I vintras skrev jag ett inlĂ€gg med mina bĂ€sta hacks för stuglivet. Dessutom bad jag om era bĂ€sta tips och ohoj vad mĂ„nga bra uppslag ni kom med! HĂ€r har jag sammanstĂ€llt nĂ„gra av dem – kanske kan du fĂ„ anvĂ€ndning för dem nu nĂ€r sĂ€songen för stugliv Ă€ntligen Ă€r igĂ„ng?

57 Smarta knep för sommarstugan

VÄRME, EL & SKÖTSEL

Det Àr guld vÀrt Àr att kunna starta vÀrmen i stugan via sms sÄ slipper man komma fram till ett iskallt hus.

Vi bÀr alltid in ved till max innan vi lÀmnar stugan. DÄ gÄr det snabbt att göra upp eld nÀr vi kommer tillbaka.

En lampa vid förstukvisten med rörelsedetektor Àr skönt om man kommer fram nÀr det Àr mörkt.

Mitt bÀsta tips Àr att skaffa en luftvÀrmepump och köra den via en app. Dagen innan ni kommer till stugan stÀller ni upp vÀrmen sÄ det inte Àr helt utkylt nÀr ni kommer dit.

Elfiltar till sÀngarna. Tricket Àr att de ska ligga nedbÀddade i rÀtt sÀngar nÀr man kommer sÄ att man bara behöver sÀtta i kontakten. Det rÀcker att den Àr pÄ i en timme för att sÀngen ska bli varm. Plötsligt Àr det möjligt att komma fram sent pÄ kvÀllen Àven med smÄbarn!

StÀll en snöskyffel nÀra parkeringen sÄ man kan börja skotta utan att plumsa fram till kvisten.

Ha en nyckel gömd nÄgonstans (eller i en lÄda med kodlÄs pÄ vÀggen) om ni glömmer nyckeln eller om tex en hantverkare mÄste dit och kolla nÄgot nÀr ni inte Àr dÀr.

SÀtt upp smÄ bilder bredvid kranar och proppskÄp som visar hur de ska stÄ. DÄ slipper man fundera pÄ om man just slog av eller pÄ vattnet.

Om sÀngarna Àr lite kalla nÀr det dags att sova, lÀgg en tunn fleeceplÀd pÄ lakanet. Det blir varmt och mysigt pÄ en gÄng

Bli kompis med eventuella grannar. Det Àr guld vÀrt! VÄra grannar tittar till sÄ att ingen musinvasion pÄgÄr och slÄr igÄng elementen Ät oss ett par dagar innan vi kommer dit.

Beroende pĂ„ hur driftsĂ€kert det Ă€r kan en GSM-vakt eller liknande temperaturövervakning vara guld vĂ€rt. Det har vi i vĂ„rt hus i VĂ€sterbottens inland dĂ€r strömavbrott Ă€r vanligt. Ibland fĂ„r nĂ„gon Ă„ka dit och elda sĂ„ att huset inte ska frysa ihop. Skönt att fĂ„ meddelande om sĂ„nt om man bor en bit ifrĂ„n


En grej som gjort att stugan ”mĂ„r bĂ€ttre” och att det inte blir sĂ„ instĂ€ngt Ă€r att vi satt in en soldriven flĂ€kt.

Jag har ingen vĂ€rme i min stuga under vintern och dĂ€rför stĂ€ller jag alltid fram ”torrbollar” lite hĂ€r och dĂ€r pĂ„ hösten, de tar hand om en hel del fukt.

MAT & SKAFFERI

Jag brukar göra fĂ€rdiga middagar till stugan i folieformar hemma – tex en extra lasagne nĂ€r jag Ă€ndĂ„ lagar lasagne till middag. Sen ner med det i en kylbag och stoppa rakt i ugnen nĂ€r man Ă€r framme.

Ibland sÀtter vi en deg hemma som fÄr jÀsa i bilen och som kan bakas ut till hemmagjord pizza nÀr man kommer fram.

I vÄr stuga förvarar jag alla matvaror i plÄtburkar för att inte mössen ska lockas dit.

Jag brukar fylla nĂ„gra flaskor vatten och lagra nĂ€r vi lĂ€mnar – ifall vattnet Ă€r fruset nĂ€r vi kommer nĂ€sta gĂ„ng. DĂ„ behöver man inte börja med att hĂ€mta vatten.

Vi tar hem sista dagens disk – melamintallrikar, plastglas och bestick – i en gammal kylbag. Sedan diskar vi hemma i diskmaskinen och packar tillbaka allt i kylbagen.

I vÄrt skafferie finns alltid konserver, pasta och snabbrÀtter som jag fyndat hos Matsmart. Jag förvarar det i glaslÄdor.

