
Det kommer ju hela tiden nya matord som man plötsligt bara förväntas känna till. Fritters hit och fritters dit – var är fritters egentligen? Hips vips har det gått så lång tid och man har hört det så många gånger att man känner sig för dum för att fråga. Det här borde jag väl redan veta? Fritters verkar ju varenda människa utom jag ha koll på!
Just kring mat finns det så mycket som bara sägs i förbifarten utan att förklaras. Nästan som om det vore meningen att utestänga de oinvigda. Just därför älskar jag kockar som Anna Bergenström och hennes enkla, vänliga receptbeskrivningar. Inga konstiga begrepp som lämnas oförklarade. Inga onödiga krumbukter eller försvårande moment som man gör ”bara för att”.
Jag vet ingen som gör lika rättframma och inspirerande recept som Anna. Ja, det skulle väl ha varit Hiram då kanske.

Fritters är för övrigt bara ett annat namn för någonting som är frasigt och krispigt och plättliknande i formen. Eller biffliknande, som en grönsaksbiff alltså. Fritters kan man göra på nästan vad som helst – kött, grönsaker, fisk – och de kan både paneras, stekas och friteras.
Men har du som jag en massa squash är fritters ett utmärkt sätt att ta vara på dem.
Squashfritters
Detaljer
6 portioner
40 minuter
Ingredienser
1,5 kilo squash
6 ägg
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
150 gram ost (tex feta, plivit, riven parmesam)
Färska kryddor (oregano, persilja eller basilika)
Salt, peppar samt olja eller smör att steka i

Gör så här
- Riv squash grovt på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag, salta lätt och låt stå medan du gör smeten
- Knäck ägg och vispa sönder dem. Blanda ner mjöl och bakpulver och rör till en jämn smet
- Krama vätskan ur squashen genom att trycka den mot botten av durkslaget. Blanda sedan ner den i äggsmeten
- Smula ner osten i smeten.
- Hacka de färska kryddorna och blanda ner. Salta och smaka av.
- Värm lite olja i en stekpanna och använd sedan en slev för att ösa upp squashsmeten. Grädda gyllenbrun innan du vänder och tar andra sidan.


Jag serverar mina fritters med en creme fraische-baserad dressing. Det är gott med något syrligt, saltigt och smakrikt till. Jag blandar lätt creme fraische, lite balsamicovinäger, paprikapulver, chili, salt, peppar, en skvätt olivolja och hackad vitlök i en skål och rör om. Sedan i med en skvätt vatten om det blir för trögflytande.

Så här åt jag mina fritters sist. Med sås, en kikärtssallad och lite smörstekta vaxbönor eller haricot verts. Så gott och så mättande!
13 svar
Håller med när det gäller Anna.
För övrigt är det bra att ha ord som är generella när det gäller innehåll. Exempelvis rödbetsbiffar (vegetariska alltså) är ju egentligen lite märklig sammansättning eftersom biff kopplar till biffkött.
Fritters är en variant på bättre ord och puckar en annan, om man vill ha en lite mer svensk version.
Hursomhelst är det bra med förklaringar så ingen känner sig utanför.
Tänker att det kallas vegetariska biffar nog mer kommer ifrån formen, att de ser ut som pannbiffar och är ihoprörda och stekta på liknande sätt. Men även ursprunget därifrån antar jag är själva biffköttet så blir ju helt klart lite märkligt.
Vaxbönor är gula !!
Fast hon skrev ju vaxbönor eller haricot verts. Kanske för att det är gott till, men för det behöver ju inte vaxbönorna ligga på tallriken denna gång när fotot togs:)
Jag skrev faktiskt vaxbönor men jag la till haricot verts för att rätt ska vara rätt =) men det kunde ju du omöjligt veta Frida. Tack för att du drog en lans för mig ändå <3
Jag försökte göra någon slags zucchinibiff förra året för vi hade ju så himla mycket. Det var bland det äckligaste jag någonsin ätit och barnen kan fortfarande ta upp det i bland och jämföra med detta. Så himla konstigt i konsistensen, jag måste ha gjort fel någonstans. Haha!
hahah, åh nej! Vad sorgligt. Men detta recept är toppen för det är mer som plättar förstärkta med squash
Usch jag är så besviken på squash! Provade att odla lite olika sorter i somras och har fått MASSOR! Men tyvärr så är det ju inte gott att äta… Har provat alla möjliga recept där squash ingår, inklusive bröd samt detta recept av Clara. Är så besviken för det ser så gott ut på bilderna och det är ju en sån lättodlad grönsak. 😭
Man kan behöva ”salta ur” squash innan man gör biffar. Tänk att du gör på samma vis som om du ska salta ur vatten från vanlig slang gurka. Skölj/torka av saltet efter.
Ååå, håller helt med om att Anna Bergenström är bäst! Hennes recept är de enda jag skulle våga laga och bjuda gäster på utan att provlaga dem i förväg, hon är så supertydlig kring alla moment som kan vara otydliga eller göras på olika sätt.
Fun fact: jag har hennes kokbok från 80-talet som heter ”Rotation i köket”. Det var då matberedare var en ny grej, och denna kokbok är fokuserad på hur man smartast använder denna uppfinning. Men det märks att tiden går och matlagningen ändras. Hon har ett jättebra recept på pesto, men istället för pinjenötter har hon mandlar (för att pinjenötter var dyrt och svåråtkomligt då), och hon har generellt sett mindre vitlök i sina recept då (pesto, aioli), jämfört vad vi är vana vid nu. Så då inser man att ojdå, 80-talet är rätt länge sen… (Det var då jag blev vuxen, så jag tycker det är rätt nära i tid, annars).
Mums!
Å, detta är en av mina favoriträtter här hemma! Fasta brukar inte ha bakpulver i. Äter alltid med fetaoströra till. Så gott!
Tack för att du anger mängden squash i kilo och inte styck. De har ju en tendens att växa över alla ledder 🙂