gör jag verkligen. Men inför omgörningen har det varit många diskussioner om vad Underbaraclarabloggen 2020 ska vara. Vad har du för tankar om förnyelsearbetet? 

Att dra hårt på det som skiljer ut Underbaraclara jämfört med andra bloggare/influencers. Att du ska “springa åt andra hållet” jämfört med dem. Ett konkret exempel  från sommaren var att du inte skulle visa en enda bild av solrosor som så många andra gjorde. I takt med att familjens jordbruk har växt har du mer och mer börjat identifierar dig som en modern bondmora med djupare kunskap om livet på landet. Nagellacket och läppstiftet är kvar men du är nu en del i en jordbrukarfamilj och det tror jag kommer synas mer och mer de närmaste åren, i allt från dina åsikter till val av foton.

Det tror jag du har rätt i. Men svara ärligt vad har varit svårat med arbetet?

Med dig är det alltid en utmaning att strypa 87 procent av alla idéer för att arbetet inte ska svälla över. Det är svårast. Men roligaste är att du vågar använda mer och mer humor!

Tack Erica för att du ville svara på mina frågor