Vi äter otroliga mängder soppa hemma. Det är ju så bra mat – bara att vräka ner det man har hemma och som börjar bli lite skrumpet och tråkigt. Billigt är det också. Mjukbröd är bra till och jag svänger ofta ihop scones medan soppan puttrar. Några kokta ägg gör det också mer mättande.
En soppa jag ofta gör är den här lammsoppan med köttfärs och potatis. Vi har ju frysboxarna fulla med lamm och källaren full med potatis. Men för den som inte har lamm är ju nötfärs ett lika bra alternativ. Vegfärs i soppa har jag dåliga erfarenheter av men säkert kan någon läsare tipsa om fabrikat som funkar bra till detta?
Här får du nu receptet på en värmande, kryddig lammfärssoppa med potatis, paprika och timjan. Som i alla fall mina barn faktiskt äter och gillar! Jag gör den ofta och det blir lite olika från gång till gång beroende på vad jag har hemma. Råkar du ha lite aioli, creme fraiche eller gräddfil är det supergott att lägga i en klick vid servering. Och som du ser i receptet börjar jag (som nästan alltid) matlagningen med att fräsa kryddorna i lite olja innan jag tillsätter resten. Det tar fram smakerna så bra.
Mustig lammfärssoppa med potatis
6
45 minuter
Ingredienser
1 msk olja
4 tsk paprikapulver
2 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk cayennepeppar
2 tsk timjan
4 tsk tomatpure
2 st gullökar
4 st vitlökssklyftor
600 g Krossad tomat
1 1/2 liter vatten
8 potatisar
300 g lammfärs
2 paprikor
2 buljongtärningar (kött eller gryt)
1 msk balsamicovinäger (rödvin går också bra )
Gör så här
- Värm olljan i en stor gryta och tillsätt paprikapulver, curry, gurkmeja, cayennepeppar, timjan och tomatpuré. Rör runt och låt dofterna sprida sig i köket. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och fräs i kryddblandningen
- Lägg sedan i lammfärsen och stek så att den får lite färg. Tillsätt krossad tomat och vatten och låt koka upp. Addera den skalade och tärnade potatisen, paprikan och buljongtärningarna. Låt koka tills potatisen blivit mjuk. Smaka av med lite balsamico för extra syra i soppan.
- Servera soppan med bröd och kanske lite aioli om du har hemma.
18 svar
Mums! Detta ska provas!
Tips för att göra den vego skulle kunna vara att byta ut färsen mot kidneybönor? 🙌🏼
Jag brukar använda anamma vegofärs. Steker den bara ganska hårt innan jag blandar med resten av ingredienserna!
Är inte vegfärs lite magert så man behöver hiva i smör för att få det mustigt ?
Så himla gott och mysigt med soppa! Detta receptet måste jag spara 👏🏼
Åh så gott det låter! Perfekt regnvädersmat! Tack!
Tycker att torkad sojafärs blir bäst när man gör soppa eller vill göra en långkokt bolognese o dylikt. Den blir inte lika ”blöt” utan håller texturen bättre.
Mums! Soppor och grytor är en favorit under corona då det enkelt kan göras till en festlig lunch dagen efter på resterna bara man toppar med lite fetaost eller vad man har. Så blir det en ny smakupplevelse och man spar både tid och pengar.
Gud så gott! Ska definitivt provas nästa vecka, tack!
För ett vegetariskt alternativ tycker jag att Belugalinser funkar fint. Vill man ha en ”köttig” djupare smak så kan lite smoked paprika funka bra, och lite extra smör för att kompensera det naturliga fettet som köttfärsen har. Morgondagens middag är given! Tack Clara för att du inspirerar på alla möjliga sätt
Jeg lager en nesten helt lik gryte med linser 🙂
Tack för receptet! Jag lagade detta nu ikväll men med nötfärs och en morot i. Det blev gott! 🙂 jag hade också lite matvete till. Alla åt!
Hurraa! =)
Låter gott! Jag ersätter köttfärs med röda linser och belugalinser, bra att kombinera tycker jag. Jag har också i lite dijonsenap och grönsaksbuljong, lättfräst purjo och rödlöken och toppar m lite rostade o malda hasselnötter. Gott tycker vi!
Tack för det tipset =)
Bästa soppan! Hos oss har den här soppan alltid hetat cowboysoppa, älskar namnet.
Underbart med recept igen!
Jag hade i färsk hackad chili, färsk timjan rosmarin och oregano. Blev jättegott 😋