För två år sedan var jag på Astrid Lindgrens Värld med min syrra och barnen. Mitt första besök golvade mig. Så fint, gediget, genuint och vackert. Här finns inspiraton för stora och små. Och nu var det dags för ett nytt besök, när jag ändå var nere.

Vi körde från Borås och turistade på vägen (badade, loppisshoppade och lekte) och kom fram till vårt boende Villa Vimmerby vid middagstid. Förra gången bodde vi på Astrid Lindgrens Världs eget boende i anslutning till parken (rekomenderas varmt) men den här gången testade vi detta nyöppnade B&B.

Bakom ett plank öppnade sig VÄRLDENS mysigaste innergård. Här bor Janna, Adde och barnen Greta och Rut som driver Villa Vimmerby

Och i det här röda huset skulle vi bo!

Stor succé när barnen upptäckte att det fanns kaniner.

Samt lekmöjligheter i massor på innergården. Här lektes det inte nudda mark

Och plockades smultron i mängder. Och medan barnen busade och kelade med kaniner bar jag och Anna in packningen.

Kolla in det här myset!

Och badrummet. Ojoj…

För att inte tala om köket. Ni kanske kan ana att Janna är dekoratör på Astrid Lindgrens Värld, när hon inte driver B&B förstås.

Kolla vad fint – väggar tapetserade med blad från en flora. Och rosa snickerier.

I barnens rum fanns utklädningskläder i massor och leksaker att ha kul med

En kakelugn och en våningssäng för alla barnen.

Vi kände oss precis som hemma.

Bland alla gulliga små inredningsdetaljer…

Barnen roade sig kungligt på gården

Medan Anna pep iväg och fixade pizzor.

Har aldrig varit hungrigare tror jag. Vi åt och åt och sedan somnade vi tillslut efter en hel del knorrande och knölande och nerver inför morgondagen på ALV.

Jag måste bara börja med att säga att det knappt finns något mysigare än insläppet på Astrid Lindgrens Värld. Vid entrén står liveband och spelar och så är Kling och Klang och Prussiluskan där och hälsa gästerna välkomna. Har man tur får man sig en uppmaning att ta på sig yllebyxor eller så förhör de sig om man verkligen tvättat öronen.

Vi tyckte vi var listiga den här gången för att vi gick motsols. De flesta börjar ju parken medsols (för att sedan sprida ut sig) och på det här sättet fick vi det väldigt lugnt och skönt. Överlag ÄR det ovanligt lugnt på ALV i år eftersom de tack vare covid minskat antalet besökare. Nu är alltså en utmärkt tid att åka hit. Men kom ihåg att köpa inträde före så du säkert vet att du får plats!

Vi gick direkt till Lotta och Tant Berg. Viktigaste grejerna först, menar morsan.

Det var en riktigt tryckande varm dag och håret klistrade sig mot nacken.

Inne hos Tant Berg. Jag säger bara JA till allting.

Min stilförebild. Amen.

Kan ta bilen också om någon nu vill bli av med den.

Vi styrde med bestämda steg till Nils Karlsson Pyssling. För en stor dos surrealism.

Sedan gick vi till lekstället barnen pratat om i två års tid – flottarna vid Rasmus på Luffen där man kan frakta både barn och föräldrar i en faslig fart. Här slog vi läger på en filt (rekommenderar att ta med en filt för att kunna ha det skönt) och dukade upp fika och fyllde på vätska.

Anna käkade glass och var vrålsnygg som alltid!

Det är ju de här man älskar med ALV. Att man när som helst i parken kan stöta på sagobokhjältarna som förstås alltid är i karaktär och redo att prata och skoja. Förvisso lite på avstånd nu när det är covid – men oj så uppskattat!

När vi sett lite på Rasmus föreställning och tagit igen oss i gräset gick vi till Den Lilla staden. Vimmerbys centrum i miniatyr.

Vi tog en ny bandbild med storbarnen.

Konstaterade att de vuxit rätt bra sedan sist.

Så fint att kila runt på torget

Kolla på husskyltar

Och titta in genom fönster.

Det fina med ALV är att det finns mycket vatten att tillgå. Både vid Pippi, Rasmus, Inte nudda mark-banan och vid kvarnen inne i skogen. Där stannade vi förresten en lång stund och lekte när vi behövde svalka oss en aning.

Turades om att testa stupstocken

Och sedan gick vi till Ronja Rövardotter.

