Det är inte bara ett otroligt hjortronår i år. Det verkar vara gott om de flesta bär – i alla fall här i Västerbotten. Vi har massor av blåbär, hallon, vinbär, krusbär och jordgubbar. Och jag plockar girigt åt mig av alla jag bara kan.

Har lågt räknat fyllt tio sådana här durkslag med jordgubbar hittills och de finns fortfarande mycket kart kvar. Plockar in och fryser dem på en bricka innan jag tömmer över i påsar. Då går det lätt att ta fram och tina de bär man behöver – utan att behöva våldbanka på påsen med en kavel.

Kokade sylt på färska bär också. Värmde dem helt sonika med lite socker, vaniljpulver och rivet citronskal. Mosade själva bären med min potatisstomp.

Sedan vispade jag ihop en plättsmet, eftersom vi hade väldans massa mjölk hemma.

Gjorde en bamsesmet på 1,5 liter som jag gräddade i ett järn för småplättar. Det tar en evig tid men jag är helt enkelt värdelös på att grädda vanliga stora plättar i en plättlagg.

Det blev höga travar till middagen.

Serverade med jordgubbssylt – samt citronklyftor och socker för den som föredrar det.

Barnen åt tills kinderna glänste och sedan rullade de praktiskt taget ifrån bordet.

Fast inte innan Essa fått kela. Hon har kärlek och sträv tunga över till både barnen och deras kompisar – särskilt om de smakar av småplättar med grädde och jordgubbssylt.

Mitt bästa plättrecept hittar du förresten här!