Jag gick igenom alla tidigare inlägg från det här året, med vad jag läst under respektive månad. När jag räknade efter insåg jag att jag hittills i år läst 22 böcker. Det är nog i alla fall 19 böcker fler än året innan. Är SÅ glad för läsutmaningen jag gav mig själv i nyårslöfte! Så trist om jag aldrig hade fått lära känna Martina, Gustav, Emma, Dexter, Jana Kippo, Barbara Parker och många många fler…och jag blir helt pirrig av tanken på alla nya karaktärer jag ska få lära känna under de månader som är kvar av läsutmaningen.
En annan sak jag insåg var att många av böckerna jag valt att läsa är rekommendationer från kommentarsfältet. När jag skrivit om vad jag läst har ni följare tipsat vidare om nya titlar som väckt mitt intresse. Ett underbart sätt att välja ut böcker på.
Vad jag läst i september
Maken av Gun-Britt Sundström
En modern klassiker som utspelar sig i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan “make” när alla man känner bildar par och familj. Skrev lite mer om boken här och kan bara konstatera att jag ÄLSKAR den! Går fortfarande och tänker på Martina och Gustav och deras kärleksrelation. Sån läsfröjd från första ord till sista. Längtar tills det gått så lång tid att jag vill läsa om den igen. Tippar på någon gång i vår eller så. Att läsa Maken gav mig blodad tand att läsa mer av Gun-Britt Sundström så därför lånade jag hem….
Till Lydia av Gun-Britt Sundström
Det här är Hjalmar Söderbergs klassiska kärleksroman Den allvarsamma leken berättad på nytt. Här är berättarperspektivet flyttat och vi får uppleva kärleksrelationen ur Lydias synvinken och följa hennes stormiga relation med Arvid i mer modern tid. Absolut läsvärd men jag tyckte nog att boken i den här versionen förlorade något av den starka laddning som fanns i Söderbergs ursprungsbok. Jag läste den glupande och hetsigt och uppskattade läsningen – men saknade karaktärsgestaltning. Jag kände helt enkelt inte så mycket för Lydia och Arvids relation. I själva verket ville jag nog bara få uppleva Maken en gång till.
Övervintring av Katherine May
Många vänner har tipsat om den här boken så suget efter att läsa har funnits ett bra tag. Och sedan skickade mitt förlag den till mig och jag plöjde den på två dagar. En meditativ och personlig bok om vikten av vila och återhämtning genom livets olika faser. Väldigt vackert skriven och många intressanta och tänkvärda vinklar. Övervintring berör faktiskt många av de ämnen jag också skriver om här på bloggen. Att omfamna och uthärda mörkret och kylan och försöka göra något bra av den istället för att fly. Att upptäcka vad återhämtning är för just en själv och alla de olika sätt hur vila kan se ut på. Katherine May är ju britt men skriver i boken faktiskt om de hårda nordiska vintrarna. Och den utifrånblicken på livet här uppe öppnade mina ögon för hur pass udda det är att bo i ett sånt här klimat. Att det påverkar människor på ett genomgripande sätt och att det finns många erfarenheter att dra av hur nordbor gör för att stå ut och orka. Klart läsvärd!
41 svar
Älskade också Maken när jag läste den. Mina bästa romantips just nu är Rachel Cusks konturer, transit o kudos. Sen skulle jag verkligen vilja rekommendera Oceankänslan av Isabella Lövin. Så oerhört relevant!
Trevlig läsning, vad än det blir härnäst.
Vad kul med Övervintring, har också läst den nyligen och tänkte på dig och din blogg då! Det finns något besläktat där med inställningen till hösten och vintern. Och lika poetiskt och mysigt skriver ni båda två.
Om du vill utmana dig (lagom) på engelska; They both die at the end. Sträckläste den i vintras och grät för dessa pojkar som väljer att leva sina sista dagar tillsammans.
Är det någon mer som läst Lars Myttings bok Systerklockorna? Helt förundrad och hänförd – miljöbeskrivningarna, karaktärerna och författarens underfundiga berättande. En roman om stavkyrkor i Norge och det låter ju torrt och tråkigt men han har lyckats väva samman en djup och tilldragande berättelse som man vill stanna kvar i. Han för samman generationers förehavanden med nuet så det föder fascination och vördnad. Bär med mig så många fina målande bilder och personbeskrivningar som jag trivsamt återkallar i minnet ibland. Som små färgglada karameller.
Fantastisk bok och nu finns en fortsättning, Hekneväven. Förtrollande berättelse även den!
Du vet väl att det finns en uppföljare? 🙂
Han har også skrevet “Svøm med dem som drukner”, går utfra at den også er oversatt til svensk. Likte den nesten enda bedre enn “søsterklokkene”!
