lussekatter bÀsta recept r036A2585

Lussebullar kan vara det bĂ€sta med julen och jag skulle gĂ€rna Ă€ta dem Ă„ret om. Folk brukar klaga pĂ„ att de snabbt blir torra – men det Ă€r en enormt stor skillnad pĂ„ de man bakar sjĂ€lv och de man köper. Det finns recept som föresprĂ„kar kesella för att göra bullarna saftigare – men mitt tips Ă€r att anvĂ€nda rĂ„gsikt, som fungerar mycket bĂ€ttre! RĂ„gfibrerna hjĂ€lper nĂ€mligen till att binda vĂ€tska i degen, vilket gör att de fĂ€rdiggrĂ€ddade lussebullarna blir extra saftiga.

Jag vÀljer svenska rÄvaror nÀr jag bakar och anvÀnder Kungsörnens VÀnligare Vete. Kungsörnen har sedan hösten 2015 lagt om hela sin vetemjölsproduktion till att bli miljövÀnligare. Och nu har samma sak gjorts med RÄgmjölet.

VÀnligare RÄg ger en minskad klimatpÄverkan med 15%. Bönderna lÀmnar lÀrkrutor osÄdda pÄ Äkrarna för att hjÀlpa fÄglar att kunna landa och hitta mat. Dessutom anvÀnder man sig av klimatvÀnligare gödsel och rÄgen Àr odlad helt utan strÄförkortningsmedel, vilket Àr ett stort plus för att minska pÄ kemikalierna.

Nu ska ni fĂ„ receptet pĂ„ riktigt saftiga lussekatter med Kungsörnens VĂ€nligare RĂ„g lagom till första advent. Det hĂ€r receptet funkar ocksĂ„ fint att baka ut som en vanlig bulldeg – och sĂ„ kan du fylla med smör och mandelmassa och rulla ihop. Med lite mandelflarn pĂ„ toppen fĂ„r du Ă€nnu lyxigare lussebullar.

Receptet pÄ mina lussebullar finns ocksÄ pÄ Kungsörnens hemsida.

Lussebullar med rÄgsikt

Portioner

ca 50 st

Tid

ca 120 minuter inklusive jÀsning

Ingredienser

 • 1 gram saffran (2 pkt)

 • 200 gram smör

 • 5 dl mjölk

 • 50 g jĂ€st för söta degar

 • 2 dl strösocker

 • 1 Ă€gg

 • 1 tsk salt

 • 1,5 dl rĂ„gsikt

 • 14,5 dl vetemjöl

 • 1 Ă€gg till pensling

 • Russin

Gör sÄ hÀr

 • Mortla saffran med en tesked strösocker.
 • SmĂ€lt smör i en kastrull och tillsĂ€tt saffran.
 • HĂ€ll mjölk i kastrullen. LĂ„t degvĂ€tskan svalna till den Ă€r fingerljummen (37grader)
 • Smula jĂ€sten i en bunke och hĂ€ll degvĂ€tskan över. Rör tills klumparna löst upp sig
 • Blanda i socker, Ă€gg och salt.
 • TillsĂ€tt mjölet men spara nĂ„gon deciliter till utbakning.
 • Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska slĂ€ppa frĂ„n kanterna men gĂ€rna vara lite lös.
 • TĂ€ck över bunken och lĂ„t jĂ€sa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
 • KnĂ„da degen pĂ„ ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.
 • Tryck fast russinen och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper.  LĂ„t jĂ€sa 40 minuter.
 • Pensla med Ă€gg och grĂ€dda pĂ„ 200 grader i ca 7 minuter. LĂ„t svalna pĂ„ galler under bakduk.

Recept: Saftigaste adventskakan!