Maken till kantarell-Är har jag vÀl sÀllan skÄdat. Mina favoritstÀllen har gett skörd flera gÄnger om och jag har skördat girigt. Men jag har aldrig nÄgonsin lyckats hitta svamp nÀr jag varit ute och letat svampstÀllen. IstÀllet har jag funnit dessa stÀllen under mina regelbundna hundpromenader i skogarna. DÄ har jag snubblat pÄ dem nÀr jag minst anat det och gjort en mental minnesanteckning till nÀsta Är.

Jag Ă€r ingen noggrann plockare utan far fram som en vilde i skogen och rycker Ă„t mig allt jag kan se – hög pĂ„ svamplycka! Det Ă€r hĂ€rligt – och rensa kan man förresten göra hemma efterĂ„t i lugn och ro.

DÄ skÀr av det yttersta smutsigaste pÄ foten pÄ dem. Sedan rensar jag svampen pÄ ett helt otroligt smidigt sÀtt.

NĂ€mligen genom att lĂ€gga den i ett bad med vatten och sedan slĂ€nga ner lite vetemjöl. Jag vevar runt med handen ett tag i skĂ„len och dĂ„ tar mjölet med sig skrĂ€pet till botten medan svamparna flyter upp. Sedan sköljer jag det sista lite lĂ€tt i ett durkslag. Och nej – vattnet pĂ„verkar inte smaken pĂ„ svampen. I sĂ„dana fall skulle de ju inte heller tĂ„la regn.

NÀr jag sköljt svampen lÀgger jag den lite luftigt sÄ att vattnet fÄr dunsta av. Och sedan svalt i vÀntan pÄ att konsumeras. Jag har vÀldigt sÀllan behov av att spara nÄgon svamp till senare utan njuter istÀllet av det som finns just nu. Till exempel genom att göra en god kantarellpasta.

NÀr jag gör kantarellpasta sÄ höftar jag bara. Men ungefÀr sÄ hÀr

Kantarellpasta med honung och vitt vin

Portioner

4

Tillagningstid

30 minuter

Ingredienser

 • 500 gr fĂ€rska kantareller

 • 1 msk smör

 • 1 schalottenlök

 • 4 dl matlagningsgrĂ€dde

 • 1-2 msk kantarellfond

 • 1/2 msk honung

 • 2 dl vitt vin

 • Riven parmesan

 • FĂ€rska örtkryddor tex persilja, basilika eller timjan

Gör sÄ hÀr

 • FrĂ€s kantarellerna i en panna utan smör. NĂ€r vĂ€tskan kokat bort – tillsĂ€tt en matsked smör och sedan en finhackad schalottenlök. FrĂ€s ca 2 minuter
 • HĂ€ll pĂ„ grĂ€dde, kantarellfond, honung, vitt vin och lĂ„t koka ihop nĂ„gra minuter. Smaka av med salt och peppar
 • Koka upp pastan, vĂ€nd ner den fĂ€rdiga pastan i kantarellsĂ„sen och riv osten ovanpĂ„. Servera, njut och addera eventuellt fĂ€rska örtkryddor!

Ät och njut!