Av min kompis Elina som ocksÄ varit utmattad fick jag höra det utmÀrkta uttrycket passa av. I motsats till att passa pÄ. Som vi ju redan Àr sÄ bra pÄ.

Jag passar pÄ att ladda en tvÀttmaskin medan jag ringer ett samtal

Jag passar pÄ att Äka och köpa den dÀr mÄlarfÀrgen och hÀmta ut ett recept nÀr jag ÀndÄ ska handla mat.

Jag passar pÄ att besvara sms medan jag sitter pÄ toaletten. Torkar samtidigt tadkrÀmsrester ur handfatet.

Jag passar pÄ att dricka kaffe medan jag sminkar mig.

MĂ€nniskor i allmĂ€nhet. Mammor i synnerhet. Och alla som Ă€r nĂ€ra att bli utmattade alldeles sĂ€rskilt. Passar stĂ€ndigt pĂ„. Kanske för att det kĂ€nns som det enda sĂ€ttet att fĂ„ ihop livet? Och för att detta stĂ€ndiga multitaskande ger en kĂ€nsla av effektivitet? Men tyvĂ€rr förstör stress vĂ„r förmĂ„ga att se det uppenbara: bara för att man smĂ„springer och gör saker med andan i halsen betyder det inte att man fĂ„r mycket gjort. De dagar nĂ€r jag rĂ€nner runt och passar pĂ„ att göra bort en massa saker som stressar mig – visar sig vĂ€ldigt sĂ€llan skĂ€nka vila lĂ€ngre fram. Även om det var tanken. För nĂ€sta dag fortsĂ€tter jag bara i samma stil och river av nya saker som jag tycker jagar mig.

Jag övar mig massor pÄ att passa av. Varje dag i en stor familj Àr ett enda övningstillfÀlle. Och jag blir bÀttre. Dessutom har jag mÀrkt att min respekt för mig sjÀlv och mina begrÀnsningar i slutÀndan Àr mycket mer effektivt. SÀrskilt över lite lÀngre tid och sett till alla delar av livet. Det ökar nÀmligen förutsÀttningarna för balans mellan sömn, mat och motion. Höjd livskvalitet helt enkelt!

Att effektivisera och passa pÄ Àr inte lösningen pÄ ett stressigt liv. Inte om tomrummet som effektiviseringen skapat bara fylls med annat. NÀ, jag passar pÄ att passa av istÀllet. Det kÀnns rimligare.

PS Lite mer tankar om effektivitet i arbetet och farorna med det har jag skrivit om hÀr. Och hÀr finns en utmanande övning du kan göra för att öva din förmÄga att passa av istÀllet för pÄ.