Älskar alla föreställningar med Ronja eftersom musiken är så bra och rövarna så skojiga. Ofta kommer det ut någon och pratar med publiken innan föreställningen börjar. Den här gången var det Skalle-Per som höll låda. Bra sätt att hålla humöret uppe på otåliga barn som bara vill att det ska sätta igång!

Man kan gå på ALV lika mycket för sin egen skull som för barnens. Som för att fota sånt här fint!

Kolla in korvmojen med rekvisita som är på pricken.

Och alla gårdar, gator och hus.

Övervägde att helt enkelt plocka ner allt från klädstrecket och ta med mig hem.

Vi åt middag på Stadsmästaregården – supergott precis som sist! Det sköna med ALV är att det inte sitter uppe en massa reklam för godis och sånt som får barnen att börja tjata. Och att all mat som serveras är vettig och bra och ingen friterad snabbmatsgrejs. Väldigt glad för det! Vi stannade så länge att vi stängde stället och åkte därefter direkt och tog ett sjöbad!

Och sedan fikade vi kvällsfika i köket. Trötta barn somnade i ett nafs.

Jag och Anna som köpt eget mys för kvällen dukade upp på balkongen, masserade trötta fötter och samtalade skymningen. Eventuellt dagens mest njutbara stund.

Kvällssol i Vimmerby med utsikt över de andra innegårdarna.

Nästa morgon vaknade vi med tuppen och tog med oss frukostkorgen ut i trädgården. På Villa Vimmerby får man LJUVLIG frukost.

Färgglada gårdsägg, lyxig yoghurt, äppeljuice, vispat smör, lagrad god ost, skinka och mycket mycket mer.

Vi åt tills vi storknade och gjorde sedan matsäck på resterna. Mitt tips inför ett besök är att ta med mycket egen matsäck så man slipper hungerarga barn (och föräldrar). Vi hade barnvagnen full med fruktbitar, morotsstavar, isvatten, färdigbredda smörgåsar, riskex och lite nötter och ölkorv att stödutfodra med.

Dag två på ALV styrde vi kosan direkt till det sprillans nya Pippi Långstrumphuset! Det har blivit mycket större sedan sist, med många fler lekmöjligheter och ännu roligare inredning. Att få se barnteater är så ljuvligt efter några kulturfattiga år. På de olika scenerna i parken spelas de mest älskade berättelserna upp. Inte hela såklart – föreställningarna är 20 minuter långa ungefär. Och det är klokt att ladda hem ALV egen app för att se programmet för dagen. Vi brukar välja ut kanske 1-2 föreställningar som vi verkligen vill se, sedan tar vi resten om vi råkar gå förbi. Gillar inte att känna att man ska passa för många tider och vara stressad.

Juni och Folke var fascinerade. Det var väldigt bra avstånd mellan platserna i publiken så man kunde hålla distans utan problem. Och eftersom det var glest i publiken kunde man se scenen ännu bättre än vanligt. Ännu en fördel med att besöka ALV just nu 😉

Bertil hade fått köpa rövarkläder likt Birk och Ronja och han var kittad från topp till tå och på hårbandet hade han pärlor och fjädrar som dekoration. Sin snidade vandringsstav hade han också med sig. Och flera barn pekade och frågade sina föräldrar “Vem är det där?!” övertygade att han var en av karaktärerna. “Jag är jag” sa Bertil med stort allvar och bugade sig…

Inne i Pippis hus var det ett fantastiskt gytter av grejer! Blev helt lycklig av att kolla runt på allt knasigt och härligt.

Men barnen hade inte fått nog av Nils Karlsson dagen innan. Så vi begav oss dit igen.

Folke. Han levde livet med sitt nya svärd. Den här snart sjuåringen vill man ha med sig på alla utflykter. Så glad, rolig, entusiastisk och positiv. “DET HÄR ÄR DEN BÄSTA DAGEN I MITT LIV” hördes vrålas.

Och hur klarade sig då Ulf? Jo alldeles utmärkt. Det verkar som att han blir lugnare ju mer stimuli och intryck han får ta del av. Gnällde inte en enda gång. Sken som solen och var otroligt nyfiken. Han lyckades inte ta sönder något heller. En park som klarar av att ta emot tusentals barn per dag kan stå emot belastningen från en sådan som Ulf! Tro’t eller ej.

På ALV finns något för alla smaker. De minsta barnen så väl som de stora. Bertil som är tio år uppskattade mest Bröderna Lejonhjärta och Ronjas världar. Samt att klättra ohämmat i allt som gick att klättra på.