Åh, ja, älskade både Systerklockorna och Simma med de drunknade! Visste inte att det hade kommit en uppföljare – tack för boktips!
Ja jag har läst den, fantastisk! Han målar verkligen upp historien levande. Om man vill läsa fler historiska romaner så är ju Hilary Mantels triologi om den galne Henrik VIII och hans hysteriska hov i Woolf hall helt magisk.
Bøkene hans er helt fantastiske, anbefales sterkt.
För fler knepiga kärleksrelationer: Elin Ruuths Konsterna! Ett måleriskt midsommarfirande kring sekelskiftet, pelargonerna har det något bättre än de kvinnliga konstnärerna. Triggervarning för fönsterfantaster: punchveranda går i kras. Boken är kort så man läser ut den på en balja te.
Läser maken som e-bok efter ditt tips om den. Gillar den verkligen men den tar tid😅
Simma med de drunknade är hans bästa bok enligt mig.
Läs Anne på Grönkulla! Det gör jag varje vår när körsbärsträden börjar blomma
Feminstiskt uppror som bäst. Plus kärlek. hopp, solidaritet, fantasi samt att livet är förunderligt. Just nu ny utgåva med poeten/författaren Eva Ström som översättare. Önska till julklapp – det gör jag.
Kram.
farmor i Lund
Varje gång jag hör/läser om Maken så tänker jag att den ska jag läsa! Och så glömmer jag… får bli biblioteket i veckan! Jag läser just nu ”Att uppfinna världen” av Katrine Marcal! Väldigt intressant och tänkvärt och upprörande.
Sen måste jag tipsa om Maria Gustavsdotter som jag läste i somras: de tre böckerna om Gertraud- dottern, hustrun och änkan. Hur livet för en kvinna på medeltiden var nåt helt annat än idag och ändå så mycket gemensamt vi också har med våra förmödrar!
Maria Gustavsdotters böcker tycker jag också mycket om! Hon har skrivit många bra historiska böcker ur ett kvinnligt perspektiv.
När du senast nämnde Maken så blev jag så otroligt nyfiken på att läsa den, kunde inte sluta tänka på det. Jag bor utomlands och har absolut inte tillgång till något bibliotek med svenska böcker. Blev nästan besatt av att få tag i den och skulle just till att börja dra i trådar via telefonen (kan mamma hitta den på nån loppis och posta den? Finns den online? Osv). Men namnet lät så himla bekant, jag måste ha en bok i hyllan av henne trots allt? Icke, det var Kerstin Thorvall (“Jag minns alla mina älskare…”). Fasen! Så råkade jag gå förbi mitt berg av utrensat blandat-alltmöjligt som jag samlat ihop senaste veckorna för att äntligen hiva ut, och där låg den. INGEN ANING om varifrån jag fått den. Sträckläste och kände igen mig dessutom 😂 Den skall icke hivas någonstans.
Precis som du också skrev då var den så full av träffsäkra formuleringar att den här fått hundöron på varannan sida.
Haha! Vad härligt att höra =)
Rekommenderar varmt Gun-Britt Sundströms samling med dagboksanteckningar från bland annat de år i livet då hon skrev Maken och För Lydia (anteckningarna sträcker sig “från första boken till första barnet”, så de skildrar rent generellt en fri tid i kulturlivet på 70-talet med DN-jobb, studier i latin för skojs skull och ja lite allt möjligt). skrivit lite om den här! https://ulrikanettelblad.se/tva-bra-bocker-om-skrivande/
Hon skrev även in sig som deltidsdoktorand i litteraturvetenskap, och skriver rätt roligt om kurskamraterna, inte minst en synnerligen intellektuell ung man som tar sig själv på stort allvar och är ganska odräglig. “Han heter Horace.” 🙂
Kan också varmt rekommendera ”skrivliv”, så intressant med dn-jobb etc. Men även fint att få läsa om personen Gustav bygger på.
Älskade Maken, har läst den två gånger. Tips för den som tycker om dramatik, romantik och episk litteratur: Nobelpristagaren Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdotter. Romanerna heter Kransen, Husfrun och Korset och spänner över romankaraktärens hela liv i trettonhundratalets Norge. Har läst den tre gånger, snart dags igen, känner jag.
Jag HETSLÄSTE Räkna hjärtslag och Värma händer av Katarina Widholm på ungefär en vecka nu i september. Bästa läs-stimmet på mycket, mycket länge, och jag älskade dem verkligen. Förstår inte hur jag ska kunna stå ut med att vänta 1-2 år tills nästa del kommer?
Rekommenderar alltså verkligen dessa böcker, tänk Tre trappor upp med hiss, fast för vuxna!
