Sveriges motstÄndskraft börjar med varje enskild mÀnniskas engagemang i det lilla. Jag tror det Àr fler Àn jag som de senaste Ären har fÄtt sig en tankestÀllare pÄ den fronten. Först pandemin, sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det Àr som att allting Àr lite mer pÄ allvar nu. Vi Àr mÄnga som kÀnner att vi vill bidra till samhÀllet pÄ olika sÀtt!

Förra Ă„ret gjorde jag ett samarbete med MSB (Myndigheten för samhĂ€llsskydd och beredskap) i syfte att sprida kunskap kring vad vi ska göra om krisen eller kriget kommer. MSB stĂ„r ju bakom broschyren med samma namn – den finns att lĂ€sa och ladda hem pĂ„ mĂ„nga olika sprĂ„k. Samt i lĂ€ttlĂ€st version, som inlĂ€st version och som teckensprĂ„ksversion. Det blogginlĂ€gget blev glĂ€djande nog ett av mina mest lĂ€sta det Ă„ret.

Men vad kan man dĂ„ göra i sin egen vardag? Jo, nĂ„got som faktiskt Ă€r ens ansvar. NĂ€mligen att försĂ€kra sig om att man kan ta hand om sig sjĂ€lv i hĂ€ndelse av kris. Vi förvĂ€ntas inte klara oss sjĂ€lva i flera mĂ„nader – men dĂ€remot en vecka vid en större katastrof. Och om varje svensk hĂ„ller ett litet förrĂ„d med förnödenheter sĂ„ blir hela landets totala motstĂ„ndskraft större.

Men det handlar inte bara om att kunna ta hand om sig sjĂ€lv – utan ocksĂ„ om att hjĂ€lpa dem i sin nĂ€rhet. Detta fick vi bland annat öva pĂ„ under pandemin. Den som var krasslig fick kanske hjĂ€lp av grannen med att handla. Vi turades om att hĂ„lla kontakten och underlĂ€tta för de som var isolerade. Vi fick öva oss pĂ„ att ta ansvar och visa hĂ€nsyn till de allra mest utsatta. Och det Ă€r en kunskap vi inte ska slarva bort nu nĂ€r vi Ă€ntligen Ă„tererövrat den. Vi behöver hjĂ€lpas Ă„t för att skapa ett tryggt samhĂ€lle!

Att det hÀr Àr viktiga frÄgor blev tydligt i slutet av sommaren nÀr vi hade ett lite lÀngre strömavbrott i byn. Jag tackade min lyckliga stjÀrna för att vi har en egen brunn som funkar utan ström. Och att vi har en gasspis att laga mat pÄ samt en vedspis att vÀrma huset med. PÄ det hela taget mÀrkte vi knappt av avbrottet. Men grannarna som har kommunalt vatten fick komma hit och fylla sina vattendunkar och ta med en termos med varmvatten hem till sitt morgonkaffe. Det Àr bra att kunna hjÀlpas Ät och nÀsta gÄng Àr det kanske vi som behöver deras hjÀlp.

En enkel soppa pÄ krossad tomat, en tetra linser, lök och buljong

Det finns vÀldigt bra listor hos MBS pÄ vad som Àr lÀmpligt att ha hemma i hÀndelse av kris. Och viktigt att tÀnka pÄ Àr att den mesta av utrusningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. DÀrför Àr det klokt att ha ett sprit- eller campingkök att laga mat pÄ. Och eftersom det bÄde tar tid och gÄr Ät en del brÀnsle nÀr man lagar mat pÄ det hÀr sÀttet, Àr det bra att ha helfabrikat och mat med kort tillagningstid hemma.

I vÄrt hus finns ett kÀllarskafferi dÀr vi förvarar ett lager av olika torrvaror och vi skulle nog klara oss i nÄgon mÄnad pÄ den maten om det knep. Dessutom finns tvÄ frysboxar med kött och bÀr. Om vi blev utan el en lÀngre period skulle vi fÄ försöka tömma dem först av allt.

NĂ„gra saker att fylla ditt eget lilla “kĂ€llarskafferi” med Ă€r förslagsvis bröd med lĂ„ng hĂ„llbarhet. Som kex, skorpor eller knĂ€ckebröd. Till det funkar pĂ„lĂ€gg pĂ„ tub toppenbra! Ris, gryn, potatismospulver och snabbpasta Ă€r ocksĂ„ bra att ha hemma – liksom tetror eller konserver av kokta linser, böner, grönsaker och krossade tomater. Du kan ocksĂ„ införskaffa nĂ„gra burkar med soppa, gryta eller köttfĂ€rsĂ„s som snabbt kan vĂ€rmas. Och gĂ€rna fruktkrĂ€m, energibars och nötsmör – för snabb energi som inte krĂ€ver nĂ„gon tillagning över huvudtaget.

Potatis och andra rotfrukter hĂ„ller för att lagras lĂ€nge – precis som Ă€gg. Och med dessa ingredienser hemma behöver man inte gĂ„ hungrig i första taget.

Hela listan pĂ„ vad som behövs finns hos MSB. De har ocksĂ„ flera recept pĂ„ sĂ„nt som man kan laga och Ă€ta utan tillgĂ„ng till elektricitet eller rinnande vatten. Se det som inspiration för vad du kan ha hemma och hur du kan tĂ€nka i hĂ€ndelse av kris. De har ocksĂ„ en lista över Hemberedskap – de saker du behöver för att klara dig sjĂ€lv i en vecka utan hjĂ€lp. PĂ„ den finns alltifrĂ„n ficklampa, kontanter och vevradio – till extra batterier och husapotek. Kika gĂ€rna pĂ„ den och fundera pĂ„ hur du kan förbĂ€ttra din egen beredskap.

Jag vet att det kan kĂ€nnas otĂ€ckt att tĂ€nka pĂ„ sĂ„nt hĂ€r – men min erfarenhet Ă€r att handling lindrar oro. Och om vi gör vad vi kan för att hjĂ€lpa oss sjĂ€lva, kan myndigheter fokusera pĂ„ att hjĂ€lpa de som har det svĂ„rast vid en kris. PĂ„ det sĂ€ttet kan vi alla bidra!