Vi äter otroliga mängder soppa hemma. Det är ju så bra mat – bara att vräka ner det man har hemma och som börjar bli lite skrumpet och tråkigt. Billigt är det också. Mjukbröd är bra till och jag svänger ofta ihop scones medan soppan puttrar. Några kokta ägg gör det också mer mättande.

En soppa jag ofta gör är den här lammsoppan med köttfärs och potatis. Vi har ju frysboxarna fulla med lamm och källaren full med potatis. Men för den som inte har lamm är ju nötfärs ett lika bra alternativ. Vegfärs i soppa har jag dåliga erfarenheter av men säkert kan någon läsare tipsa om fabrikat som funkar bra till detta?

Här får du nu receptet på en värmande, kryddig lammfärssoppa med potatis, paprika och timjan. Som i alla fall mina barn faktiskt äter och gillar! Jag gör den ofta och det blir lite olika från gång till gång beroende på vad jag har hemma. Råkar du ha lite aioli, creme fraiche eller gräddfil är det supergott att lägga i en klick vid servering. Och som du ser i receptet börjar jag (som nästan alltid) matlagningen med att fräsa kryddorna i lite olja innan jag tillsätter resten. Det tar fram smakerna så bra.

Mustig lammfärssoppa med potatis

Portioner

6

Tid

45 minuter

Ingredienser

 • 1 msk olja

 • 4 tsk paprikapulver

 • 2 tsk curry

 • 1 tsk gurkmeja

 • 1/2 tsk cayennepeppar

 • 2 tsk timjan

 • 4 tsk tomatpure

 • 2 st gullökar

 • 4 st vitlökssklyftor

 • 600 g Krossad tomat

 • 1 1/2 liter vatten

 • 8 potatisar

 • 300 g lammfärs

 • 2 paprikor

 • 2 buljongtärningar (kött eller gryt)

 • 1 msk balsamicovinäger (rödvin går också bra )

Gör så här

 • Värm olljan i en stor gryta och tillsätt paprikapulver, curry, gurkmeja, cayennepeppar, timjan och tomatpuré. Rör runt och låt dofterna sprida sig i köket. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och fräs i kryddblandningen
 • Lägg sedan i lammfärsen och stek så att den får lite färg. Tillsätt krossad tomat och vatten och låt koka upp. Addera den skalade och tärnade potatisen, paprikan och buljongtärningarna. Låt koka tills potatisen blivit mjuk. Smaka av med lite balsamico för extra syra i soppan.
 • Servera soppan med bröd och kanske lite aioli om du har hemma.

Piroger på älgfärs och smakrik ost

Prova min mustiga svampsoppa!