Vanligtvis lagar jag inte mat på vedspisen, men vintertid när den ändå är varm och igång så passar jag på att typ koka varm choklad, värma på matrester eller göra gröt på den.

En favorit här hemma är mannagrynsgröt. Mannagrynet är den fina, inre delen av vetekärnan och den passar perfekt att koka gröt av. Till hungriga småbarn i behov av extra energi brukar jag lägga till en stor klick smör på slutet och ringla lite sirap över. Som farsan har lärt mig.

Själv föredrar jag att äta den med körsbärskompott. Lite frysta körsbär som fått koka ihop med en smula syltsocker och vanilj. Smakar dessert!

Men bara hastigt hopkokt kompott, så att körsbären forfarande har tuggighet i sig.

Servera gröten varm med kall mjölk och njut.

Mannagrynsgröt

Portioner

2

Tillagningstid

5 minuter

Ingredienser

  • 5 dl mjölk

  • 1 tsk socker

  • En nypa salt

  • 4 msk mannagryn

Gör så här

  • Koka upp mjölk, socker och salt.
  • Vispa i mannagrynen och låt gröten småputtra några minuter, under omrörning. Ta den från plattan när den tjocknat och servera genast.