Nu nalkas den tid pĂ„ Ă„ret dĂ„ man trĂ€r pĂ„ sig en kjol med fall – men som istĂ€llet för att fladdra vackert smetar fast pĂ„ lĂ„ren och börjar krypa lĂ€ngs benen. Och den fina blus som ska hĂ€nga lite luftigt klistrar sig runt överkroppen som en body. Behöver jag nĂ€mna att jag HATAR statiska klĂ€der? Och pĂ„ vinterhalvĂ„ret Ă€r de ett stort problem!

MĂ„nga anvĂ€nder sköljmedel för att det tar bort den statiska elektriciteten frĂ„n tyg. Men sköljmedel Ă€r en riktig miljöbov som innehĂ„ller smĂ„, smĂ„ plastpartiklar som lĂ€gger sig pĂ„ tygets yta och binder till sig fukt frĂ„n luften. Detta sker pĂ„ mikronivĂ„ men gör att klĂ€derna alltsĂ„ aldrig riktigt torkar. MĂ„nga textila fibrer som tex elastan tar direkt skada av att vara fuktiga – och tvĂ€ttas de med sköljmedel förkortas livslĂ€ngden avsevĂ€rt. Dessutom Ă€r sköljmedel svĂ„rt att bryta ner och stannar kvar i naturen. Parfymerna i sköljmedel kan ocksĂ„ irritera huden.

Det bÀsta sÀttet att slippa statiska klÀder Àr förstÄs att helt klÀ sig i naturfiber istÀllet för syntet. Men alla har vi nog nÄgra polyesterplagg i garderoben som vi inte gÀrna slutar anvÀnda. SÄ hÀr kommer mina bÀsta tips för att fÄ bukt med detta elektriska helvete.

4 knep för att motverka statisk elektricitet

Vatten. Du tar av dig kappan precis innan ett möte och inser att klĂ€derna pĂ„ vĂ€gen till jobbet liksom klistrat sig fast mot kroppen. Har du ingen tid att förlora? GĂ„ in pĂ„ toaletten och fukta hĂ€nderna med vatten. Stryk dem mot klĂ€derna – och gĂ€rna ocksĂ„ pĂ„ insidan plaggen (har du tillgĂ„ng till en blomspruta sĂ„ Ă€r det bra, men det har du ju knappast i detta scenario). Fuktiga klĂ€der blir mindre statiska och tillfĂ€lligt kommer detta att hjĂ€lpa. Men ett stort minus Ă€r att klĂ€derna förstĂ„s blir lite kalla och otrevliga att ha pĂ„ sig. Och nĂ€r de torkar blir de lika statiska igen.

HĂ„rspray. MĂ„ngen tv-sĂ€ndning och förelĂ€sning med statiska klĂ€der har rĂ€ddats av att jag gĂ„tt loss med hĂ„rspray pĂ„ bĂ„de kropp och plagg. Man fĂ„r se till att hĂ„lla avstĂ„nd till klĂ€derna bara – sprayen ska vara som en fin dimma för att inte orsaka flĂ€ckar. Viktigt att ocksĂ„ spraya insidan av kjol och blus eftersom tyg som gnuggas mot strumpbyxor och bh tenderar att bli Ă€nnu mer statiska.

StÀrkelsespray. Detta Àr suverÀnt! Men det krÀver förstÄs att du tÀnkt till redan innan du klÀr pÄ dig. Mamma och mormor hade detta spray pÄ gardiner och dukar men jag brukar spraya det pÄ mina klÀder. Verda StÀrkelsespray frÄn Herdins Àr baserad pÄ naturlig stÀrkelse och jag sprayar alltsÄ preventivt nÀr jag tvÀttat klÀder som jag vet brukar bli statiska. Sprayar och stryker torrt. Funkar suverÀnt pÄ nÀstan alla plagg. OBS! Spray som hamnar pÄ golvet gör det glashalt. Jag brukar gÄ ut och spraya för att vara pÄ den sÀkra sidan.

Sköljmedel. Trots mitt konstaterade hat mot sköljmedel mÄste jag tillstÄ att jag ÀndÄ har en flaska hemma för helt hopplösa fall. Eftersom det kÀnns Ànnu tokigare att skrota i övrigt fullt anvÀndbara klÀder. Men dÄ hÀller jag det inte i tvÀttmaskinen utan spolar upp vatten i handfatet och droppar i lite sköljmedel. Med betoning pÄ lite. Sedan doppar jag mina besvÀrligaste plagg i vattnet och drar upp dem utan att skölja av. DÀrefter fÄr de torka som vanligt och sÄ stryker jag dem. Sedan undviker jag att tvÀtta plagget igen utan försöker istÀllet behandla flÀckar och hÀnga pÄ vÀdring. PÄ detta sÀtt har min enda flaska nöd-sköljmedel rÀckt i flera Är.