Det Ă€r inte bara ett otroligt hjortronĂ„r i Ă„r. Det verkar vara gott om de flesta bĂ€r – i alla fall hĂ€r i VĂ€sterbotten. Vi har massor av blĂ„bĂ€r, hallon, vinbĂ€r, krusbĂ€r och jordgubbar. Och jag plockar girigt Ă„t mig av alla jag bara kan.

Har lĂ„gt rĂ€knat fyllt tio sĂ„dana hĂ€r durkslag med jordgubbar hittills och de finns fortfarande mycket kart kvar. Plockar in och fryser dem pĂ„ en bricka innan jag tömmer över i pĂ„sar. DĂ„ gĂ„r det lĂ€tt att ta fram och tina de bĂ€r man behöver – utan att behöva vĂ„ldbanka pĂ„ pĂ„sen med en kavel.

Kokade sylt pÄ fÀrska bÀr ocksÄ. VÀrmde dem helt sonika med lite socker, vaniljpulver och rivet citronskal. Mosade sjÀlva bÀren med min potatisstomp.

Sedan vispade jag ihop en plÀttsmet, eftersom vi hade vÀldans massa mjölk hemma.

Gjorde en bamsesmet pÄ 1,5 liter som jag grÀddade i ett jÀrn för smÄplÀttar. Det tar en evig tid men jag Àr helt enkelt vÀrdelös pÄ att grÀdda vanliga stora plÀttar i en plÀttlagg.

Det blev höga travar till middagen.

Serverade med jordgubbssylt – samt citronklyftor och socker för den som föredrar det.

Barnen Ät tills kinderna glÀnste och sedan rullade de praktiskt taget ifrÄn bordet.

Fast inte innan Essa fĂ„tt kela. Hon har kĂ€rlek och strĂ€v tunga över till bĂ„de barnen och deras kompisar – sĂ€rskilt om de smakar av smĂ„plĂ€ttar med grĂ€dde och jordgubbssylt.

Mitt bÀsta plÀttrecept hittar du förresten hÀr!