NÀr vi precis fÄtt vÄrt landstÀlle hade vi alltid med Stinas kyckling och ris till. SÄ fick ugnen jobba upp vÀrmen ihop med brasan i spisen. Sen Ät vi och tÀnde ljus och myste.

Eftersom vi inte har rinnande vatten tar vi med oss dricksvatten i dunkar. Sommartid nĂ€r vi har igĂ„ng frysen lĂ€mnar vi en femlitersdunk med ca tvĂ„ liter vatten i. NĂ€r vi kommer till stugan tar vi ut dunken med is, fyller upp den med vatten och har sedan iskallt dricksvatten hela dagen, oavsett hur varmt det Ă€r. Även perfekt att ha med sig nĂ€r vi Ă„ker pĂ„ dagsturer med bĂ„ten.

NĂ€r jag var liten hade min familj husvagn med begrĂ€nsad möjlighet till matlagning och disk. DĂ€rför Ă„t vi alltid lite annan, enklare mat nĂ€r vi campade. Första lunchen/kvĂ€llen Ă„t vi till exempel alltid samma ”utflyktspaj” till mat. Mysigt!

Vi har alltid kyl och frys pÄslagen och dÄ Àr det perfekt att ha fryst bröd och fryst mat pÄ lut nÀr man kommer fram sent.

För att minnas vad jag har i stugan brukar jag fota i kyl, frys och skafferi innan jag Äker hemÄt. Fotar ocksÄ av kom ihÄg-listan jag skriver. Kom ihÄg lappar tappar jag bara bort.

Babyservetter Ă€r perfekta att torka av bĂ„de barn, bord och nyss anvĂ€nda bestick med. Sedan slĂ€nger man dem i vedspisen. DĂ„ Ă€r det ”diskat och klart” till nĂ€sta mĂ„ltid utan att man behöver slösa pĂ„ diskvatten. Diska ordentligt kan man göra kanske varannan eller var tredje dag.

Möss verkar gilla stearinljus sÄ vi plockar alltid bort alla ljus och förvarar dem i plÄtlÄdor med lock. För sÀkerhets skull stoppar vi ocksÄ brödrost, vÄffeljÀrn och liknande som stÄr i skafferiet i en plastback med lock sÄ att inga möss kommer Ät dem.

KLÄDER & UTRUSTNING

Jag anvÀnder med Google Keep för att komma ihÄg vad som mÄste med till stugan nÀsta gÄng.

Kuddar och tÀcken stoppar vi i tÀta förvaringspÄsar med namnlappar sÄ gÄr det snabbt och enkelt att bÀdda med rena sÀngklÀder och alla fÄr direkt de kuddar och tÀcken de gillar.

Vi fotar alltid klÀderna som hÀnger i hallen och i garderoberna sÄ vi kommer ihÄg vad vi lÀmnat.

Gummistövlar i flera (nÄgot för stora) storlekar behövs. DÄ finns det alltid finns nÄgot att ta pÄ fötterna, speciellt som det finns orm i det höga grÀset.

Ett litet husapotek Àr det bra att ha. Med plÄster, första hjÀlpen, vÀrktabletter osv.

Ett husapotek behövs ocksÄ till husdjuren. Det Àr ofta lÄngt till veterinÀren om olyckan skulle vara framme.

LÀmna kvar en uppsÀttning understÀll, mjukisklÀder och underklÀder. SÄnt som Àr skönt att slippa slÀpa fram och tillbaka och bra att ha pÄ plats om man glömmer.

Varma raggsockor mÄste sÄ klart finnas i stugan.

NĂ€r jag kommer hem frĂ„n en vistelse i torpet börjar jag genast packa inför nĂ€sta resa. Jag lĂ€gger ned handdukarna nĂ€r de Ă€r tvĂ€ttade, lĂ€gger ned extra glödlampor och fyller pĂ„ vĂ€rmeljus. Vi har Ă€r en plastback med lock som Ă€r mĂ€rkt “stugan” och dĂ€r lĂ€gger vi allt som ska med. DĂ„ slipper man springa runt och leta nĂ€r man ska ivĂ€g.

Delar man stuga med flera personer kan varsin (stapelbar) plastback med namn vara bra. DÀr alla kan lÀgga de saker de sjÀlva vill ha kvar i stugan till nÀsta gÄng. Traven med lÄdor stÀlls i nÄgon stor garderob.

Vi har tygpĂ„sar pĂ„ garderobsdörrarna för smutstvĂ€tt. En i varje sovrum – sydd av gamla lakan. PĂ„sen tas hem och innehĂ„llet tvĂ€ttas och det som tillhör stugan tas tillbaka nĂ€sta gĂ„ng i samma pĂ„se.

