Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

Här kommer nu receptet på min mjuka pepparkaka med apelsinfrosting. Oftast dekoreras ju mjuk pepparkaka med lingon – men apelsin är en minst lika smarrig smakbrytning – och lite roligare! Citronsaft i frostingen ger en välbehövlig syrlig smakbrytning.

Du behöver ( 1 stor kaka) 

Smet

75 g smör

2 msk pepparkakskrydda

5 ägg

3, 5 dl strösocker

1 1/2 dl filmjölk

5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

Frosting

25 g smör

100 g färskost

1 dl florsocker

3-5 msk citronsaft (för syran i frostingens skull)

1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

50 g syltade apelsinskal.

 

Gör så här

Smält smöret och blanda i pepparkakskryddan. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll ner smöret och filmjölken i byttan. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i bunken. Tvätta en apelsin och riv av det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Blanda i.

Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen och grädda i 20-30 minuter på 175 grader. Känn efter med en sticka så att den inte är kladdig. Ta ut och låt svalna.

Rör smör, färskost och florsocker till en smet. Tillsätt citronsaften lite åt gången. Känns smeten för fast tillsätter du mer saft. Ringla över kakan och riv sedan över lite apelsinskal som dekoration. Avsluta med att strössla över syltade apelsinskal. Ska du inte servera kakan på en gång? Vänta med att ringla över frostingen tills strax innan den ska ätas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting”

  1. Tarmbakterier och hälsa har ju varit på tapeten ganska mycket lately, har du läst om det. De (forskarna) menar ju bland annat att psykisk ohälsa kan botas med kostomläggning ost för med mediciner.

  2. Hej!
    Jag blir lite förvirrad då jag just nu står och vispar smet. Ska apelsinzesten vara i smeten eller frostingen egentligen?

      1. Kanske lite ringrostig bagare jag, men hur många grader i ugn till gräddningen?

        Det blir väldigt mycket kaka🙂

        1. Det var värst vad jag slarvat med receptet – 175 grader ska det vara =) lycka till

          1. Nu är kakan testlagad iaf. Ska bli spännande att smaka. Doftar mycket gott!