Tycker så bra om sockerkakor i alla former. Men vem gör inte det förresten? Jag gör gärna saffranssockerkaka den här tiden på året.
Med brynt smör för en extra god och djup smak.
Gräddar i en slät form
Gör en frosting av färskost och låter den snöa över med kokos.
Succé!
Snöig saffranssockerkaka
Detaljer
Portioner
10 bitar
Tillagningstid
40 minuter
Ingredienser
100 g smör
1 kuvert saffran
5 ägg
3,5 dl strösocker
1 1/2 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
- Glasyr
200 gr mjuk färskost
25 gr mjukt smör
1 dl florsocker
3 msk citronsaft
1 1/2 dl kokosflingor
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smör och bröa en sockerkaksform
- Smält smör i en kastrull. Låt det stå kvar på värmen under vispning, tills det är brunt och har en nötig doft. Tillsätt saffran och låt svalna.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt
- Blanda mjöl och bakpulver i en bytta och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med saffranssmör och fil.
- Häll upp i sockerkaksformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en sticka)
- Under tiden kakan gräddas – vispa färskost, smör, florsocker och citron till en frosting som inte får vara för trögflytande. Tillsätt mer citron om den känns hård.
- Låt sockerkakan kallna i formen och lossa sedan försiktigt. Ringla eller bred över frostingen på kakan och strö över kokosflingor