I vintras skrev jag ett inlägg med mina bästa hacks för stuglivet. Dessutom bad jag om era bästa tips och ohoj vad många bra uppslag ni kom med! Här har jag sammanställt några av dem – kanske kan du få användning för dem nu när säsongen för stugliv äntligen är igång?

57 Smarta knep för sommarstugan

VÄRME, EL & SKÖTSEL

Det är guld värt är att kunna starta värmen i stugan via sms så slipper man komma fram till ett iskallt hus.

Vi bär alltid in ved till max innan vi lämnar stugan. Då går det snabbt att göra upp eld när vi kommer tillbaka.

En lampa vid förstukvisten med rörelsedetektor är skönt om man kommer fram när det är mörkt.

Mitt bästa tips är att skaffa en luftvärmepump och köra den via en app. Dagen innan ni kommer till stugan ställer ni upp värmen så det inte är helt utkylt när ni kommer dit.

Elfiltar till sängarna. Tricket är att de ska ligga nedbäddade i rätt sängar när man kommer så att man bara behöver sätta i kontakten. Det räcker att den är på i en timme för att sängen ska bli varm. Plötsligt är det möjligt att komma fram sent på kvällen även med småbarn!

Ställ en snöskyffel nära parkeringen så man kan börja skotta utan att plumsa fram till kvisten.

Ha en nyckel gömd någonstans (eller i en låda med kodlås på väggen) om ni glömmer nyckeln eller om tex en hantverkare måste dit och kolla något när ni inte är där.

Sätt upp små bilder bredvid kranar och proppskåp som visar hur de ska stå. Då slipper man fundera på om man just slog av eller på vattnet.

Om sängarna är lite kalla när det dags att sova, lägg en tunn fleecepläd på lakanet. Det blir varmt och mysigt på en gång

Bli kompis med eventuella grannar. Det är guld värt! Våra grannar tittar till så att ingen musinvasion pågår och slår igång elementen åt oss ett par dagar innan vi kommer dit.

Beroende på hur driftsäkert det är kan en GSM-vakt eller liknande temperaturövervakning vara guld värt. Det har vi i vårt hus i Västerbottens inland där strömavbrott är vanligt. Ibland får någon åka dit och elda så att huset inte ska frysa ihop. Skönt att få meddelande om sånt om man bor en bit ifrån…

En grej som gjort att stugan ”mår bättre” och att det inte blir så instängt är att vi satt in en soldriven fläkt.

Jag har ingen värme i min stuga under vintern och därför ställer jag alltid fram ”torrbollar” lite här och där på hösten, de tar hand om en hel del fukt.

MAT & SKAFFERI

Jag brukar göra färdiga middagar till stugan i folieformar hemma – tex en extra lasagne när jag ändå lagar lasagne till middag. Sen ner med det i en kylbag och stoppa rakt i ugnen när man är framme.

Ibland sätter vi en deg hemma som får jäsa i bilen och som kan bakas ut till hemmagjord pizza när man kommer fram.

I vår stuga förvarar jag alla matvaror i plåtburkar för att inte mössen ska lockas dit.

Jag brukar fylla några flaskor vatten och lagra när vi lämnar – ifall vattnet är fruset när vi kommer nästa gång. Då behöver man inte börja med att hämta vatten.

Vi tar hem sista dagens disk – melamintallrikar, plastglas och bestick – i en gammal kylbag. Sedan diskar vi hemma i diskmaskinen och packar tillbaka allt i kylbagen.

I vårt skafferie finns alltid konserver, pasta och snabbrätter som jag fyndat hos Matsmart. Jag förvarar det i glaslådor.

När vi precis fått vårt landställe hade vi alltid med Stinas kyckling och ris till. Så fick ugnen jobba upp värmen ihop med brasan i spisen. Sen åt vi och tände ljus och myste.

Eftersom vi inte har rinnande vatten tar vi med oss dricksvatten i dunkar. Sommartid när vi har igång frysen lämnar vi en femlitersdunk med ca två liter vatten i. När vi kommer till stugan tar vi ut dunken med is, fyller upp den med vatten och har sedan iskallt dricksvatten hela dagen, oavsett hur varmt det är. Även perfekt att ha med sig när vi åker på dagsturer med båten.

När jag var liten hade min familj husvagn med begränsad möjlighet till matlagning och disk. Därför åt vi alltid lite annan, enklare mat när vi campade. Första lunchen/kvällen åt vi till exempel alltid samma ”utflyktspaj” till mat. Mysigt!

Vi har alltid kyl och frys påslagen och då är det perfekt att ha fryst bröd och fryst mat på lut när man kommer fram sent.

För att minnas vad jag har i stugan brukar jag fota i kyl, frys och skafferi innan jag åker hemåt. Fotar också av kom ihåg-listan jag skriver. Kom ihåg lappar tappar jag bara bort.

Babyservetter är perfekta att torka av både barn, bord och nyss använda bestick med. Sedan slänger man dem i vedspisen. Då är det ”diskat och klart” till nästa måltid utan att man behöver slösa på diskvatten. Diska ordentligt kan man göra kanske varannan eller var tredje dag.

Möss verkar gilla stearinljus så vi plockar alltid bort alla ljus och förvarar dem i plåtlådor med lock. För säkerhets skull stoppar vi också brödrost, våffeljärn och liknande som står i skafferiet i en plastback med lock så att inga möss kommer åt dem.

KLÄDER & UTRUSTNING

Jag använder med Google Keep för att komma ihåg vad som måste med till stugan nästa gång.

