Det kommer ju hela tiden nya matord som man plötsligt bara förväntas känna till. Fritters hit och fritters dit – var är fritters egentligen? Hips vips har det gått så lång tid och man har hört det så många gånger att man känner sig för dum för att fråga. Det här borde jag väl redan veta? Fritters verkar ju varenda människa utom jag ha koll på!

Just kring mat finns det så mycket som bara sägs i förbifarten utan att förklaras. Nästan som om det vore meningen att utestänga de oinvigda. Just därför älskar jag kockar som Anna Bergenström och hennes enkla, vänliga receptbeskrivningar. Inga konstiga begrepp som lämnas oförklarade. Inga onödiga krumbukter eller försvårande moment som man gör ”bara för att”.

Jag vet ingen som gör lika rättframma och inspirerande recept som Anna. Ja, det skulle väl ha varit Hiram då kanske.

Fritters är för övrigt bara ett annat namn för någonting som är frasigt och krispigt och plättliknande i formen. Eller biffliknande, som en grönsaksbiff alltså. Fritters kan man göra på nästan vad som helst – kött, grönsaker, fisk – och de kan både paneras, stekas och friteras.

Men har du som jag en massa squash är fritters ett utmärkt sätt att ta vara på dem.

Squashfritters

Detaljer

Portioner

6 portioner

Tillagningstid

40 minuter

Ingredienser

  • 1,5 kilo squash

  • 6 ägg

  • 2 tsk bakpulver

  • 4 dl vetemjöl

  • 150 gram ost (tex feta, plivit, riven parmesam)

  • Färska kryddor (oregano, persilja eller basilika)

  • Salt, peppar samt olja eller smör att steka i

Gör så här

  • Riv squash grovt på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag, salta lätt och låt stå medan du gör smeten
  • Knäck ägg och vispa sönder dem. Blanda ner mjöl och bakpulver och rör till en jämn smet
  • Krama vätskan ur squashen genom att trycka den mot botten av durkslaget. Blanda sedan ner den i äggsmeten
  • Smula ner osten i smeten.
  • Hacka de färska kryddorna och blanda ner. Salta och smaka av.
  • Värm lite olja i en stekpanna och använd sedan en slev för att ösa upp squashsmeten. Grädda gyllenbrun innan du vänder och tar andra sidan.

Jag serverar mina fritters med en creme fraische-baserad dressing. Det är gott med något syrligt, saltigt och smakrikt till. Jag blandar lätt creme fraische, lite balsamicovinäger, paprikapulver, chili, salt, peppar, en skvätt olivolja och hackad vitlök i en skål och rör om. Sedan i med en skvätt vatten om det blir för trögflytande.

Så här åt jag mina fritters sist. Med sås, en kikärtssallad och lite smörstekta vaxbönor eller haricot verts. Så gott och så mättande!