
Det är inte bara ett otroligt hjortronår i år. Det verkar vara gott om de flesta bär – i alla fall här i Västerbotten. Vi har massor av blåbär, hallon, vinbär, krusbär och jordgubbar. Och jag plockar girigt åt mig av alla jag bara kan.

Har lågt räknat fyllt tio sådana här durkslag med jordgubbar hittills och de finns fortfarande mycket kart kvar. Plockar in och fryser dem på en bricka innan jag tömmer över i påsar. Då går det lätt att ta fram och tina de bär man behöver – utan att behöva våldbanka på påsen med en kavel.

Kokade sylt på färska bär också. Värmde dem helt sonika med lite socker, vaniljpulver och rivet citronskal. Mosade själva bären med min potatisstomp.

Sedan vispade jag ihop en plättsmet, eftersom vi hade väldans massa mjölk hemma.

Gjorde en bamsesmet på 1,5 liter som jag gräddade i ett järn för småplättar. Det tar en evig tid men jag är helt enkelt värdelös på att grädda vanliga stora plättar i en plättlagg.

Det blev höga travar till middagen.

Serverade med jordgubbssylt – samt citronklyftor och socker för den som föredrar det.

Barnen åt tills kinderna glänste och sedan rullade de praktiskt taget ifrån bordet.

