I veckans avsnitt av Wollin och Clara (som ligger bakom betalvĂ€gg och kostar 29 kr i mĂ„naden, bli prenumerant hĂ€r ) diskuterar vi bland annat Love is blind. Det jag frĂ€mst reagerade pĂ„ nĂ€r jag sĂ„g serien var hur otroligt skev dejtingkulturen Ă€r idag. Givetvis blir allting skevt i en dokusĂ„pa av detta slag – men jag syftar inte riktigt pĂ„ den saken. Utan mer pĂ„ instĂ€llningen till vad en relation ska vara. MĂ€nniskor sitter med sina excelark och kravlistor över vad de vill ha och pĂ„ insta och tiktok Ă€r “icks” och “red flags” det enda man pratar om nĂ€r det gĂ€ller att hitta en partner. Folk Ă€r sĂ„ jĂ€dra sjĂ€lvsĂ€kra kring vad som Ă€r en dealbreaker och vad man KRÄVER att fĂ„ ut av en relation.

För mig Ă€r det en obegriplig instĂ€llning. Ja faktiskt sjĂ€lva motsatsen till att ha en relation. I mina ögon Ă€r en relation att först kĂ€nna attraktion och förĂ€lskelse – och sĂ„ smĂ„ningom kĂ€rlek. Och sedan Ă€gnar man resten av sin relation Ă„t att lĂ€ra sig acceptera varandra för den de Ă€r och lĂ€ra sig att fungera ihop trots tusen olikheter. Och genom detta fördjupas förhoppningsvis kĂ€rleken Ă€n mer. Det lĂ„ter kanske krasst och trĂ„kigt – men en relation Ă€r ju det som uppstĂ„r nĂ€r man försöker jĂ€mka samman sina personligheter! Inte att först hitta en perfekt match som inte skaver nĂ„gonstans.

Det som förvÄnar mig mest Àr de orealistiska kraven pÄ vad en partner ska kunna ge en hÀr i livet. Och hÀr Àr lÀtt att dra en parallell till vÀnskap. De flesta av oss accepterar att vi inte hittar allt vi behöver i en och samma vÀn. Jag har kompisar som fyller olika funktioner i mitt liv. Alla Àr viktiga pÄ sitt sÀtt, men ingen kan vara allt för mig. PÄ samma sÀtt Àr det med ens partner. Man kommer aldrig hitta allt i samma mÀnniska. Och man kommer heller aldrig kunna vara allt för en annan mÀnniska. Att ens tro det vore förmÀtet! Det Àr dÀrför det Àr sÄ viktigt att ha vÀnner utöver sin partner. För att inte lÀgga allt för stor belastning pÄ varandra. Och för att fÄ hjÀlp att se pÄ sin relation med en utifrÄnblick.

Jag blir ledsen nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ alla som gĂ„r runt och kanske missar kĂ€rleken för att de har nĂ„gon missriktad girlboss-attityd som Ă€r sĂ„ hĂ€r “Jag förtjĂ€nar faktiskt XXX” och “En riktig man ska göra XXX för mig”. Jag tror givetvis pĂ„ att veta sitt eget vĂ€rde, respektera sig sjĂ€lv och aldrig gĂ„ med pĂ„ att bli illa behandlad. Men Ă€rligt talat. Hur kul Ă€r du sjĂ€lv dĂ„? Och den frĂ„gan gĂ€ller förstĂ„s snubbar i lika hög utstrĂ€ckning. VadĂ„ kravlista? Börja istĂ€llet med att fundera pĂ„ vad du sjĂ€lv kan erbjuda en annan mĂ€nniska. PĂ„ vad du kan ge istĂ€llet för att fĂ„.


Mitt bÀsta relationsrÄd nÀr man stör ihjÀl sig pÄ sin partner (vilket man ju gör i perioder) det Àr för övrigt att stÀlla sig sjÀlv denna enkla frÄga:

-Hur rolig Àr jag sjÀlv att leva med?!

Ganska sÀllan Àr svaret att man Àr underbar.

Det hĂ€r diskuterar jag och Malin mer djupgĂ„ende i veckans avsnitt! Varannan vecka Ă€r Wollin & Clara gratis och dĂ„ finns vi dĂ€r poddar finns. Varannan vecka slĂ€pps ett avsnitt bakom vĂ€ggen hos Under Produktion. 29 kr i mĂ„naden kostar det att prenumerera dĂ€r. DĂ„ fĂ„r du ocksĂ„ exklusiv tillgĂ„ng till hela arkivet med avsnitt vi slĂ€ppte nĂ€r vi lĂ„g hos Podme.