Det har varit en ovanligt snörik och kall vinter i hela landet. HÀr i VÀsterbotten dröjde det dock till i januari innan den riktiga smockan kom. Dagen innan hade vi köpt en snöslunga vilket var en evig tur. Jakob körde den i sex timmar det första dygnet nÀr det vrÀkte ner snö. Och sÀkert Àr det fler Àn jag som efter alla snöfall oroligt kikat upp mot hustak och funderat pÄ om det verkligen hÄller? Man kan ju bli nervös för mindre!

Att skotta sitt tak Àr viktigt eftersom nedfallande snö och istappar allvarligt kan skada mÀnniskor. Dessutom Àr ett inrasat tak varje husÀgares mardröm. Samtidigt hÀnder det mÄnga olyckor varje Är relaterade till just takskottning. SÄ hur ska dÄ jag som husÀgare tÀnka? NÀr behöver man egentligen skotta sitt tak och nÀr ska man lÄta bli?

Jag bad min bloggpartner LÀnsförsÀkringar VÀsterbotten om goda rÄd. De senaste Ären har jag ju med dras hjÀlp lÀrt ut allt om hur man lurar tjuven i semestertider, vinterkör sÀkrast och skyddar barnen i skid- och pulkabacken. Och nu tÀnkte jag gÄ till botten med hur man ska tÀnka kring snöiga tak.

PS du vet vĂ€l att LĂ€nsförsĂ€kringar VĂ€sterbotten Ă€r kundĂ€gt? Inga externa aktieĂ€gare med krav pĂ„ lönsamhet och avkastning alltsĂ„. IstĂ€llet ett gemensamt ansvarstagande för vĂ„ra hus, grejer och bilar. Krockar du med bilen Ă€r det mina premier som hjĂ€lper till att betala reparationen, och om jag fĂ„r en vattenskada i badrummet hjĂ€lper dina premier mig. Schysst delningsekonomi!

Skotta taket sÀkert

 1. Det första och viktigaste rĂ„det Ă€r att aldrig gĂ„ upp sjĂ€lv pĂ„ ett tak. Var alltid minst tvĂ„ personer och anvĂ€nd en sĂ€kerhetslina. Bra skor Ă€r ocksĂ„ viktigt. Och helst ska du hĂ„lla dig till platta tak. Är du det MINSTA osĂ€ker pĂ„ hur du ska göra det hĂ€r pĂ„ ett bra och tryggt sĂ€tt – anlita ett proffs. Du har faktiskt rĂ€tt till ROT-avdrag för takskottning.
 2. Ett bostadshus med ett sadeltak behöver sÀllan skottas. Det Àr först nÀr det ligger omkring 50 cm snö pÄ taket som man behöver övervÀga det. Ett tecken pÄ att taket har för högt snötryck Àr om en ytterdörr plötsligt börjar kÀrva.
 3. Snörasskydd Ă€r toppen – men det riskerar ocksĂ„ att öka belastningen pĂ„ taket nĂ€r snö inte kan rutscha ner lika lĂ€tt. MĂ€rker du att allt packar sig vid snörasskydden kan det vara klokt att skotta. Inte minst för att förhindra att snörasskydden gĂ„r sönder av belastningen.
 4. Entréetak, garagetak, altan och förrÄd har oftast enklare takkonstruktioner Àn bostadshus. De tÄl mindre snömÀngder och behöver kanske skottas flera gÄnger under en vinter.
 5. Har du ett tak med vinklar dÀr det lÀtt drevar och fastnar snö? Se till att skotta rent frÄn snö innan det fryser fast i vinklarna.
 6. Med 20 centimeter snö pÄ taket sÄ blir isoleringen sÄ effektiv att vÀrmen frÄn huset börjar smÀlta snön undertill. DÄ kan den börja glida och samlas i rÀnndalarna och det kan bli meterhögt pÄ sina stÀllen. Det i sin tur orsakar en stor belastning pÄ takkonstruktionen. HÄll koll pÄ glidande, smÀltande snö helt enkelt.
 7. NĂ€r du skottar – lĂ€mna gĂ€rna ca 1 dm snö pĂ„ taket. LĂ€mnar du mindre Ă€n sĂ„ riskerar du att skada taket med spaden och fĂ„ vattenlĂ€ckage som följd
 8. Skotta inte rent en sida Ă„t gĂ„ngen utan försök skotta taket jĂ€mnt. Ligger det mycket snö pĂ„ ena sidan och all snö försvinner pĂ„ den andra – ja dĂ„ kan takkonstruktionen ge vika
 9. Har du solceller? Dessa Ă€r byggda för att klara en viss belastning och behöver inte skottas rena frĂ„n snö. Skottar man Ă€r risken dessutom stor att man skadar panelerna. Är det Ă€ndĂ„ mycket snö pĂ„ panelerna – försök att borsta bort den försiktigt.
 10. TÀnk pÄ att Àven om ett hustak klarar stora mÀngder snö, kan snö som rasar frÄn taket och landar pÄ en utbyggnad (altan, garage etc) orsaka stora skador.
 11. HÄll koll pÄ temperaturen nu nÀr vi gÄr mot varmare tider. Vid varmt vÀder blir snön tyngre och blÄser det hÄrt sÄ packas den dessutom ihop. SMHI har en bra karta dÀr du kan se snötyngden just dÀr du bor.

Och vill du lĂ€sa fler tips pĂ„ hur du vintersĂ€krar dina tak – kolla in LĂ€nsförsĂ€kringar VĂ€sterbotten och lĂ€r dig allt om hur du skottar rĂ€tt.