
Ett enkelt och billigt sätt att ”tillverka” en god müsli är att köpa en dammig och tråkig müsli (som ICAs I love Eco) och blanda den med en påse Chrunchy som är rena godiset i smaken och fruktansvärt sött. Två påsar vanlig tråkig müsli med havregrynsbas, samt en påse godismüsli blir tillsammans en helt okej nyttig och god blandning. Med lite sött granolacrunch, men också många vettiga ingredienser. Jag häller över det i en stor plåtburk, skakar den som en maracas och sedan är den klar att inmundiga!
22 svar
Snart!
Jag har länge gjort på samma vis fast direkt i tallriken/skålen med filmjölk. Alltså hällt på från två olika påsar eller kartonger.
Risken att det blir mer godis-müsli än masonit-smul-müsli elimineras med ditt smarta tips.
Tack!
Haha masonit-müsli var verkligen rätta namnet!
Någon gång köpte jag en riktigt masonitig müsli på extrapris och min dotter sa: ”Det här smakar som något som vikingarna åt när de inte hade något annat”.
Haha! Jakob brukar referera till det som ”kraftfoder”
Hahaha vilken härlig kommentar!!!
Hej, lite Müesli och Müsli historia och mening: Müesli kommer från Schweiz och här skrivs det med et ”e” – för utan blir det…. en liten mus 🐁. Mycket medveten att internationellt har Müesli blivit till Müsli, men jag måste alltid le, när jag tänker på alla små söta möss folk pratar om, när dom pratar om sin frukost. 😉
Kul att även ICA stavat fel på sitt paket… ”Små möss med fruktsmak, ekologiska” Mums!
Fast enligt Svenska Akademiens Ordlista har de stavat rätt. Så det är la ett lånord som vi har försvenskat/förenklat stavningen på.
müsli [my´sli] substantiv ~n
• blandning av flingor och gryn att t.ex. strö över filmjölk
Tycker brutet sportknäckebröd är godast. Och lite hemkokt lättsötad sylt i filen. Är inte havregryn godast kokta ? Gröt med o några kokta russin i.
-Så har de små svarta ”mus-lortarna” till frön fått sin förklaring. De skall vara där!
Hahaha! 😀
Bra tips!
Jag brukar göra egen müsli av tunna havregryn alt en färdig grynblandning, pumpafrön, solroskärnor, riven kokos och mandlar. Ibland slänger jag i russin också. Men min man hatar russin så får alltid missnöjda ljud från honom när han upptäcker det. Vilket ändå är rätt underligt då han kanske äter av müslin en gång i halvåret…. Men i alla fall så brukar jag köra banan i youghurten eller ringla på flytande honung för att söta till det. Bananen mättar mer. Kör även naturell kvarg till hälften i youghurten för mer proteiner och mättnad. Mums!
Så gör jag med plus lite hasselnötter, kokoschips, bananchips, russin, osaltade jordnötter och nåt mer man kanske gillar.
Härligt, precis så gör jag med. Ett nyttigt alternativ – med lite sött i. Hoppas att det gick bra när du ringde samtalet Clara och att du, och alla andra, får en fin fredag🫶
Hos oss har vi crunchy, start eller liknande som ”helgflingor”. Till vardagarna är det havrefras, cornflakes eller osötad müsli som gäller. Funkar bra i vår familj.
Skall det dessutom i sirap, brukar det göras energikakor till cyklingen.
1dl socker, 1dl sirap, 1dl grädde
kokas till knäcksmet ända till dropptestet, där smetdroppen förblir en kula i kallvatten.. /
Sedan häller man smeten över 7 dl basic frukt-muesli, rör om manuellt, och häller ut på smörpapper. Klappar ut smeten med en matkniv, till tjockleken av en havrekaka? Skär upp i rutor, innan avsvalning.
-Stoppas i ryggfickorna, innan långturen.
Ajaj vad gott det måste bli, rena godiset! Tack för tipset!
Men vad smart. Att jag aldrig tänkt på det. Tack för tips!
Kan tipsa om ICAs Gott Liv-müsli med tranbär och pumpafrön (orange påse)! Lika billig som budgetmüsli men så enormt god! Tror det är att de har rostat grynen, plus honungspuffat ris, som gör det. Jag skulle inte klaga om jag bara fick äta fil och den müslin till kvällsmat resten av livet!
Måste erkänna att jag aldrig riktigt har förstått poängen med mü(e)sli. Jag har helt enkelt burkar med olika sorters frön i käket: pumpafrön, solrosfrön, linfrön, sesmfrön… och så tar jag en sked av varje i morgonfilen. Supergott. Alla recept på müsli brukar gå ut på att man ska tillsätta något fett, typ kokosfett, och något sött, typ honung eller äppeljuice eller torkade bär, och sen rosta alltihop i ugnen. Varför ta sig mer jobb för att i slutändan få mer fett och socker?
För att det blir väldigt gott ugnsrostat. Det gör att müslin går från kartong till krisp. Det blir en försumbar mängd fett och socker per portion, som spelar noll roll på det stora hela. Däremot ett välsmakande och trevligt tillskott av fibrer med alla gryn och nötter.
Vilket bra tips! Varför har jag aldrig tänkt på det?!