En själslig övning i äggkokning

Illustration Lukas Möllersten

Boken Hjälp jag är utmattad skrev Erica och jag när vi höll på att tillfriskna från utmattningen. I den finns massor av övningar och tankeknep som hjälpte oss när vi var som sämst. Ett är “Det kokande ägget” som Erica ofta praktiserade. Jag tänkte dela med mig av den övningen idag. Kanske kan den hjälpa någon <3

När jag var som sjukast fick jag tips om en lugnande övning. Den går ut på att titta på ett ägg medan det kokar. Att göra det och inget annat. Tycker du det låter konstigt? Det tyckte jag också.

Men jag tog fram en kastrull med vatten, la i ett ägg och slog på spisen. Sedan drog jag fram en köksstol intill spisen och satte mig för att vänta.

Den första halvminuten hände ingenting. Jag började fundera på att kanske ta ett glas vatten medan jag väntade … nä just det, övningen gick ju ut på att bara titta på ägget tills det kokat.

Minuten som följde fick jag flera impulser att hitta på andra saker som jag kunde göra under tiden. Lägga på ett lock för att skynda på kokningen, kolla bäst-före-datum på äggkartongen, hämta en lapp för att skriva upp en tanke som just slagit mig, ta fram mobiltelefonen för att klocka koktiden och så vidare.

Att bara göra en sak i taget är svårare än vad man kan tro. Det krävs fokus för att inte följa de impulser som dyker upp. Att inte gå igång på alla infall är utmanande för en människa som länge gjort allt för att effektivisera vardagen.

När vattnet började bubbla tyckte jag att övningen blev enklare. Då fanns något att titta på och det räckte för att min hjärna skulle känna sig i alla fall lite sysselsatt. Jag behövde inte kämpa lika hårt med känslan av att mer borde göras samtidigt.

Efter att ha gjort den här övningen några gånger märkte jag att jag övade upp min förmåga att stänga ute impulser och istället koncentrera mig. Jag kunde njuta av övningen redan innan de kokande bubblorna kom.

Att sitta och titta på ett kokande ägg kan låta knäppt, men den här övningen är ett enkelt sätt att öva sig i att komma ner i varv. Du som har blivit utmattad har troligen övat mycket på att vara uppe i varv. Kan det vara värt några minuter av ditt liv att pröva något annat?

En bild mot oro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “En själslig övning i äggkokning”

 1. Väldigt tänkvärt! Jag jobbar med barn och tänk hur ofta barn får vänta (även om vi strävar efter att ta bort så mycket väntan som möjligt). Vänta på sin tur vid fruktstunden, vid matbordet, på att få hjälp med dragkedjan när vi ska gå ut. Allt detta samtidigt som vi begär att de inte ska springa, puttas o.s.v. Men handen på hjärtat, hur bra är vi vuxna själva på att bara vänta, egentligen? Ditt exempel med det kokande ägget är väldigt talande. För så fort vi vuxna väntar på något, “passar vi ofta på”, vi fibblar med mobilen, ringer ett samtal… Trots att jag inte varit utmattad, känner jag hur det nästan börjar krypa i mig vid blotta tanken på att sitta och titta på ett uppkokande ägg. Vi tycks liksom sakna en förmåga som vi förväntar oss att barnen ska ha. En annan vinkling på ditt viktiga inlägg kanske, men det blev ytterligare en liten påminnelse för mig kring detta som jag ofta funderar på.

 2. Hahaha, det påminner mig om när jag var övningsledare under min doktorandtid. En av laborationerna i Termodynamikkursen var just om kokning. Där fick jag peppa en hel labgrupp att koncentrerat titta på en glasbytta med vatten som gick igenom olika stadier av uppvärmning och kokning. Första gångerna kändes det lite konstigt och jag blev rastlös, men på slutet var jag rejält taggad och utropade entusiastiskt varje gång det blev övergångar till kärnkokning och filmkokning.
  Verkar vara en utmärkt själslig övning!

 3. Aldrig hört talas om detta innan, men det kanske kan vara värt att prova! Jag har lätt för att gå upp för mycket i varv. 🙂 Jag tror på att det är bra för våra hjärnor att helt koppla bort allt en stund. Bara fokuserar på något helt oväsentligt. Men jag antar att det lika gärna skulle kunna vara en fågel som sitter på en gren och sjunger?

 4. Det här borde man nog göra då och då i förebyggande syfte! Känner igen det där med att inte kunna motstå impulser. Jag var för ett antal år sedan sjukskriven för utmattning efter att under ett par år med en helt omöjlig arbetssituation, där jag fick utnyttja varje minut för att hinna med det som krävdes. Om min djupfrysta lunch krävde mer än tre minuter i micron gick jag tillbaka till skrivbordet och jobbade under tiden. Minns också hur förbannad jag var varje gång jag stod och diskade – över att det upptog båda mina händer så jag inte kunde göra något annat samtidigt, såååå ineffektivt! Det konstiga var att jag insåg samtidigt på ett intellektuellt plan att det här var vansinnigt, men eftersom arbetsbördan var lika hög fortsatte jag med det där konstiga beteendet i hopp om att det någon gång skulle lugna ner sig. Vilket det naturligtvis inte gjorde.

 5. Mycket mycket mycket bra! Borde ingå i det obligatoriska skolämnet Må bra… som ju inte finns än.

  Tack för en underhållande och tänkvärd blogg.
  Kramar från Eva-Mari

 6. Hej Clara!
  Vad intressant med ägglossningen! Det måste jag absolut testa och kanske lära mig att göra bara EN sak i taget! Fortfarande har jag svårt för det fast det är 15 år sedan jag gick in i väggen!
  Bädda halva sängen, vika lite kläder, sätta in lite i diskmaskinen, kluta ihop soppåsar osv osv! Allt halvvägs och inte riktigt klart o igång med nästa istället för att fokusera och göra klart en sak i taget!
  Kram till dig

  1. Jag förstår ju att det är rättstavningsfunktionen som slagit till, men ditt inlägg blev väldigt roligt! 😄

   1. HAHAHA jag dör. Tycker det blev perfekt. Vi är nog fler som bara vill göra EN sak när vi har ägglossning 😉

 7. När jag var liten så tyckte jag om att titta på när kaffet dtoppade ner i kaffekannan. O så tyckte jag om att titta på när tvättmaskinstrumman snurrade. Nu för tiden brygger jag mitt kaffe i en termoskanna men titta på tvätten skulle jag ju kunna göra idag med.

  Det lät väldigt meditativt att titta på vatten som ska kokas.

 8. Oj, vad jag behövde den här övningen. Förlossningsdepression o allmänt trasig kropp o är underbart duktig på att göra massa saker, samtidigt. Lagade nyss mat, samtidigt som jag diskade, torkade nån hylla jag ändå öppnat skåpdörren till, började flytta om i skafferiet pga stod i oordning, diskade lite till och nåt mer jag tappade tanken på nu.. Allt för att hinna innan barnen skulle vakna 🤯😴