Maj-trilogin av Kristina Sandberg om du inte redan läst dem är också en stark rekommendation i samma genre.
Jag håller med dig!
Jag också!
Jag gillade Maken när jag läste den för många år sen och annat också. Fanns en kåseribok som hette lättbok, Men sen har har fått för mig att hon var en av de som förnyade bibel och psalmbok till något mindre poetiskt än ursprunget. Hon har nog tillbringat många yrkesår med det Tror jag ogillar en del där lite lätt. Göran Hägg har skrivet intressanta nutida historieböcker, tror kan klagar över det i “Gud i Sverige”. Karin Armstrong en engelsk med liknande ämnen samt en intressant “Genom den trånga porten – Mina sju år i kloster” Den bok jag gillar allra mest är annars första delen av Doris Lessings biografi “Under huden” Den är en av de mest läsvärda böckerna av nobelpristagare. Man får vidgade vyer om allt möjligt mänskligt och lär sig dessutom hur ett elfritt kylskåp kan ordnas i Afrika! Men hur hon kan överge sina barn är sen en gåta som inte besvaras helt. Biografier är alltid lite vinklade Den nye nobelpristagaren Svante Päävo (medicin)har skrivit en trevlig bok som man lätt som en plätt kan hämta som ebok. Om man är nyfiken på honom och hans upptäckter. Tror människan behärskar svenska, engelska, tyska och ryska ? och kanske estniska. Man blir imponerad
Vill varmt rekommendera Nina Wähäs Testamente. Så oerhört bra skriven! Jag älskar hennes språk och berättarstil.
Läste nyss ut, efter att ha samlat på mig mängder med boktips på Sandra Beijers blogg, kommentarer under ett av Nicopic’s inlägg på Instagram med mera. Så fint att få starta hösten med att ha svårt att välja 😃 Tyckte om också om Testamente, vilket fint nygammalt sätt att på ett framgångsrikt vis att väva fram en berättelse på!
Håller med, kan varmt rekommendera Nina Wähäs Testamente. Så bra! Olika personers relationer är i fokus och som beskrivs under en längre tidsperiod.
Sally Rooney kan jag också varmt rekommendera, även där är relationer mellan olika personer i centrum för handlingen. Hon skriver så bra, slukar hennes böcker.
Älskar Maken, fantastisk bok!
Tips: Elsie Johanssons triologi om Nancy som börjar med Glasfåglarna
Moa Martinsons triologi om Mia som börjar med Mor gifter sig
Roy Jacobsens triologi om familjen Barröy som börjar med De osynliga
Alla tre är böckerom förr i tiden. Tror du hade älskat dem!
Bonustips: I Marsfjällets skugga av Bernard Nordh och Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson. Fantastiska!
Ja vilka bra tips. Om hon inte har läst dom så har hon en skatt kvar. Aldrig att man glömmer Nancy.
Nä, Nancy glömmer man aldrig…
Tipsen är även till dig, Julia! 🙂
Vibecke Olsson har också skrivit en serie om Sågverksungen. Jag läser den sjunde nu. Som skuggan söker ljuset. De är så bra.
Elsie Johanssons böcker om Nancy tycker jag också så mycket om!
Har en förkärlek för böcker som inte beter sig som man förväntat sig. Som är lite svårkategoriserade. Läste nyligen en deckare där den som ska lösa mordet vaknar upp i en ny kropp varje gång hen somnar, och där morddagen utspelar sig om och om igen. “De sju morden på Evelyn Hardcastle” heter den. Underlig och väldigt spännande!
Då ska du läsa Boktjuven av Markus Zusak
Och: Sverigevänner av Arash Sanari
Så fint att läsa om din läsglädje! Jag pendlar sedan ett tag tillbaka med buss till jobbet, vilket ger mig 2×20 min läsning om dagen som jag är så tacksam för!
Rekommenderar Jenny av Sigrid Undset och Orkansäsong av Fernanda Melchor. Två helt olika böcker men mina bästa läsupplevelser i år!
Rekommendation som aldrig tar slut; Ljuset vi inte ser, Anthony Doerr! Bland det bästa jag läst, skrivet på det finaste vis.
Beskrivs mycket rättvist hos exempelvis Adlibris!
Ett annat boktips: Kvinnor i väglöst land av Lilian Ryd. En fantastisk kulturgärning där kvinnors kunskap, minnen & historier från byar i Norrbotten, framför allt i Jokkmokks kommun har dokumenterats. En pärla men så full av kunskap att den tar tid att smälta allt det man läser.
Ja Övervintring var stark, grundande och lågmält ljuvlig på så många sätt! Talade till den nordiska själen.
Kram!