Usch vad jag är förkyld. Ont i kroppen, lungorna och halsen. Barnen är också krassliga. Allting känns så trist och långsamt och det enda Folke pratar om är att få göra något kul. Som att julpynta. Så tillslut bar jag upp lådorna och så satte vi igång med att hänga stjärnor.

Och ställa fram ljusstakar och arrangerade blommor. Kändes som att vi blev 35 procent friskare på kuppen.

Älskar julblommorna. De slår väl ut lagom tills jag får tillbaka doftsinnet igen.

När barnen somnat för kvällen fortsatte jag att pynta och göra fint. Så mysigt att få överraska dem morgonen därpå när allt är förvandlat.

När jag är sjuk får jag nästan lite fobi för att gå och sova på kvällarna. Allt gör ont och känns så läskigt. Så jag var uppe och pyntade till klockan två på natten och vaknade igen vid sextiden av Ulf som skrek. Det gjorde inte så mycket. Jag hostade ändå så att sängen skakade så bättre att kliva upp. Vi gick ner, tände eld i vedspisen och gjorde frukost.

Jag tände alla små lyktor i huset

Blå gryning

Beundrade mitt änglaspel jag fann för en tjuga på loppis. Såg att någon lagt ut ett likadant för 300 kr på Tradera. Kände mig nöjd.

Så kom storbarnen ner. Den här kranka sjuklingen har sin tomtedräkt på sig hela dagarna.

Och de av oss som hade aptit åt frukost. Jag åt massor. Stora smörgåsar av min pappas goda bröd. En dag tidigare hade vi nämligen överraskats av två påsar fyllda med mat som stod och väntade på oss på bron när vi vaknade. Det var min kära pappa som kört de tio milen T&R för att lämna frukt, choklad och godis till barnen, en stor julost och massa bröd han precis bakat till oss. Han tyckte vi hade det för eländigt i sjukstugan. Min fina, fina pappa.

Efter frukosten var jag tvungen att gå och sova en stund. Jakob tog med alla barnen ut och när jag vaknade anslöt jag. Insåg att det var första gången på åtta dagar som jag varit utomhus i dagsljus. Så underbart att få känna solen mot ögonlocken och den bitiga kylan i kinderna.

Jag gick ner för att inspektera barnens koja som de byggt vid ån

De hade rest pinnar, täckt taket med gräs, bäddat golvet mjukt och till och med tillverkat en liten spång över ån.

När det regnade en eftermiddag den här veckan försvann den lilla snö vi haft. Men imorgon ska det börja snöa igen. Och sen ska det snöa nästan hela veckan om väderleksrapporten stämmer. Det gör mig lycklig att tänka på.

Här är förresten vårt hus fotat från en helt annan vinkel. Tror aldrig jag fotat det så här förut.

Fick hosta efter att jag stånkat mig upp för backen igen. Gick in och vilade.

Barnen anslöt så småningom. De spelade Tjuv & Polis

Essa sov i soffan och Ulf låg och läste en leksakskatalog från BRIO och drömde dig bort.

Jag satte en saffransdeg på jäsning

Tog fram det fina bakbordet som jag fått av Erica som hade hittat det på en loppis och tänkt på mig.

Tände lite fler ljus

Folke var cowboy givetvis

Han osäkrar sin revolver varje gång han hör om någon som bakar med margarin

En som bakar med revolver.

En som bakar med pannan.

En som bakar med sina specialbeställda aktivitetsglasögon som man kan spänna fast i nacken. Det första glasögonpar som hållit utan en skråma i flera månader. Tål både brottning, trädklättring och att lillebror sätter sig på dem.

Det blev lusskatter i långa banor och när barnen tröttnat på att knåda tog jag vid

Resten av eftermiddagen och kvällen låg jag som en strandad val i soffan och tittade på Greta Gris med Ulf. Då och då vände han sig till mig och sa med uppfodrande röst.

-Jag vill dega med gul lera mamma. Igen jag vill. Göra frassbull.

Och det var den helgen, det. Nu ska jag äta frassbull och dricka glöggte och ta det riktigt, riktigt lugnt.