Min grundinställning till julen är att den ska vara kul. Allt jag gör – det gör jag för att det är roligt. Jag råkar ju älska julstöket men det beror nog på att jag plockat bort sånt jag inte är så intresserad av och behållit det jag gillar? Som julbaket till exempel. Att göra eget julgodis är ett kärt bestyr.

Blir ofta positivt överraskad av hur fort det kan gå. Inga jästider och långa gräddningar utan tämligen snabbt och lättsamt. Köper gärna hem ingredienser till 3-4 sorter och göra bort alla i ett svep. Det sparar disk och stök och sedan är man klar med godiset!

Jag får en hel del frågor om hur tidigt man kan förbereda julbaket och vad som håller sig bra i frysen. Svaret är att det mesta håller sig fräscht åtminstone en månad i frysen. Även riktigt feta produkter – så det är absolut inte för tidigt att göra godiset klart nu och frysa in. Vill du läsa mer om vad man kan frysa om hur så vill jag tipsa om detta inlägg jag skrev i höstas på temat.

Kan man frysa in julgodis då? Ja, det kan man! Choklad som tinar kan dock få lite kondens – men det brukar inte störa mig. Dock behöver man oftast inte frysa in julgodis alls. Mycket klarar sig i lufttäta förpackningar i kylen ända fram till julen, om man gör det nu.

Hemmagjord sötsalt snickers är en favorit på gottebordet. Liksom olika sorters tryffel.

Ni ska såklart få recepten på båda sakerna. Men också några av mina bästa knep för att lyckas med julbaket.

9 knep för ett smidigare och godare julbak

Att smälta choklad går faktiskt allra lättast i en djuptallrik i mikron. Bryt i bitar, mikra, rör om och mikra igen och du har perfekt smält choklad!

Välter knäckformarna? Ställ dem på en inoljad plåt så står de stadigt när du häller i smeten

Fastnar sirapen i decilitermåttet? Doppa måttet i lite vetemjöl först, så släpper sirapen lättare.

Slipp spill och svinn när knäck och ischoladformar ska fyllas genom att hälla över smeten i en karaff först. Då är det lättare att hälla med precision.

Att diska knäckkastruller kan vara ett svettigt arbete. Använd kokande diskvatten så smälter smeten bort utan bekymmer. Eller gör något ännu trevligare – häll på mjölk och kakao i knäckkastrullen och koka en underbar karamellig varm choklad.

Välj en kvalitetschoklad till praliner och tryffel istället för billig blockchoklad. Block är den sortens choklad som inte får heta choklad då den innehåller för lite kakaosmör. Skillnaden i smaken är enorm!

Lägg lite extra krut på en fin marsipan. Marsipan är ibland av rätt dålig kvalitet och innehåller väldigt lite mandel. Släng ett öga på mängden i innehållsförteckningen – ju mer desto bättre.

Mandelmassa kan ibland vara ett bättre alternativ till marsipan då den ofta innehåller mer mandel. Och hemmagjord mandelmassa är ett riktigt lyft i julbaket. Använd lika delar mandel och socker. Skålla mandeln, mixa i hushållsmixern eller mal i kvarn till ett fint pulver. Blanda i socker och kör till en slät och varm massa.

Variera dina favoritrecept genom att smaksätta dem på olika sätt. Testa en sked sylt i tryffelsmeten och kanel eller ingefära i kolorna. Pepparmintolja, bittermandelarom och pepparkakskryddor är också bra att ha hemma. Små förändringar som gör stor skillnad för smaken!

Så här ser det jämt ut när jag julbakar. Fullkomligt kaos på arbetsbänken. Mise en place får man se sig om i månen efter.

Tur att det går smidigt att röja när man har en fullstor diskmaskin. Ryser när jag tänker på vår förra lilla maskin som knappt rymde middagsdisken. Vår Cylindamaskin sväljer hur mycket som helst och vi valde en integrerad variant som byggdes in bakom köksluckan så att den blev osynlig. Den är supertyst och diskar gnistrande rent.

Cylindas tillverkar maskiner som gör vardagslivet lite enklare och det stämmer bra hemma hos oss. Vi har både diskmaskin, frys, tvättmaskin och torkskåp från Cylinda och är supernöjda med allihop! Lättanvända, prisvärda och man betalar inte för en massa extrafinesser och program man ändå inte använder.

Sötsalta snickers

Antal

ca 60 stycken bitar

Tillagningstid

30 minuter

Ingredienser

  • 2 dl ljus sirap

  • 350 gram osötat jordnötssmör med crunch

  • 1 dl strösocker

  • 3 dl cornflakes

  • 4 dl puffat ris

  • 1 dl salta jordnötter

  • 100 gram mjölkchoklad

  • 100 mörk choklad

Gör så här

  • Värm sirap, jordnötssmör och socker i en kastrull tills den blivit flytande och sockret smält.
  • Rör ner cornflakes, puffat ris och salta jordnötter och töm sedan över i en lasagneform klädd med bakplåtsplapper. Låt stelna
  • Smält chokladen och bred den över den stelnade blandningen. Låt kallna och skär sedan i bitar. Förvara i lufttät låda i kyl eller frys.

Åkerbärstryffel

Det här är ett bra grundrecept på tryfflar som går att variera genom att addera likör, kaffe, apelsinskal – eller vad man nu gillar i smeten. Jag satte piff på mina med några matskedar åkerbärssylt. Då fick de en syrlig och lite pikant ton! Kesellan gör tryffeln lite mindre mäktig.

Ingredienser

  • 1 dl vispgrädde

  • 50 gr smör

  • 1 dl kesella

  • 300 g mörk choklad

  • Valfri smaksättning. Jag tillsatte 4 msk åkerbärssylt

Gör så här

  • Värm grädde och smör tills det börjar koka. Dra åt sidan.
  • Hacka chokladen och rör ner i smeten.
  • Tillsätt kesella och smaksättning och rör till en jämn tryffelsmet.
  • Klä en liten form med bakplåtspapper och häll ner smeten. Låt stelna helt och skär sedan upp i små bitar. Förvara svalt.