Det ABSOLUT bästa stället röstade barnen fram till Törnrosdalen. Så otroligt fint.

Inuti ser det ut som ett uppslag i Elle Decoration eller som hos någon sval och svår inredningsinfluencer med hus på Österlen.

Sedan var det dags för föreställning. Tengils soldater var riktigt ruskiga när de red in på häst till dyster musik som förebådade onda ting. Folke är i den underbara åldern då saga och verklighet flyter ihop. Han vände sig till mig under föreställningen och sa exalterat “Mamma, alltså tänk att allt det här är på riktigt?!” Så fruktansvärt älskvärt. Och därmed också extra magiskt. Vi såg slutstriden såklart – med den eldsprutande Katla bakom bergen. Ulf hade ögon som tefat!

Att det här är en magisk plats kan nog alla se. Våra ungar gick helt in i sagoleken. Tengilsmännen Veder och Kader kom ut efter teatern – självklart helt i karaktär. Till Folke sa de att hans svärd var imponerande och att han säkert skulle kunna bli en bra Tengilsman. “Aldrig i livet” svarade Folke. Juni hojtade att hon hade sett Jonatan och pekade åt ett helt annat håll för att förvilla dem så att han skulle komma undan. Barnen flockades kring Veder och Kader – både förtjusta som skräckslagna. Och oj vad jag är tacksam för att jag genom mina barn också får uppleva en smula av den här magin.

Efter föreställningen ville barnen gå till Vargklämman

Och sedan svalka fötterna hos Pippi igen. Och sedan vi ätit middag på Stadsmästargården var vi än en gång kvar så sent att vi stängde stället.

Vi vinkade hejdå genom att lyssna på livemusiken vid utgången och dansa loss . SÅ tacksamma för den här upplevelsen. Kan ju säga att efter två år utan att ha sett minsta lilla konsert så var livemusik och teater ljuvt för öron och ögon. Vi kommer tillbaka igen – var så säker! Börjar redan nu drömma om ett besök på höstlovet…

Några tips inför ditt ALV besök

 • Packa med egen matsäck och en filt om du vill kunna sitta i gräset. Då är vila och energipåfyllnad aldrig långt bort! Och ta gärna med badkläder/ombyte om barnen blir sugna på badlek där det finns vatten.
 • Parken tar emot färre besökare nu under covid så det är en bra tid för besök. Vi fick höra att det är lugnast på lördagar och söndagar nu under sommaren medan måndagar och tisdagar har fler besökare.
 • Det går att hyra skrindor vid entrén som du kan dra runt barn och packning i. Tänk på att lägga alla värdesaker i en separat påse som är lätt att ta med. Under föreställningarna måste man nämligen lämna vagn/skrinda utan uppsikt på en särskilt liten “parkering”
 • Glöm inte regnkläder! Så gott som allting är utomhus och föreställningarna tar inte paus ens för hällregn.
 • Vid entrén finns gula band man kan fästa kring barnens handleder och skriva namn och telefonnummer på om de skulle komma bort. Ta med en egen penna så slipper du stå i kö och vänta på att alla ska skriva klart.
 • Kom ihåg att boka din biljett innan du åker till ALV, då antalet gäster i parken är begränsat.
 • Alla undrar såklart om hur köerna ser ut under covid. Det var köer till föreställningarna men vi upptäckte att vi sällan behövde stå i dem. Det går ju in många människor under föreställningarna (trots att man sitter så glest) så även när vi ramlade in just innan föreställningen började så fanns plats!
 • Gå gärna två dagar eller mer. Dag två är man lite lugnare, har hunnit upptäcka sina favoritställen och kan spendera mer tid på dem.
 • Ladda hem ALV-appen där dagens program alltid finns att tillgå. Och mitt tips är att checka av de sista föreställningarna för dagen då de är de som är lite extra häftiga – med pyroteknik och coola effekter. Jag rekommenderar särskilt att se “Stridens dag”, “Sjörövarfabbes Jänta” och “Vilddjursmötet” för lite extra buller och bång!
 • Ladda gärna upp inför besöket med att läsa lite sagor tillsammans och friska upp minnet. Då blir det ännu roligare på plats!
 • Missa inte att också besöka Astrid Lindgrens Näs – Astrids barndomshem och nu också museum med lekvänlig park. Mina barn älskade när vi var där sist!