KrÀm Àr en oförtjÀnt bortglömd efterrÀtt som Àr himmelskt god. LÀtt att göra Àr den ocksÄ. Jag tror att det var en av de första rÀtter vi lÀrde oss i hemkunskapen. Men dÄ gjorde vi den med enbart saft och inga bÀr!

Jag koka gĂ€rna krĂ€m pĂ„ krusbĂ€r – och det gör inget om de Ă€r lite omogna. Plocka, snoppa, skölj av och lĂ€gg i en kastrull.

SlÄ pÄ vatten och koka tills bÀren spruckit. TillsÀtt socker som fÄr koka med och red krÀmen med lite potatismjöl. LÄt svalna och njut sedan. Samma princip för krÀmkokning gÀller vare sig man anvÀnder jordgubbar, Àpplen, krusbÀr eller nÄgon annat gott!

Det Àr roligt att experimentera och smaksÀtta krÀmen ocksÄ. I den hÀr krusbÀrskrÀmen tillsÀtter jag bÄde vaniljpulver och det yttersta rivna skalet av en citron. Det Àr ocksÄ gott att addera kanel eller kardemumma. Slutligen vill jag tipsa om att göra krÀm pÄ torkad frukt. Det gjorde alltid mormor och det receptet finns hÀr.

KrusbÀrskrÀm

Portioner

4

TidsÄtgÄng

20 minuter

Ingredienser

 • 5 dl krusbĂ€r

 • 4 dl vatten

 • 1,5 dl strösocker (men smaka av och tillsĂ€tt ev mer)

 • 1 tsk vaniljsocker

 • Det yttersta rivna skalet av en citron

 • 3 msk potatismjöl löst i lite vatten

Gör sÄ hÀr

 • HĂ€ll upp bĂ€r, vatten och socker i en kastrull. LĂ„t puttra tills bĂ€ren kokat sönder. Du kan ocksĂ„ anvĂ€nda en visp eller potatisstomp för att hjĂ€lpa till att mosa dem i kastrullen
 • Smaka av med vaniljsocker och citronskal. Sockra ev mer vid behov.
 • Dra kastrullen frĂ„n plattan. Blanda potatismjöl i lite vatten och rör ner i den varma vĂ€tskan under idog vispning. SĂ€tt tillbaka kastrullen pĂ„ plattan och vĂ€rm tills de första bubblorna syns. Dra dĂ„ av och lĂ„t krĂ€men svalna. Strö lite socker ovanpĂ„ för att förhindra att krĂ€men fĂ„r skinn.

  Om konsistensen Àr för tunn nÀr krÀmen svalnat kan man alltid vÀrma den igen och tillsÀtta lite mer potatismjöl
 • Servera krĂ€men avsvalnad, gĂ€rna med lite grĂ€ddmjölk.