Jag köper stora, billiga flaskor schampo, balsam och tvÄl pÄ exempelvis Rusta. RÀcker lÀnge till bÄde familj och gÀster.

Namngivna tandborstar och tandkrÀm, samt stora flaskor myggspray och solskydd har vi alltid.

STÄDNING & RENGÖRING

Vi har som rutin att lÀgga lakan och handdukar i tvÀttmaskinen nÀr vi Äker. NÀsta person som kommer dit sÀtter sedan igÄng tvÀtten direkt.

Jag har alltid extra uppsÀttningar av sÀngklÀder och handdukar i stugan och bÀddar rent nÀr vi tar hem smutsiga lakan. DÄ slipper vi börja med det nÀr vi kommer dit nÀsta gÄng.

För att spara pÄ duschvatten sÄ kan man ha vatten i diskbaljor och anvÀnda skopa och tvÀttsvamp att rengöra sig med. Intimdelarna kan man ta med babyservetter.

Ett tag hade vi spÄr efter möss i kökslÄdorna och behövde jÀmt börja med att diska. Nu lyfter vi ner innehÄllet i i plastbackar med tÀtslutande lock. NÀr vi kommer tillbaka lyfter vi bara tillbaka det igen.

Vi har en musskrĂ€mma som gĂ„r pĂ„ batteri och som avger ett högt ljud – funkar jĂ€ttebra.

AnvÀnder du gamla musfÀllor sÄ ladda med sött, typ Plopp. Möss Àr galna i sött klet.

För att hÄlla möss borta sÄ kan man lÀgga enris i hörn, hÄl och vrÄr dÀr man tror att de tar sig in.

Min farmor placerade alltid ut skvattram i rummen dÀr mössen höll till. De gillar inte doften.

StĂ€da inte bara ur stugan nĂ€r du lĂ€mnar den – gör ocksĂ„ fint hemma innan du reser bort. Det gör det trevligare att komma hem sedan.

TRIVSEL, MYS & KURIOSA

Vi har mÄnga familjespel i stugan bÄde för utelek och innemys. Gamla Àrvda leksaker av god kvalitet (Lundby dockhus, Brio tÄgbanor, smÄbilar med garage ) samt en stor mÀngd loppade/Àrvda böcker.

Vi har fyllt en trÀkoffert med alla gamla DVD-filmer och serier. Det Àr dÄlig tÀckning i huset och fÄ tv-kanaler men dÄ kan vi ÀndÄ alltid kika pÄ en gammal favoritfilm tillsammans.

Mina förĂ€ldrar köpte en stuga för 35 Ă„r sen och i ett fotoalbum som ligger framme kan man se stugans utveckling sen dess – renoveringar och ommöbleringar genom Ă„ren. Det blir inte lika Ă„ngestladdat att göra om nĂ€r minnet finns sparat i albumet.

I vÄr familj har vi en hel bokhylla med böcker som vi som hÀlsar pÄ lÀmnat kvar genom Ären. DÀr kan man ta en bok om man inte har nÄgon med sig. Och hinner man inte lÀsa klart tar man bara med den hem.

Vi har en bok dÀr vi skriver ner allt vi fixar varje Är. Det Àr sÄ fint att se hur mycket som hinns med. Och praktiskt nÀr man vill veta vilket Är staketet mÄlades om.

Vi har en gammal skrivmaskin stĂ„ende framme – den Ă€r vĂ„r gĂ€stbok. BĂ„de vuxna och barn tycker det Ă€r kul att sitta och skriva ner en hĂ€lsning, ett tack eller ett roligt minne innan de far hem.

Vid ”sĂ€songsbyte” brukar jag förbereda genom att plocka fram rĂ€tt saker. Om vi varit dĂ€r till jul och vet att vi inte kommer tillbaka förrĂ€n till pĂ„sk – ja dĂ„ pĂ„skpyntar jag innan vi Ă„ker.

Jag och mina systrar har ett hus ihop. Vi tar en helg per Ă„r dĂ„ vi Ă„ker dit för att utvĂ€rdera hur allt funkar och planera renoveringar etc. DĂ„ fĂ„r inte vĂ„ra barn eller partners vara med – det Ă€r bara för oss!

Ett gemensamt sparkonto för stugan Àr bra. DÄ finns en buffert för renoveringar och man slipper brÄka om huruvida en renovering ska göras beroende pÄ alla olika ekonomiska situation. Och appen Cost Split Àr bra för att hÄlla koll pÄ de löpande utgifterna.

(Och hÀr finns ett inlÀgg om de saker som skapar den dÀr hÀrliga, hemtrevliga torpkÀnslan)