Vi Ă€ter otroliga mĂ€ngder soppa hemma. Det Ă€r ju sĂ„ bra mat – bara att vrĂ€ka ner det man har hemma och som börjar bli lite skrumpet och trĂ„kigt. Billigt Ă€r det ocksĂ„. Mjukbröd Ă€r bra till och jag svĂ€nger ofta ihop scones medan soppan puttrar. NĂ„gra kokta Ă€gg gör det ocksĂ„ mer mĂ€ttande.

En soppa jag ofta gör Àr den hÀr lammsoppan med köttfÀrs och potatis. Vi har ju frysboxarna fulla med lamm och kÀllaren full med potatis. Men för den som inte har lamm Àr ju nötfÀrs ett lika bra alternativ. VegfÀrs i soppa har jag dÄliga erfarenheter av men sÀkert kan nÄgon lÀsare tipsa om fabrikat som funkar bra till detta?

HÀr fÄr du nu receptet pÄ en vÀrmande, kryddig lammfÀrssoppa med potatis, paprika och timjan. Som i alla fall mina barn faktiskt Àter och gillar! Jag gör den ofta och det blir lite olika frÄn gÄng till gÄng beroende pÄ vad jag har hemma. RÄkar du ha lite aioli, creme fraiche eller grÀddfil Àr det supergott att lÀgga i en klick vid servering. Och som du ser i receptet börjar jag (som nÀstan alltid) matlagningen med att frÀsa kryddorna i lite olja innan jag tillsÀtter resten. Det tar fram smakerna sÄ bra.

Mustig lammfÀrssoppa med potatis

Portioner

6

Tid

45 minuter

Ingredienser

 • 1 msk olja

 • 4 tsk paprikapulver

 • 2 tsk curry

 • 1 tsk gurkmeja

 • 1/2 tsk cayennepeppar

 • 2 tsk timjan

 • 4 tsk tomatpure

 • 2 st gullökar

 • 4 st vitlökssklyftor

 • 600 g Krossad tomat

 • 1 1/2 liter vatten

 • 8 potatisar

 • 300 g lammfĂ€rs

 • 2 paprikor

 • 2 buljongtĂ€rningar (kött eller gryt)

 • 1 msk balsamicovinĂ€ger (rödvin gĂ„r ocksĂ„ bra )

Gör sÄ hÀr

 • VĂ€rm olljan i en stor gryta och tillsĂ€tt paprikapulver, curry, gurkmeja, cayennepeppar, timjan och tomatpurĂ©. Rör runt och lĂ„t dofterna sprida sig i köket. TillsĂ€tt den hackade löken och vitlöken och frĂ€s i kryddblandningen
 • LĂ€gg sedan i lammfĂ€rsen och stek sĂ„ att den fĂ„r lite fĂ€rg. TillsĂ€tt krossad tomat och vatten och lĂ„t koka upp. Addera den skalade och tĂ€rnade potatisen, paprikan och buljongtĂ€rningarna. LĂ„t koka tills potatisen blivit mjuk. Smaka av med lite balsamico för extra syra i soppan.
 • Servera soppan med bröd och kanske lite aioli om du har hemma.

Piroger pÄ ÀlgfÀrs och smakrik ost

Prova min mustiga svampsoppa!