Jag gick igenom alla tidigare inlĂ€gg frĂ„n det hĂ€r Ă„ret, med vad jag lĂ€st under respektive mĂ„nad. NĂ€r jag rĂ€knade efter insĂ„g jag att jag hittills i Ă„r lĂ€st 22 böcker. Det Ă€r nog i alla fall 19 böcker fler Ă€n Ă„ret innan. Är SÅ glad för lĂ€sutmaningen jag gav mig sjĂ€lv i nyĂ„rslöfte! SĂ„ trist om jag aldrig hade fĂ„tt lĂ€ra kĂ€nna Martina, Gustav, Emma, Dexter, Jana Kippo, Barbara Parker och mĂ„nga mĂ„nga fler…och jag blir helt pirrig av tanken pĂ„ alla nya karaktĂ€rer jag ska fĂ„ lĂ€ra kĂ€nna under de mĂ„nader som Ă€r kvar av lĂ€sutmaningen.

En annan sak jag insÄg var att mÄnga av böckerna jag valt att lÀsa Àr rekommendationer frÄn kommentarsfÀltet. NÀr jag skrivit om vad jag lÀst har ni följare tipsat vidare om nya titlar som vÀckt mitt intresse. Ett underbart sÀtt att vÀlja ut böcker pÄ.

Vad jag lÀst i september

Maken av Gun-Britt Sundström 

En modern klassiker som utspelar sig i Stockholm pĂ„ 1960- och 70-talet, en tid av förĂ€ndring dĂ„ mĂ„nga tror att kĂ€rnfamiljen Ă€r pĂ„ vĂ€g att avskaffas. ÄndĂ„ upptĂ€cker Martina hur svĂ„rt det Ă€r att vara utan “make” nĂ€r alla man kĂ€nner bildar par och familj. Skrev lite mer om boken hĂ€r och kan bara konstatera att jag ÄLSKAR den! GĂ„r fortfarande och tĂ€nker pĂ„ Martina och Gustav och deras kĂ€rleksrelation. SĂ„n lĂ€sfröjd frĂ„n första ord till sista. LĂ€ngtar tills det gĂ„tt sĂ„ lĂ„ng tid att jag vill lĂ€sa om den igen. Tippar pĂ„ nĂ„gon gĂ„ng i vĂ„r eller sĂ„. Att lĂ€sa Maken gav mig blodad tand att lĂ€sa mer av Gun-Britt Sundström sĂ„ dĂ€rför lĂ„nade jag hem….

Till Lydia av Gun-Britt Sundström 

Det hĂ€r Ă€r Hjalmar Söderbergs klassiska kĂ€rleksroman Den allvarsamma leken berĂ€ttad pĂ„ nytt. HĂ€r Ă€r berĂ€ttarperspektivet flyttat och vi fĂ„r uppleva kĂ€rleksrelationen ur Lydias synvinken och följa hennes stormiga relation med Arvid i mer modern tid. Absolut lĂ€svĂ€rd men jag tyckte nog att boken i den hĂ€r versionen förlorade nĂ„got av den starka laddning som fanns i Söderbergs ursprungsbok. Jag lĂ€ste den glupande och hetsigt och uppskattade lĂ€sningen – men saknade karaktĂ€rsgestaltning. Jag kĂ€nde helt enkelt inte sĂ„ mycket för Lydia och Arvids relation. I sjĂ€lva verket ville jag nog bara fĂ„ uppleva Maken en gĂ„ng till.

Övervintring av Katherine May

MĂ„nga vĂ€nner har tipsat om den hĂ€r boken sĂ„ suget efter att lĂ€sa har funnits ett bra tag. Och sedan skickade mitt förlag den till mig och jag plöjde den pĂ„ tvĂ„ dagar. En meditativ och personlig bok om vikten av vila och Ă„terhĂ€mtning genom livets olika faser. VĂ€ldigt vackert skriven och mĂ„nga intressanta och tĂ€nkvĂ€rda vinklar. Övervintring berör faktiskt mĂ„nga av de Ă€mnen jag ocksĂ„ skriver om hĂ€r pĂ„ bloggen. Att omfamna och uthĂ€rda mörkret och kylan och försöka göra nĂ„got bra av den istĂ€llet för att fly. Att upptĂ€cka vad Ă„terhĂ€mtning Ă€r för just en sjĂ€lv och alla de olika sĂ€tt hur vila kan se ut pĂ„. Katherine May Ă€r ju britt men skriver i boken faktiskt om de hĂ„rda nordiska vintrarna. Och den utifrĂ„nblicken pĂ„ livet hĂ€r uppe öppnade mina ögon för hur pass udda det Ă€r att bo i ett sĂ„nt hĂ€r klimat. Att det pĂ„verkar mĂ€nniskor pĂ„ ett genomgripande sĂ€tt och att det finns mĂ„nga erfarenheter att dra av hur nordbor gör för att stĂ„ ut och orka. Klart lĂ€svĂ€rd!

Vad jag lÀst i juni, juli och augusti

Vad jag lÀst i maj

Vad jag lÀst i april

Vad jag lÀst i mars

Vad jag lÀst i februari

Vad jag lÀst i januari