Dimma och ösregn inledde arbetsveckan. Och jag är inne på tionde veckan med hosta och känner mig trött och hängig. Bestämde mig för att middagen skulle bli en stärkande kycklingsoppa.

Jag försökte komma ihåg vad jag gjorde medan jag höll på. Men de exakta mängderna glömde jag att anteckna. Så nu får ni ett lite mer informellt recept. Det är alltså en kycklingsoppa med vitlök, ingefära, wasabi, sesamolja och dessutom klimp. Låter kanske inte så gott med klimpen till – men det är det!

Först skar jag 1 kilo kycklingfilé in mindre bitar. Fräste i en stor kastrull med lite olja. Sedan adderade jag fyra buljongtärningar. En grönsaksbuljong och resten kyckling. Adderade ca fyra matskedar sesamolja och fyra matskedar japansk soja.

Strimlade ett litet vitkålshuvud och lät fräsa med kycklingen. Rev sedan en bit ingefära lång och smal som mitt långfinger ungefär. Och rev därefter två stora klyftor vitlök. Adderade sedan ca 2 liter vätska och lät allt koka i sju minuter. Under tiden hackade jag sju morötter i tärningar. Och rörde ihop fem ägg med mjöl och lite salt, tills det blev en smet lagom tjock för att göra klimp. Glömde tyvärr att mäta hur mycket mjöl man behöver till klimpen, men man kan alltid provkoka en klimp och se om den är lagom. Ta två teskedar och klicka försiktigt ner lite smet i den kokande buljongen. Vänta några minuter, ta upp och smaka av. Är klimpen lös – tillsätt mer mjöl. Är klimpen hård – tillsätt en skvätt mjölk.

Tyckte soppan behövde något syrligt så jag adderade också en matsked citronsaft. Och sedan strax innan servering la jag ner morötterna. De ska bara just precis koka upp för att behålla sin krispighet Jag avslutade med att ringla över srirachamajonnäs och sprinkla över lite wasabi och sesamfrökrydda. Hade jag haft färsk koriander att klippa över på slutet hade jag absolut gjort det! Det hade piggat upp färgen också.

Soppan blev så vansinnigt god, värmande och stärkande. Alla barn åt med glupande aptit och vi vuxna också. Välgörande med med ingefära, mustig buljong och wasabi när man har ont i bröstet och känner sig frusen.