Ljus limpa skuren i skivor med tydliga bitar av valnöt i brödet. valnotsbrod.jpg

Valnötsbröd är ett gott och lite lyxigare matbröd, som får sin säregna smak från de grovhackade nötterna.

Tål man inte valnötter kan man ersätta dem med solroskärnor eller hela linfrön.

Brödet blir dessutom extra gott med en smakrik ost. Prova Allerum eller Krutrök.

Valnötsbröd

Portioner

1 limpa

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • 50 g jäst

  • 6 dl ljummet vatten

  • 3 msk honung

  • 3 tsk salt

  • 2 dl grovhackade valnötter

  • 1 dl grahamsmjöl

  • 14-15 dl vetemjöl

Gör så här

  • Rör ut jästen i lite ljummet vatten.
  • Tillsätt därefter resten av vätskan och övriga ingredienser.
  • Arbeta ihop till en slät deg.
  • Låt jäsa på varmt ställe under bakduk i ca 40 minuter.
  • Forma sedan degen till en limpa och jäs 30 minuter på en plåt.
  • Grädda den i mitten av ugnen, i tio minuter på 225 grader.
  • Sänk därefter värmen till 175-200 grader och grädda ytterligare 35-40 minuter.
  • Skär limpan i mindre bitar och förvara den i frysen. Lycka till!

Bland mina recept finns många andra baktips, bland annat ett gott mättande vardagsbröd.