
Vad passar bättre än en riktigt härlig kalastårta när det nu stundar skolavslutningar, student, dop och alla möjliga fester. Jag har ju en hel del fina recept här på bloggen som jag gärna vill lyfta fram. Bland annat denna goda sommartårta – en riktigt enkel och god tårta.
Sommartårta
ca 8 bitar
Över 120 minuter
Ingredienser
- Till marängbotten
6 äggvitor
4 dl strösocker
1 tsk limesaft
4 tsk maizenamjöl
- Till fyllningen
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk hett vatten
3 dl vispgrädde
500 gram jordgubbar
300 gram björnbär
citronmeliss
Gör så här
- Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Se till att visparna är helt rena och att skålen inte är av plast – minsta lilla fett gör det svårt att få styva äggvitor
- Tillsätt hälften av sockret och all limesaft och maizena. Forstätt vispa. Tillsätt resten av sockret och vispa en stund till.
- Ta fram en bit bakplåtspapper. Lägg en mattallrik upp poch ner och rita av två cirkelar. Bred ut smeten i cirklarna och grädda i ugnen ca en timme. Stäng av ugnen och låt den stå på eftervärme 2-3 timmar. Marängen ska kännas lätt och släppa från pappret när den är färdig.
- Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Blanda sedan i det heta vattnet och låt smörkrämen stå i rumstemperatur så att den går lätt att breda på tårtan. Vispa grädden lätt. Lägg ena marängbotten på ett fat och fördela hälften av smörkrämen, grädden och bären och lägg sedan på det andra lagret och bred på mer fyllning och dekorera med bär och citronmeliss. Servera omedelbart.
Kolla in min härliga examenstårta!

Gillar du chokladtårtor kan du istället testa receptet på denna goda chokladtårta med schweizernötschoklad

Eller så en klassisk gräddtårta med bär eller strössel ovanpå. Tårtan passar fint till alla fester och kalas och kan fyllas med sylt, smörkräm, mosad banan, chokladkräm eller något annat du tycker om.

Eller testa att göra en härligt syrlig och enkel tårta med citronfromage. Här finns receptet på sommartårtan med mandelbotten
15 svar
Får ikke åpnet lenkene på sommarkaken og sjokoladekaken.
Länkarna funkar inte 🙁
När det kommer till tårtor har jag ett ovärderligt tips; gör egen vaniljkräm! Koka upp mjölk med vaniljstång, tillsätt maizena vispat med äggulor. Blanda vaniljkrämen med vispgrädde- gudomligt gott! Jag har fått så mycket beröm de gånger jag haft denna fyllning i mina tårtor, kanske för att det är en ”ren” smak?
Jag har den bara som fyllning. Brukar tex lägga ett lager bär på botten och sedan lägga vaniljfluffet ovanpå. Supergott, mycket också för att det blir lite med ”fast” i konsistensen än bara grädde. Detta är en klassisk fyllning för princesstårtor så googla ”prinsesstårta” och välj ”johans prinsesstårta”. Den fyllningen passar till så mycket mer än bara prinsess. Freestylar här och tänker även kanske alternativ fyllning till din Pavlova?
Det ska jag absolut testa nästa gång =) tack för tipset. Använder du det alltså till gräddtårta? Ovanpå och inuti?
Woooo så gottia & otroligt vackra foton
Ser fantastiskt goda ut, allihop!
den där chokladtårtan du! MUMMA!
Vilka fina tårtor.
Ha en fin helg!
Hanna
Åh den sista är en riktigt klassisk tant-tårta 🙂 älskar!! <3
Härliga tårtor! Jag vill verkligen slå ett slag för bär blandat med vispgrädde som fyllning i tårtor, gärna i kombination med ett lager banan, ingen kalasgäst har klagat hittills ; )
Upphettad maräng rekommenderar jag, tex italiensk eller Schweizisk. Då slipper man smak av rått ägg. 🙂
Ser väldigt god ut! 🙂
Hur ska man göra fyllningen till marängtårtan?
Ojoj, det hade jag missat! Nu står det hur man gör =)