Fast inte innan Essa fått kela. Hon har kärlek och sträv tunga över till både barnen och deras kompisar – särskilt om de smakar av småplättar med grädde och jordgubbssylt.
33 svar
Hej! Jag brukar blanda i ca 1 dl dinkelmjöl el. havremjöl i en vanlig plättsmet. Mindre vetemjöl således. Även i våfflor. Har ett bra våffelrecept, ska jag skicka det? Din blogg är härlig! Å Dina barn å Du!!
Ja gärna det 🤗❤️ Du kan maila på underbaraclara@gmail.com eller skriva det direkt här i kommentarsfältet!
Stora plättar? Små plättar? Är detta dialektalt? Plättar för mig är endast sådana du gör i ett plättlägg, såna som du gjort nu. Pannkakor är i en vanlig stekpanna? Eller tunnpannkakor om man vill. Tjockpannkaka/ungspannkaka gör man på plåt i ugnen. Intressant med språkskillnader! Om det ni är det och inget annat du menar med storplättar? 😅
Ser väldigt gott ut iaf, blev så sugen att jag får göra mig några 😄
Haha vi bråkade om detta igår vi middagsbordet. Så här har jag lärt mig av min norrbottniska mormor – men det verkar vara högst regionalt.
Pannkakor – alltid tjocka och görs i ugn
Plättar – de stora tunna man gör i stekpanna
Småplättar – de jag gjort här.
Är fullständigt enig med dig!
Jag bor i Boden och så har även jag fått lära mig att det är. Pannkaka görs i ugnen!
Morsomt at ord kan bety så ulikt, både regionalt i Sverige, og mellom naboland. Pannekaker her er tynne, store ( a la crêpes ), enten litt søte eller usøtet. Jeg kaller de små for småpannekaker eller lapper. Lager ofte bananpannekaker til barnebarnet, steker som små lapper, 5-6 om gangen i en vanlig stekepanne. Eller tykke amerikanske små pannekaker med natron og surmelk/kefir. Pannekake i ovnen? Hmm. Nytt for meg! Men uansett om jeg lager små lapper eller vafler , bruker jeg alltid 1 del havregryn, 1 del fint, sammalt mel, og 2 deler vanlig siktet hvetemel. Metter bedre, og liksom litt «sunnere».
Jag är uppväxt i norra Västerbotten, nära kusten. Håller med a´Clara om namnen på de olikstora “pannkakorna”. Precis så lärde jag mig…
Kul att denna diskussion fortsatt lever! Min sambo är ifrån Umeå och jag ifrån Piteå. Detta ämne diskuteras varje gång småplättar/plättar/pannkakor serveras. Jag håller med Claras mormors uppdelning, medan han menar att det är plättar/pannkakor/ugnspannkaka som gäller. Verkar vara vanligare att se det som Clara och hennes mormor desto längre norrut man kommer.
Tack för tips om citron till, aldrig testat men är inget fantast av socker så kan tänka mig att jag kommer gilla det!
Jag är från Umeå. Min sambo med. Men hans föräldrar är från Boden och Luleå. Och jag blir lika förbannad varenda gång han svarar “du menar plättar”, när jag frågar om han kan steka pannkakor till middag. Pannkaka för honom är det som görs i ugn. Annars plättar, både i (plätt)lagg och “vanlig” stekpanna.
För mig är det plättar BARA då dom är små. Sen (tunn)pannkakor i stekpannan och tjockpannkaka i ugnen.
Haha, lustigt. I Skåne gäller i storleksordning ugnspannkaka /fläskpannkaka, pannkakor och sist plättar.
Till dessa goda äggrätter kan vi också tillfoga äggakaga som görs i stekpanna, fläsk vid sidan, lingonsylt till (upplevs bäst på tex Brösarps gästis).
Exakt så!
Jag bor i Östergötland och håller med om din ordning. Plättar är minst och pannkakor är gjorda i stekpanna.
Jag säger ugnspannkaka el tjockpannkaka om de i ugnen.
Pannkakor om de stora platta i stekpanna.
De du gjorde här är plättar.
Emma från Göteborg
Exakt så, blev så glad när du använde rätternas riktiga namn 🤩
Jag håller med dig, är från Västerbotten. Men som Clara skriver här nedan, brukar min kollega från Norrbotten benämna maträtterna
Pannekaker er så deilig! Jeg bruker halvparten kastanjemel – gir en så god nøtteaktig smak – og legger litt smeltet ost før jeg bretter. Enten vanlig gulost eller blåost, så sjukt godt: )
Då undrar jag genast om inte uttrycket “Ärtsoppa och pannkaka” förekommer i era trakter?
Heter det istället “Ärtsoppa och plättar” eller är det helt sonika ugnspannkaka som serveras efter ärtsoppan?
Åtminstone i Svenskfinland, där samma benämningssystem som Claras används, heter det “ärtsoppa och pannkaka” och är just ärtsoppa och (bitar av) ugnspannka som serveras!
Pannkakor med citronklyftor och socker? Den varianten har jag inte sett förut. Det fick mig att fundera över vilka andra ”ovanliga” tillbehör som serveras runt om i landet? ☺️
Skivad banan. Rumsvarmt smör smaksatt med kanel och kardemumma. Gräddost. Någon av dem tar åtminstone gärna jag på plättarna!
Ja skivad banan är sååå gott till pannkaka. Blåbär och grädde också. På mackor med för den delen är skivad banan hur gott som helst. Finriven morot och rött äpple är gott att ha brevid pannkakorna.
I Storbritannien serveras citronklyftor och strösocker till pannkakor. Har aldrig blivit serverad sylt till dem där. Det är inte så vanligt att äta pannkakor där som i Sverige, såvida det inte gäller frukost då de amerikanska pannkakorna förekommer. Men det är tradition att äta pannkakor på Fettisdagen, som heter Shrove Tuesday, men som många kallar Pancake Day. Pannkakorna motsvarar då våra semlor, avnjuts före fastetiden. Och då med citron och socker. Det är jättegott, prova!
Blir det inte för sött med socker i jordgubbssylt? Jag kokar aldrig min med socker, blir alltid jättesött ändå 🙂
Inte för min smak i alla fall 🤗 jag gillar socker
Vi äter alltid med jordgubbssylt och lös ovispad grädde, något annat vore galet ☺️
Keso och sylt har vi på pannkakorna! Gott och mättande vilket är bra när man har tonåringar :-).
Bästa tipset när det kommer till att steka småplättar: Häll smeten i plättlaggen men värm upp en till stekpanna bredvid, när plättarna är färdiggräddade på första sidan vänder man över dom i den andra pannan och fyller på med ny smet i plättlaggen. Går så mycket fortare att få ihop ett lass!
WHAAAAAT! Genialiskt! Hur har jag aldrig kommit att tänka på det förut? Tack! Detta ska jag ta med mig.
Gör’t! Stekpannetricket (jag tar stora pannkakslaggen) var min första tanke att tipsa om det när jag läste inlägget. Har även en halvstor loppisfynds lagg igång på en annan platta. Snoigt men snabbt!
Jag tror att det går ett plättbälte norr om Umeå, alltså att vi norr om bältet säger precis som Clara beskriver det. Plättlätt att säga rätt!
1,5 liter mjölk är standard här hemma med många barn ☺️ Jag brukar byta ut en del av mjölet till rågsikt och jag jag till och med kunna byta 1-2 dl till bovetemjöl utan att någon märkt 😉 Sen har jag alltid i minst en halv dl vetekli. Det gör det mycket mer mättande (även om ett av barna då klagar på att hon inte orkar lika många 😂). Vetekli syns i smeten men inte när de är gräddade. Och ingen märker heller på smaken 😉
Människa! Klart du inte kan grädda pannkakor med det receptet! Du som måste steka så många! Köp en pannkakestekpanna om du vill. Den är i teflon (det enda jag har i teflon jag steker också pannkakor i gjutjärn, jag har nämligen 2 stekpannor igång, fort ska det gå)
1 liter mjölk
5 dl mjöl
6 ägg
lite salt
Voila! Goda finfina pannkakor!!!!