• Inlägget är ett annonssamarbete med kungsörnen •

Saftigare lussebullar med rågsikt

lussekatter bästa recept r036A2585

Lussebullar kan vara det bästa med julen och jag skulle gärna äta dem året om. Folk brukar klaga på att de snabbt blir torra – men det är en enormt stor skillnad på de man bakar själv och de man köper. Det finns recept som förespråkar kesella för att göra bullarna saftigare – men mitt tips är att använda rågsikt, som fungerar mycket bättre! Rågfibrerna hjälper nämligen till att binda vätska i degen, vilket gör att de färdiggräddade lussebullarna blir extra saftiga.

Jag väljer svenska råvaror när jag bakar och använder Kungsörnens Vänligare Vete. Kungsörnen har sedan hösten 2015 lagt om hela sin vetemjölsproduktion till att bli miljövänligare. Och nu har samma sak gjorts med Rågmjölet.

Vänligare Råg ger en minskad klimatpåverkan med 15%. Bönderna lämnar lärkrutor osådda på åkrarna för att hjälpa fåglar att kunna landa och hitta mat. Dessutom använder man sig av klimatvänligare gödsel och rågen är odlad helt utan stråförkortningsmedel, vilket är ett stort plus för att minska på kemikalierna.

Nu ska ni få receptet på riktigt saftiga lussekatter med Kungsörnens Vänligare Råg lagom till första advent. Det här receptet funkar också fint att baka ut som en vanlig bulldeg – och så kan du fylla med smör och mandelmassa och rulla ihop. Med lite mandelflarn på toppen får du ännu lyxigare lussebullar.

Receptet på mina lussebullar finns också på Kungsörnens hemsida.

Du behöver (ca 50 st) :

1 gram saffran (2 pkt)

200 gram smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1,5 dl rågsikt

14,5 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Russin

 

Gör så här:

Mortla saffran med en tesked strösocker.

Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.

Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)

Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig

Blanda i socker, ägg och salt.

Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.

Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös.

Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.

Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.  Låt jäsa 40 minuter.

Pensla med ägg och grädda på 200 grader i ca 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Saftigare lussebullar med rågsikt”

 1. Hej Clara!

  Vill bara tacka för en underbar pod!;) Det vilar ett ljuvt lugn över den, vilket jag älskar (varvat med rolig humor och intressanta ämnen), och ni båda är sanna inspirationer för mig! Så tack, STORT tack! Jag röstar på er!❤️

 2. Har aldrig testat något annat än vetemjöl i degen, men det kanske är dags nu? Ger det någon annan smak på något vis eller vad tycker du? Vänligen Louise

 3. Bra tips som jag aldrig hört förut. Ska testas!

  Tips från mig är att byta ut russinen mot tranbär. Många gillar inte russin och de bränns lättare än tranbär, av någon anledning. Dessutom är de röda tranbären så vackra mot de gula bullarna!

  1. tack för tipset om tranbär..
   ska testa claras recept o byta ut russinen mot tranbär, får se om min kombo gillar det då (hon gillar inte bakta russin)

 4. åh himmel så gott det är med lussekatter. Åt en för typ tre timmar sedan men nu vill jag ha mer mer mer 😉

 5. Hej!
  Vet du hur miljövänligt “vänligare vete” är jämfört med kravmärkt dito? Jag blir lätt lite skeptisk när jag ser att varumärken tar fram sina egna miljömärkningar eftersom det är svårt att värdera hur bra de är.

  Allt gott!

  1. Håller med dig.
   Lärkrutor! Vilket underligt ord. Får bara lärkor äta där eller används just det ordet för att det framkallar positiva vårkänslor? Hur stor procent av arealen är dessa underbara rutor?

  2. Det har ju stått i flera av inläggen, 20 % mindre klimatpåverkan för vete och 15 % för råg. För kravmärkt finns väl inget krav på mindre klimatpåverkan per kg vad jag vet? men har ju anda fördelar. Och avsikten med lärkrutor är framförallt att gynna just lärkor.

 6. Lyssnar på adventspodden. Jösses! Hur är folk? Klart DU har rätt när du skriver vad o hur du tycker! Du har rätt till din åsikt. Ok att man kan byta åsikt när man inser att man haft direkta faktafel, men är det en ÅSIKT. Nä. Även om jag, du eller någon annan ibland har en åsikt som en rövhatt, ja då är det så. Acceptera läget eller sluta läs bloggen. Mycket enkelt…..

 7. Hej! Efter att ha följt din blogg i flera år har jag märkt att mitt intresse fallnat, pga att fokus gått från mysigt liv på landet gått till ‘kolla in mitt liv som entrepenör och hur maskineriet kring det funkar’. Dessutom tycker jag att det smugit sig in mer reklam i det hela. Villet tär på kvalitén i läsningen. Ska du fortsätta i den här stilen eller har du planer på att återgå till vad som från början lockade läsare till din blogg? Det känns spretigt just nu.

  1. Vad tråkigt att du känner så. Jag har faktiskt mindre reklam på bloggen nu än jag hade för säg tre år sedan. Däremot är jag beroende av reklamsamarbeten eftersom jag har anställda och själv jobbar heltid med mitt företag. Jag har inga planer på att sluta blogga i “den här stilen” (lite oklar vad du syftar på) utan tycker tvärtom att det känns enhetligare och roligare med bloggen än på mycket länge! Och det verkar läsarna också tycka eftersom nya ständigt tillkommer.

   Allt gott

   1. Hej Tveksam att fortsätta följa Clara!

    Jag måste nog hålla med Clara här, det känns som betydligt mindre reklam i bloggen nu. Självklart har bloggen förändrats, precis som du och jag har förändrats, för inte lever du ditt liv exakt som du gjorde för tio år sedan.? Och visst finns det inlägg ibland som jag tycker känns mer eller mindre intressanta, vissa ögnar jag bara igenom, vissa läser jag om och om igen. Det här är Claras jobb idag och det är då ganska naturligt att bloggen förändras i och med att Clara förändras. Det kallas utveckling. Ibland hänger man med på tåget in i framtiden och ibland hoppar man av som du funderar på att göra. Jag tycker utvecklingen på denna och många andra bloggar är inspirerande. Lycka till!

 8. Hej!
  Tack för väldigt bra recept!(tog dock honung istället för strösocker)

  Delade degen i två och gjorde “vanliga lussekatter” och fyllda bullar med smörkräm gjord på smör, honung och apelsinskal (eko) och riven choklad över det och sedan på bullarna.
  De blev super luftiga och goda?

  Din blogg är inspirerande och bra.
  Tack!

 9. Grymt tips som jag definitivt ska testa i jul! Och jag tycker att det är häftigt att du samarbetar med så stora företag och inte bara… små pretto-miljöföretag. Det är ju när man förändrar produktionen i såpass stor skala som man kan göra verklig skillnad. (Även om jag förstår att det är de små “pretto”-miljöföretagen som vi ska tacka för att driva på utvecklingen).

 10. Bästa lussekatts receptet ever! Och jag har provat många. Otroligt smidig att jobba med. Tack!!

 11. Men wow vilka saftiga lussebullar det blev!!! Har testat recept fram och tillbaka år efter år, men detta sparar jag. Tror jag struntar i att leta nästa år för dessa hade allt jag ville ha. Tack!

 12. Bästa receptet! Tack! Har bakat det fem ggr och alla som smakat har spontant givit det mycket beröm. Eftersom det är roligt att pilla lite själv i saker har jag med framgång adderat lite mer saffran än angivet och använt något mindre vetemjöl, samt jäser det lite längre båda gångerna.