Det har varit en ovanligt snörik och kall vinter i hela landet. Här i Västerbotten dröjde det dock till i januari innan den riktiga smockan kom. Dagen innan hade vi köpt en snöslunga vilket var en evig tur. Jakob körde den i sex timmar det första dygnet när det vräkte ner snö. Och säkert är det fler än jag som efter alla snöfall oroligt kikat upp mot hustak och funderat på om det verkligen håller? Man kan ju bli nervös för mindre!

Att skotta sitt tak är viktigt eftersom nedfallande snö och istappar allvarligt kan skada människor. Dessutom är ett inrasat tak varje husägares mardröm. Samtidigt händer det många olyckor varje år relaterade till just takskottning. Så hur ska då jag som husägare tänka? När behöver man egentligen skotta sitt tak och när ska man låta bli?

Jag bad min bloggpartner Länsförsäkringar Västerbotten om goda råd. De senaste åren har jag ju med dras hjälp lärt ut allt om hur man lurar tjuven i semestertider, vinterkör säkrast och skyddar barnen i skid- och pulkabacken. Och nu tänkte jag gå till botten med hur man ska tänka kring snöiga tak.

PS du vet väl att Länsförsäkringar Västerbotten är kundägt? Inga externa aktieägare med krav på lönsamhet och avkastning alltså. Istället ett gemensamt ansvarstagande för våra hus, grejer och bilar. Krockar du med bilen är det mina premier som hjälper till att betala reparationen, och om jag får en vattenskada i badrummet hjälper dina premier mig. Schysst delningsekonomi!

Skotta taket säkert

 1. Det första och viktigaste rådet är att aldrig gå upp själv på ett tak. Var alltid minst två personer och använd en säkerhetslina. Bra skor är också viktigt. Och helst ska du hålla dig till platta tak. Är du det MINSTA osäker på hur du ska göra det här på ett bra och tryggt sätt – anlita ett proffs. Du har faktiskt rätt till ROT-avdrag för takskottning.
 2. Ett bostadshus med ett sadeltak behöver sällan skottas. Det är först när det ligger omkring 50 cm snö på taket som man behöver överväga det. Ett tecken på att taket har för högt snötryck är om en ytterdörr plötsligt börjar kärva.
 3. Snörasskydd är toppen – men det riskerar också att öka belastningen på taket när snö inte kan rutscha ner lika lätt. Märker du att allt packar sig vid snörasskydden kan det vara klokt att skotta. Inte minst för att förhindra att snörasskydden går sönder av belastningen.
 4. Entréetak, garagetak, altan och förråd har oftast enklare takkonstruktioner än bostadshus. De tål mindre snömängder och behöver kanske skottas flera gånger under en vinter.
 5. Har du ett tak med vinklar där det lätt drevar och fastnar snö? Se till att skotta rent från snö innan det fryser fast i vinklarna.
 6. Med 20 centimeter snö på taket så blir isoleringen så effektiv att värmen från huset börjar smälta snön undertill. Då kan den börja glida och samlas i ränndalarna och det kan bli meterhögt på sina ställen. Det i sin tur orsakar en stor belastning på takkonstruktionen. Håll koll på glidande, smältande snö helt enkelt.
 7. När du skottar – lämna gärna ca 1 dm snö på taket. Lämnar du mindre än så riskerar du att skada taket med spaden och få vattenläckage som följd
 8. Skotta inte rent en sida åt gången utan försök skotta taket jämnt. Ligger det mycket snö på ena sidan och all snö försvinner på den andra – ja då kan takkonstruktionen ge vika
 9. Har du solceller? Dessa är byggda för att klara en viss belastning och behöver inte skottas rena från snö. Skottar man är risken dessutom stor att man skadar panelerna. Är det ändå mycket snö på panelerna – försök att borsta bort den försiktigt.
 10. Tänk på att även om ett hustak klarar stora mängder snö, kan snö som rasar från taket och landar på en utbyggnad (altan, garage etc) orsaka stora skador.
 11. Håll koll på temperaturen nu när vi går mot varmare tider. Vid varmt väder blir snön tyngre och blåser det hårt så packas den dessutom ihop. SMHI har en bra karta där du kan se snötyngden just där du bor.

Och vill du läsa fler tips på hur du vintersäkrar dina tak – kolla in Länsförsäkringar Västerbotten och lär dig allt om hur du skottar rätt.