
Idag har jag bakat och fixat påskmat och det har varit så himla härligt! Älskar att laga mat när jag är ledig, kan lyssna på någon bra podd samtidigt och göra allt i min egen takt – utan tider att passa!
Det här buffébrödet är en favorit hos oss. Så festligt att baka ut som ett enda stort bröd och ställa fram så här på en skärbräda eller tallrik. Så får alla bryta sig en bit. Det är ägg i den här degen vilket gör brödet extra högt och fint och för att få det riktigt tjusigt ska degen arbetas ordentligt! Film på alla moment (och mitt underbara maskinlyft i köket) finns på min instagram stories!
Festligt buffebröd
Gör så här
- Värm mjölken fingerljummen. Vispa ut jästen i mjölken och tillsätt sedan salt, honung och ägg. Blanda noga ihop och klicka sedan ner det mjuka smöret.
- Tillsätt mjöl och låt degen arbeta i maskin i ca 7 minuter. Jäs sedan under en handduk i ungefär en timme
- Baka ut brödet i tre bitar. Forma dem till långa korvar och gör sedan till en fläta. Rulla ihop flätan så att du får en stor flätad bulle. Låt jäsa övertäckt på plåt i ungefär en halvtimme.
- Pensla med ägg och strö sedan över sesamfrö ellr vallmofrö. Grädda på 250 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på ett galler och servera sedan.
18 svar
Herregud så gott det ser ut! Tack för att du delar, ska testa 🙂 Hoppas du får en fortsatt fin påsk!
Looks amazing!
Hej!
Blir förundrad och måste få fråga: Har det ingen betydelse för dig att det är långfredag? Alltså för dig i bemärkelsen kristen. Jag såg ditt soliga och glada inlägg på instagram om en ”perfekt långfredag” där du bakar och lyssnar ikapp poddar som om det vore precis vilken ledig dag som helst.
Obs! Vill för säkerhets skull tillägga att jag inte menar att klandra, jag har gjort ungefär detsamma här hemma. Fixat och donat osv, men skulle så gärna vilja veta: Vad betyder långfredagen för dig (och andra kristna svenskar) numera? Betyder den ingenting? Har religion och andlighet bara blivit en feelgood-grej helt utan ”krav”?
Jag tror att långfredagen har stor betydelse för de flesta kristna. Själv var det den sista dagen på min fyrtio dagar långa fasta då jag läst bibeln, bett och avstått från socker och andra godsaker. Däremot kommer jag ju inte från någon kristen bakgrund, har vuxit upp helt utan särskilda traditioner kring kyrkan och blev frälst först vid arton år. Så de flesta av mina traditioner har jag fått skapa själv och de avviker nog en del från andra kristnas traditioner.
Pensla med ägg tror jag det ska stå?
Åh tack 😅 precis så
Precis bakat brödet, jättegott! 🐣
Hej Liv!
Intressant att du ställer frågan om långfredagens betydelse.
Själv är jag kristen och för mig är långfredagen en speciell dag. Jag tänker på att det var då Jesus dog. Jag tänker på att han led och plågades. Det gör inte att jag är ledsen och måste ha det tråkigt, men jag låter långfredagen vara en lugn dag. Vanligtvis går jag till kyrkan.
Jag försöker avstå från att städa, pyssla och baka just på långfredagen liksom på påskdagen. Och för övrigt på söndagar också.
Tänker och tror att många i vårt stressade samhälle inte ger sig själva rätten att ta det lugnt. Att man hela tiden måste prestera. Jag tror att en lugn dag i veckan då man befriar sig från alla måsten är en gåva. Att det är positivt för alla, varesig man är kristen eller inte.
”Mina” helgdagar ägnar jag åt att umgås med familj och vänner, vara ute i naturen, träna, läsa och spela brädspel. Och att gå till kyrkan, nu dock i digital form.
Ändra gärna i receptbeskrivningen. Jag penslade med smör och brödet blev helt brännt 🙈
Nu kör vi ett nytt försök 🙂
Jag ändrade så fort jag fick tag i en dator. Är så ledsen att du hann bränna ditt bröd. Vet precis hur irriterande det är. Ber verkligen om ursäkt Anna!
Hej
Jag penslade med smält smör och det blev heltbränt. Har försökt att rädda med ugnsfolie. Får se om det går att äta. Tråkigt.
Åh nej 🙁 FÖRLÅT! Fattar inte hur jag kunde göra en sådan miss. Ber verkligen om ursäkt att allt ditt slit med bröd gick om intet
Det blev supergott när man tog bort det brända. Ska göra det sommarbuffen.
Testade och det blev magiskt. Påminde lite om briocher. Tack!
Vad roligt att höra =) GLAD PÅSK!
Hmm. Bakade nu. 250 grader i 20 min. Blev överbakat 🙁
Alltså det kan inte va 250? Testade på det och fick totalt bränd yta efter 20 min. Körde 225 idag och satte plåten längst ned, väldigt hårt gräddat efter 20 min och ej klart inuti. Får testa 200 nästa gång 🤣
Åh nej vad tråkigt! Det kan diffa i olika ugnar – i min är 250 lämpligt men man ska alltid ta det som en rekommendation – därför brukar jag aldrig lämna bröd i ugnen utan hela tiden hålla koll just eftersom olika ugnar gräddar så olika.