SÀg vad beror det pÄ? Gud fader som i himmelen bor kanske vill ha det sÄ? funderade Vreeswijk

SjÀlv funderar jag pÄ vem i h****e som i vÄras knölade ner mina skitiga kÀngor i en lÄda och stuvade undan dem? Det verkar tyvÀrr vara jag sjÀlv, lÀtt stressad av renoveringskaoset i kÀllaren.

Det var i alla fall ingen vacker syn nÀr jag tog fram skorna igen. Ett gÀng blektiktiga, dammiga skinnskor som allra mest pÄminde om nariga lÀppar i behov av lypsyl. Men se det finns det bot för. SÄ nu har jag haft höstspa för skorna. Vill du se hur jag gör?

Jag börjar med att bre ut tidningar att stÀlla kÀngorna pÄ.

Dessa skinnskor frÄn Flattered har jag fÄtt av Anna som i sin tur hittat dem helt oanvÀnda pÄ en second hand. Usch vilken ledsen uppsyn. Stackars torrisar!

Sedan tar jag fram alla tillbehör.

Bra att ha nÀr man ska ta hand om sina skinnskor:

Borste (att rengöra skorna med)

SkokrÀm (pigmenterad eller genomskinlig)

Putstrasa (gammal t-shirt eller sönderrivet lakan)

En nylonstrumpa att polera upp glansen med

Jag brukar inleda med att borsta skon för att fĂ„ loss damm och andra smutsrester. Man fĂ„r inte glömma bort kanten dĂ€r skinnet möter sulorna ocksĂ„ – dĂ€r kan mycket smĂ„grus och pĂ€ckel samlas. Om skorna Ă€r hemskt smutsiga fuktar jag en trasa med ljummet vatten och torkar försiktigt skon ren frĂ„n flĂ€ckar.

Det finns duktigt folk som sedan fortsÀtter rengöringen med ett starkt medel som tar bort gammalt vax och puts. Men eftersom jag svÄrligen kan upptÀcka gammalt vax och puts pÄ mina misshandlade pjucks hoppar jag över det steget.

DĂ€refter applicerar jag skokrĂ€m med den medföljande applikator till skoputsen. Man kan ocksĂ„ fördela krĂ€men med en trasa – eller till och med fingret om det saknas applikator. Sedan arbetar jag in skokrĂ€men med trasa tills den gĂ„tt in i lĂ€dret helt. Om det Ă€r en skokrĂ€m med svart pigment kör jag ocksĂ„ över kanterna pĂ„ skosulan sĂ„ att de blir mindre grĂ„dassiga.

NÀr skokrÀmen torkat in nÄgot tar jag fram en nylonstrumpa/tidningspapperstusss/borste och arbetar upp en glans i skorna. Det hÀr Àr det trevligaste momentet eftersom det blir sÄ fint! MÄnga avslutar sedan med att vaxa skorna för extra glans. SÀrskilt om det Àr fina herrskor det handlar om. Men det tycker jag inte behövs. Det blir alldeles lagom glansigt ÀndÄ.

Et voilà! Inte en torr skinnbit i sikte. Vilken tillfredsstÀllelse.

En riktig skinnsko blir bara skönare ju mer man anvĂ€nder den och jag tycker att patinering i form av smĂ„ veck och skrubbsĂ„r inte gör nĂ„gonting alls. DĂ€remot ska man för skons hĂ„llbarhet lĂ„ta den torka ordentligt mellan anvĂ€ndningarna. Fuktigt lĂ€der Ă€r kĂ€nsligt för slitage och betĂ€nk att en reguljĂ€r fot svettas ut bortemot 3/4 dl svett per dygn – det blir ju en del för skorna att ta rĂ€tt pĂ„.

Helst ska man ju ha skoblock till alla sina skor ocksĂ„. Men det Ă€r ju helt orimligt (och dyrt). Har man ETT par skoblock rĂ€cker det lĂ„ngt för dĂ„ stoppar man skoblocken i det skopar man precis anvĂ€nt sĂ„ hĂ„ller de formen och torkar snyggt. Ett annat knep för att fĂ„ skor att hĂ„lla formen mellan anvĂ€ndningarna Ă€r att knöla dem fulla med tidningspapper. Och har du stövlar vars skaft viker sig – sno ihop en Femina eller Allers och stĂ€ll i skon. DĂ„ hĂ„ller den sig upprĂ€tt och du slipper fula veck pĂ„ skaftet.

TvĂ€ttrĂ„d – sĂ„ fĂ„r du klĂ€derna att hĂ„lla lĂ€ngre