Min grundinstĂ€llning till julen Ă€r att den ska vara kul. Allt jag gör – det gör jag för att det Ă€r roligt. Jag rĂ„kar ju Ă€lska julstöket men det beror nog pĂ„ att jag plockat bort sĂ„nt jag inte Ă€r sĂ„ intresserad av och behĂ„llit det jag gillar? Som julbaket till exempel. Att göra eget julgodis Ă€r ett kĂ€rt bestyr.

Blir ofta positivt överraskad av hur fort det kan gÄ. Inga jÀstider och lÄnga grÀddningar utan tÀmligen snabbt och lÀttsamt. Köper gÀrna hem ingredienser till 3-4 sorter och göra bort alla i ett svep. Det sparar disk och stök och sedan Àr man klar med godiset!

Jag fĂ„r en hel del frĂ„gor om hur tidigt man kan förbereda julbaket och vad som hĂ„ller sig bra i frysen. Svaret Ă€r att det mesta hĂ„ller sig frĂ€scht Ă„tminstone en mĂ„nad i frysen. Även riktigt feta produkter – sĂ„ det Ă€r absolut inte för tidigt att göra godiset klart nu och frysa in. Vill du lĂ€sa mer om vad man kan frysa om hur sĂ„ vill jag tipsa om detta inlĂ€gg jag skrev i höstas pĂ„ temat.

Kan man frysa in julgodis dĂ„? Ja, det kan man! Choklad som tinar kan dock fĂ„ lite kondens – men det brukar inte störa mig. Dock behöver man oftast inte frysa in julgodis alls. Mycket klarar sig i lufttĂ€ta förpackningar i kylen Ă€nda fram till julen, om man gör det nu.

Hemmagjord sötsalt snickers Àr en favorit pÄ gottebordet. Liksom olika sorters tryffel.

Ni ska sÄklart fÄ recepten pÄ bÄda sakerna. Men ocksÄ nÄgra av mina bÀsta knep för att lyckas med julbaket.

9 knep för ett smidigare och godare julbak

Att smÀlta choklad gÄr faktiskt allra lÀttast i en djuptallrik i mikron. Bryt i bitar, mikra, rör om och mikra igen och du har perfekt smÀlt choklad!

VÀlter knÀckformarna? StÀll dem pÄ en inoljad plÄt sÄ stÄr de stadigt nÀr du hÀller i smeten

Fastnar sirapen i decilitermÄttet? Doppa mÄttet i lite vetemjöl först, sÄ slÀpper sirapen lÀttare.

Slipp spill och svinn nÀr knÀck och ischoladformar ska fyllas genom att hÀlla över smeten i en karaff först. DÄ Àr det lÀttare att hÀlla med precision.

Att diska knĂ€ckkastruller kan vara ett svettigt arbete. AnvĂ€nd kokande diskvatten sĂ„ smĂ€lter smeten bort utan bekymmer. Eller gör nĂ„got Ă€nnu trevligare – hĂ€ll pĂ„ mjölk och kakao i knĂ€ckkastrullen och koka en underbar karamellig varm choklad.

VÀlj en kvalitetschoklad till praliner och tryffel istÀllet för billig blockchoklad. Block Àr den sortens choklad som inte fÄr heta choklad dÄ den innehÄller för lite kakaosmör. Skillnaden i smaken Àr enorm!

LĂ€gg lite extra krut pĂ„ en fin marsipan. Marsipan Ă€r ibland av rĂ€tt dĂ„lig kvalitet och innehĂ„ller vĂ€ldigt lite mandel. SlĂ€ng ett öga pĂ„ mĂ€ngden i innehĂ„llsförteckningen – ju mer desto bĂ€ttre.

Mandelmassa kan ibland vara ett bÀttre alternativ till marsipan dÄ den ofta innehÄller mer mandel. Och hemmagjord mandelmassa Àr ett riktigt lyft i julbaket. AnvÀnd lika delar mandel och socker. SkÄlla mandeln, mixa i hushÄllsmixern eller mal i kvarn till ett fint pulver. Blanda i socker och kör till en slÀt och varm massa.

Variera dina favoritrecept genom att smaksÀtta dem pÄ olika sÀtt. Testa en sked sylt i tryffelsmeten och kanel eller ingefÀra i kolorna. Pepparmintolja, bittermandelarom och pepparkakskryddor Àr ocksÄ bra att ha hemma. SmÄ förÀndringar som gör stor skillnad för smaken!

SÄ hÀr ser det jÀmt ut nÀr jag julbakar. Fullkomligt kaos pÄ arbetsbÀnken. Mise en place fÄr man se sig om i mÄnen efter.

Tur att det gÄr smidigt att röja nÀr man har en fullstor diskmaskin. Ryser nÀr jag tÀnker pÄ vÄr förra lilla maskin som knappt rymde middagsdisken. VÄr Cylindamaskin svÀljer hur mycket som helst och vi valde en integrerad variant som byggdes in bakom köksluckan sÄ att den blev osynlig. Den Àr supertyst och diskar gnistrande rent.

Cylindas tillverkar maskiner som gör vardagslivet lite enklare och det stÀmmer bra hemma hos oss. Vi har bÄde diskmaskin, frys, tvÀttmaskin och torkskÄp frÄn Cylinda och Àr supernöjda med allihop! LÀttanvÀnda, prisvÀrda och man betalar inte för en massa extrafinesser och program man ÀndÄ inte anvÀnder.

Sötsalta snickers

Antal

ca 60 stycken bitar

Tillagningstid

30 minuter

Ingredienser

 • 2 dl ljus sirap

 • 350 gram osötat jordnötssmör med crunch

 • 1 dl strösocker

 • 3 dl cornflakes

 • 4 dl puffat ris

 • 1 dl salta jordnötter

 • 100 gram mjölkchoklad

 • 100 mörk choklad

Gör sÄ hÀr

 • VĂ€rm sirap, jordnötssmör och socker i en kastrull tills den blivit flytande och sockret smĂ€lt.
 • Rör ner cornflakes, puffat ris och salta jordnötter och töm sedan över i en lasagneform klĂ€dd med bakplĂ„tsplapper. LĂ„t stelna
 • SmĂ€lt chokladen och bred den över den stelnade blandningen. LĂ„t kallna och skĂ€r sedan i bitar. Förvara i lufttĂ€t lĂ„da i kyl eller frys.

ÅkerbĂ€rstryffel

Det hĂ€r Ă€r ett bra grundrecept pĂ„ tryfflar som gĂ„r att variera genom att addera likör, kaffe, apelsinskal – eller vad man nu gillar i smeten. Jag satte piff pĂ„ mina med nĂ„gra matskedar Ă„kerbĂ€rssylt. DĂ„ fick de en syrlig och lite pikant ton! Kesellan gör tryffeln lite mindre mĂ€ktig.

Ingredienser

 • 1 dl vispgrĂ€dde

 • 50 gr smör

 • 1 dl kesella

 • 300 g mörk choklad

 • Valfri smaksĂ€ttning. Jag tillsatte 4 msk Ă„kerbĂ€rssylt

Gör sÄ hÀr

 • VĂ€rm grĂ€dde och smör tills det börjar koka. Dra Ă„t sidan.
 • Hacka chokladen och rör ner i smeten.
 • TillsĂ€tt kesella och smaksĂ€ttning och rör till en jĂ€mn tryffelsmet.
 • KlĂ€ en liten form med bakplĂ„tspapper och hĂ€ll ner smeten. LĂ„t stelna helt och skĂ€r sedan upp i smĂ„ bitar. Förvara svalt.