Kuddar och täcken stoppar vi i täta förvaringspåsar med namnlappar så går det snabbt och enkelt att bädda med rena sängkläder och alla får direkt de kuddar och täcken de gillar.

Vi fotar alltid kläderna som hänger i hallen och i garderoberna så vi kommer ihåg vad vi lämnat.

Gummistövlar i flera (något för stora) storlekar behövs. Då finns det alltid finns något att ta på fötterna, speciellt som det finns orm i det höga gräset.

Ett litet husapotek är det bra att ha. Med plåster, första hjälpen, värktabletter osv.

Ett husapotek behövs också till husdjuren. Det är ofta långt till veterinären om olyckan skulle vara framme.

Lämna kvar en uppsättning underställ, mjukiskläder och underkläder. Sånt som är skönt att slippa släpa fram och tillbaka och bra att ha på plats om man glömmer.

Varma raggsockor måste så klart finnas i stugan.

När jag kommer hem från en vistelse i torpet börjar jag genast packa inför nästa resa. Jag lägger ned handdukarna när de är tvättade, lägger ned extra glödlampor och fyller på värmeljus. Vi har är en plastback med lock som är märkt “stugan” och där lägger vi allt som ska med. Då slipper man springa runt och leta när man ska iväg.

Delar man stuga med flera personer kan varsin (stapelbar) plastback med namn vara bra. Där alla kan lägga de saker de själva vill ha kvar i stugan till nästa gång. Traven med lådor ställs i någon stor garderob.

Vi har tygpåsar på garderobsdörrarna för smutstvätt. En i varje sovrum – sydd av gamla lakan. Påsen tas hem och innehållet tvättas och det som tillhör stugan tas tillbaka nästa gång i samma påse.

Jag köper stora, billiga flaskor schampo, balsam och tvål på exempelvis Rusta. Räcker länge till både familj och gäster.

Namngivna tandborstar och tandkräm, samt stora flaskor myggspray och solskydd har vi alltid.

STÄDNING & RENGÖRING

Vi har som rutin att lägga lakan och handdukar i tvättmaskinen när vi åker. Nästa person som kommer dit sätter sedan igång tvätten direkt.

Jag har alltid extra uppsättningar av sängkläder och handdukar i stugan och bäddar rent när vi tar hem smutsiga lakan. Då slipper vi börja med det när vi kommer dit nästa gång.

För att spara på duschvatten så kan man ha vatten i diskbaljor och använda skopa och tvättsvamp att rengöra sig med. Intimdelarna kan man ta med babyservetter.

Ett tag hade vi spår efter möss i kökslådorna och behövde jämt börja med att diska. Nu lyfter vi ner innehållet i i plastbackar med tätslutande lock. När vi kommer tillbaka lyfter vi bara tillbaka det igen.

Vi har en musskrämma som går på batteri och som avger ett högt ljud – funkar jättebra.

Använder du gamla musfällor så ladda med sött, typ Plopp. Möss är galna i sött klet.

För att hålla möss borta så kan man lägga enris i hörn, hål och vrår där man tror att de tar sig in.

Min farmor placerade alltid ut skvattram i rummen där mössen höll till. De gillar inte doften.

Städa inte bara ur stugan när du lämnar den – gör också fint hemma innan du reser bort. Det gör det trevligare att komma hem sedan.

TRIVSEL, MYS & KURIOSA

Vi har många familjespel i stugan både för utelek och innemys. Gamla ärvda leksaker av god kvalitet (Lundby dockhus, Brio tågbanor, småbilar med garage ) samt en stor mängd loppade/ärvda böcker.

Vi har fyllt en träkoffert med alla gamla DVD-filmer och serier. Det är dålig täckning i huset och få tv-kanaler men då kan vi ändå alltid kika på en gammal favoritfilm tillsammans.

Mina föräldrar köpte en stuga för 35 år sen och i ett fotoalbum som ligger framme kan man se stugans utveckling sen dess – renoveringar och ommöbleringar genom åren. Det blir inte lika ångestladdat att göra om när minnet finns sparat i albumet.

I vår familj har vi en hel bokhylla med böcker som vi som hälsar på lämnat kvar genom åren. Där kan man ta en bok om man inte har någon med sig. Och hinner man inte läsa klart tar man bara med den hem.

Vi har en bok där vi skriver ner allt vi fixar varje år. Det är så fint att se hur mycket som hinns med. Och praktiskt när man vill veta vilket år staketet målades om.

Vi har en gammal skrivmaskin stående framme – den är vår gästbok. Både vuxna och barn tycker det är kul att sitta och skriva ner en hälsning, ett tack eller ett roligt minne innan de far hem.

Vid ”säsongsbyte” brukar jag förbereda genom att plocka fram rätt saker. Om vi varit där till jul och vet att vi inte kommer tillbaka förrän till påsk – ja då påskpyntar jag innan vi åker.

Jag och mina systrar har ett hus ihop. Vi tar en helg per år då vi åker dit för att utvärdera hur allt funkar och planera renoveringar etc. Då får inte våra barn eller partners vara med – det är bara för oss!

Ett gemensamt sparkonto för stugan är bra. Då finns en buffert för renoveringar och man slipper bråka om huruvida en renovering ska göras beroende på alla olika ekonomiska situation. Och appen Cost Split är bra för att hålla koll på de löpande utgifterna.

(Och här finns ett inlägg om de saker som skapar den där härliga, hemtrevliga torpkänslan)