Ni är flera som önskat att jag ska visa lite av vår köksrenovering. För er som inte hängt med finns ett tidigare inlägg jag skrivit om det här.

Nu börjar det vara några veckor som vi levt utan kök. Ätit i vardagsrummet och fixat krubb till hela familjen med hjälp av kokplatta, vattenkokare och en micro. Jag ska vara ärlig och säga att jag gruvade mig väldigt mycket inför renoveringen. Att ha tre barn, ständigt arbeta hemifrån och inte ha ett kök att tillgå – det är inte ultimat. Men nu halvvägs igenom kan jag konstatera att det gått över förväntan smidigt.

Vi hade först tänkt att Jakob skulle installera köket och det hade han garanterat fixat (han har ju liksom byggt flera hus) men jag är väldigt glad att vi ändrade oss. Eftersom Jakob också har andra jobb att sköta skulle renoveringen dragit ut på tiden. Och då jag dessutom är beroende av köket i mitt jobb hade det varit besvärligt. Renoveringen behöver gå snabbt och Marbodals certifierade snickare är vana vid att montera kök som dessa vilket gör processen smidig. Snickarna plockade ner vårt gamla kök under en och samma dag och nästa dag kom leveransen med vårt nya kök som de omedelbart började montera.

Om du själv går i köksrenoveringstankar och gruvar dig för att hantera vardagen under tiden – ja då har jag plitat ner mina bästa tips här. Har du fler? Du får gärna fylla på i kommentarsfältet!

Vårt högst provisoriska kök

10 Tips för en smidigare köksrenovering

  1. Om du har utrymme för det – ordna ett provisoriskt kök under tiden du renoverar. Kanske kan ett kasserat köksskåp fungera som en stomme? Ställ iordning en enkel köksstation med det allra viktigaste så som vattenkokare, kokplatta och micro.
  2. Fundera på vad du ska packa undan och vad som kan vara bra att ha framme. Marbodal har en tipslista du kan utgå ifrån!
  3. Passa på att rensa ut medan du ändå tömmer köket. Jag fyllde flera flyttkartonger med sånt jag ville bli av med och sedan körde jag det på loppis. På så sätt blev det mindre att förvara här hemma under renoveringen och när vi sedan flyttar in i köket igen kan jag vara säker på att bara få med det viktigaste.
  4. Gör iordning ett enkelt skafferi med sånt som behövs under renoveringen. Salt, peppar, kaffe, socker, buljong…Resten travas med fördel undan i någon låda. Här finns fler bra tips!
  5. Som vi bor är ju take away ingen möjlighet – vi måste kunna laga mat även under renoveringen. Jag önskar att vi hade gjort iordning en laddning matlådor att ta fram ur frysen – det hade underlättat mycket och varit en bra besparing. Nu har jag istället fått fokusera på olika former av soppor att värma i kastrull och servera med bröd. Inte så kul i längden men det går ju under en begränsad period.
  6. Det jobbiga med renoveringar är att de tenderar att spilla över till rum som inte renoveras. Så den här gången bestämde jag mig för att i alla fall fredagsstäda ordentligt så att det blir trevligt hemma på helgerna. Jag har också ansträngt mig och lagt på en ren duk och tänt ljus till vardags. Det har faktiskt varit värt det för att få uppleva lite normalitet.
  7. Vi diskar just nu i handfatet på toaletten. Lite knepigt eftersom det är så litet. Barnen äter som tur är redan frukost och lunch på förskolan och jag och Jakob äter mest kall mat dagtid. Så egentligen blir det mest middagsdisken kvar att hantera. Alla i familjen har dessutom fått sin egen mugg att hålla rätt på. På så sätt minskar vi på disken ytterligare.
  8. Jag vill också slå ett slag för Marbodals receptsajt Middag på en platta – med goda enkla recept man kan kirra på bara en kokplatta!
  9. När vi var nyinflyttade och renoverade köket var det på sätt och vis enklare även om vi gjorde allt själva. Det var nämligen sommar och varmt och vi hade inga barn. Så vi ställde ut spisen och kylen under ett tak i trädgården och sedan diskade vi och lagade mat där. Så har du möjlighet att renovera sommartid finns det en klar fördel!
  10. Och när jag känner mig less – då påminner jag mig om att den standard vi har är fullt i klass med den som man har på en camping, segelbåt eller sommarstuga. Och så spenderar ju många familjer hela sina semestrar frivilligt! Så då kan det väl inte vara så jobbigt för mig? Och vad mina barn beträffar så tycker de faktiskt att vårt nya upplägg är riktigt mysigt.

Vårt nuvarande “vitrinsskåp”

Jag har varit så otroligt pirrig och nervös för hur det skulle kännas att se köket byggas upp. Även om vi kikat på luckorna och bänkskivan flera varv så är det ju ändå en annan grej att se allt i sin rätta miljö. Men nu har stommarna kommit på plats och flera av luckorna är monterade. Och varje gång jag tittar in i köket fladdrar hjärtat till i bröstet på mig. Hjälp vad fint det blir, ska jag verkligen få stå och laga mat här? Det är bara för mycket!

Vill ni se en tjuvkik? Klart ni vill.

Mmmmmmm…men mer än så här visar jag dock inte nu! Men snart 😉

Nästa vecka hoppas jag kunna påbörja inflytten i vårt kök. I alla fall fylla skåp, lådor och sortera iordning skafferiet. Jag lovar att dokumentera hela processen så att ni får se hur vi tänkt kring färger och materialval. Tapeten hämtade jag ut i helgen och den blir helt otroooolig till färgen på köksluckorna!

Och så vill jag passa på att berätta att Marbodal har Sveriges bredaste sortiment av Svanenmärkta kök. Det innebär att köken uppfyller tuffa krav på material och råvaror, innehåller minimalt med skadliga kemikalier och håller hög kvalitet och funktion. Just nu kan du få upp till 30 000 kronors rabatt om du köper ett Marbodalkök. Läs mer på hemsidan om erbjudandet och om Marbodals hållbarhetsarbete.