Idag har jag bakat och fixat påskmat och det har varit så himla härligt! Älskar att laga mat när jag är ledig, kan lyssna på någon bra podd samtidigt och göra allt i min egen takt – utan tider att passa!

Det här buffébrödet är en favorit hos oss. Så festligt att baka ut som ett enda stort bröd och ställa fram så här på en skärbräda eller tallrik. Så får alla bryta sig en bit. Det är ägg i den här degen vilket gör brödet extra högt och fint och för att få det riktigt tjusigt ska degen arbetas ordentligt! Film på alla moment (och mitt underbara maskinlyft i köket) finns på min instagram stories!

Festligt buffebröd

Ingredienser

  • 25 g jäst

  • 2 1/2 dl mjölk

  • 3 tsk salt

  • 2 msk honung

  • 1 ägg

  • 50 gram mjukt smör

  • 9 dl vetemjöl

Gör så här

  • Värm mjölken fingerljummen. Vispa ut jästen i mjölken och tillsätt sedan salt, honung och ägg. Blanda noga ihop och klicka sedan ner det mjuka smöret.
  • Tillsätt mjöl och låt degen arbeta i maskin i ca 7 minuter. Jäs sedan under en handduk i ungefär en timme
  • Baka ut brödet i tre bitar. Forma dem till långa korvar och gör sedan till en fläta. Rulla ihop flätan så att du får en stor flätad bulle. Låt jäsa övertäckt på plåt i ungefär en halvtimme.
  • Pensla med ägg och strö sedan över sesamfrö ellr vallmofrö. Grädda på 250 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på ett galler och servera sedan.