Jag fick sÄdan lust att föreviga mig och Essa med ett riktigt portrÀtt. Nu har hon bott med oss i drygt fyra mÄnader och jag tycker mig ha lÀrt kÀnna henne ordentligt.

Essa Àr vÄr prinsessa. Hon Àr sÄ Àdel, sÄ vacker och sÄ vÀrdig. Om man skulle förmÀnskliga henne skulle man kunna sÀga att hon har en typisk HSP-personlighet. InkÀnnande, kÀnslig, klok, grundad men ocksÄ vÀldigt mottaglig för yttre energier. SÄn tur dÄ att Jakob som Àr den tydlige flockledaren har sin lugna energi som han överför pÄ henne.
Allt om Essa – Ă€lskade Border Collie

Om man skulle ha satt en mĂ€nsklig diagnos pĂ„ vĂ„r förra hund Melker (Dansksvensk gĂ„rdshund) skulle man kunnat hĂ€vda att han hade ADHD. Inte det minsta vĂ€rdig var han heller. Bara ren och skĂ€r glĂ€dje, sprall och ofokus. Och vĂ„r cocker spaniel Sixten – han borde nog ha hetat Ove. Eftersom han var precis som i En man som heter Ove. En butter Ă€ldre herre, missförstĂ„dd och Ă€lskad av fĂ„. Men med mycket kĂ€rlek att ge pĂ„ sitt bakvĂ€nda vis.
PĂ„ vinterpromenad med Essa

Essas tvĂ„ sidor sitter i ögonen. Med sitt isblĂ„, skarpa fĂ„rvallaröga ser hon och genomskĂ„dar allt – och med sitt bruna, kloka öga ger hon total kĂ€rlek och hĂ€ngivenhet till flocken. Essa gĂ„r nĂ€stan alltid lös och möter vi hund eller bil sĂ„ sĂ€tter hon sig och vĂ€ntar vid vĂ€ggrenen tills de passerat. Hon Ă€r som Jakobs skugga – sĂ„ otroligt lyhörd och inkĂ€nnande. Jakob sĂ€ger inte ens nĂ„gra kommandon – han bara gör olika smĂ„ visslingar. Jag förestĂ€ller mig hur klok Essa kommer vara nĂ€r hon vuxit klart och valperierna Ă€r helt borta.

Essa har en otrolig energi och redan frĂ„n spĂ€d Ă„lder har hon fĂ„tt motionera och trĂ€na mycket – inte minst mental trĂ€ning. Hon Ă€r med Jakob pĂ„ kontoret varje dag, nĂ€r han Ă„ker skidor, lĂ€mnar barn, handlar mat, skottar snö. Hon vill och behöver fĂ„ vara med och arbeta för dĂ„ Ă€r hon lyckligast. Även om arbetet ibland bara bestĂ„r i att ligga blickstilla och koncentrerat spana pĂ„ vad flocken har för sig. Inemellan allt arbete Ă€r hon utflĂ€kt pĂ„ nĂ„gon soffa och snarkar lugnt och tryggt.

En stor skillnad mellan Essa och mina tidigare hundar Àr att hon verkligen vill lyda. Hon vill göra rÀtt och har ett starkt överjag som hjÀlper henne att hÄlla emot sina impulser. För Àven om vi la ner massor med trÀning pÄ Melker de första Ären sÄ var han helt enkelt inte lika intresserad. Han tyckte att det rÀckte med att göra som vi ville nÄgon gÄng ibland. Mest ville han ha skoj, kissa pÄ stolpar, jaga skator, stjÀla mat frÄn bordet och ligga i soffan och fjÀrta.

Dock Ă€r Essa inte bara Ă€del. Hon har sina fĂ„niga sidor ocksĂ„. Border collies kan ju vara otroligt underdĂ„niga sina Ă€gare. HĂ€r försökte jag till exempel ta en bild pĂ„ Essa sittande samtidigt som hon ville lĂ€gga sig ner. Att gĂ„ emot mitt milda kommando fick henne att se sĂ„ hĂ€r urfĂ„nig och skamsen ut. Och nĂ€r vi sĂ€ger att hon ska gĂ„ plats gĂ„r hon inte bara plats utan klĂ€mmer in sig sjĂ€lv under vĂ„r soffa sĂ„ att bara nosen sticker fram. Hon liksom krĂ€lar i stoftet. “Nej tĂ€nk inte pĂ„ lilla mig, jag finns inte, jag syns inte ens, jag ligger bara hĂ€r för mig sjĂ€lv och vĂ€ntar pĂ„ att nĂ„gon ska uppmĂ€rksamma mig…”

Men man ska inte lĂ„ta sig luras av hennes underdĂ„niga sidor. Essa Ă€r smart och tror nog egentligen att det Ă€r hon och Jakob som Ă€r ett par och att jag Ă€r hunden i familjen. Hon har nĂ€mligen sovit sked med honom sedan hon kom. Och pussar eller kramar jag Jakob sĂ„ ger hon skall – trots att hon aldrig skĂ€ller annars. Hmprf!