Tycker så bra om sockerkakor i alla former. Men vem gör inte det förresten? Jag gör gärna saffranssockerkaka den här tiden på året.

Med brynt smör för en extra god och djup smak.

Gräddar i en slät form

Gör en frosting av färskost och låter den snöa över med kokos.

Succé!

Snöig saffranssockerkaka

Detaljer

Portioner

10 bitar

Tillagningstid

40 minuter

Ingredienser

  • 100 g smör

  • 1 kuvert saffran

  • 5 ägg

  • 3,5 dl strösocker

  • 1 1/2 dl filmjölk

  • 5 dl vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • Glasyr
  • 200 gr mjuk färskost

  • 25 gr mjukt smör

  • 1 dl florsocker

  • 3 msk citronsaft

  • 1 1/2 dl kokosflingor

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smör och bröa en sockerkaksform
  • Smält smör i en kastrull. Låt det stå kvar på värmen under vispning, tills det är brunt och har en nötig doft. Tillsätt saffran och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt
  • Blanda mjöl och bakpulver i en bytta och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med saffranssmör och fil.
  • Häll upp i sockerkaksformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en sticka)
  • Under tiden kakan gräddas – vispa färskost, smör, florsocker och citron till en frosting som inte får vara för trögflytande. Tillsätt mer citron om den känns hård.
  • Låt sockerkakan kallna i formen och lossa sedan försiktigt. Ringla eller bred över frostingen på kakan och strö över kokosflingor