lussekatter bästa recept r036A2585

Lussebullar kan vara det bästa med julen och jag skulle gärna äta dem året om. Folk brukar klaga på att de snabbt blir torra – men det är en enormt stor skillnad på de man bakar själv och de man köper. Det finns recept som förespråkar kesella för att göra bullarna saftigare – men mitt tips är att använda rågsikt, som fungerar mycket bättre! Rågfibrerna hjälper nämligen till att binda vätska i degen, vilket gör att de färdiggräddade lussebullarna blir extra saftiga.

Jag väljer svenska råvaror när jag bakar och använder Kungsörnens Vänligare Vete. Kungsörnen har sedan hösten 2015 lagt om hela sin vetemjölsproduktion till att bli miljövänligare. Och nu har samma sak gjorts med Rågmjölet.

Vänligare Råg ger en minskad klimatpåverkan med 15%. Bönderna lämnar lärkrutor osådda på åkrarna för att hjälpa fåglar att kunna landa och hitta mat. Dessutom använder man sig av klimatvänligare gödsel och rågen är odlad helt utan stråförkortningsmedel, vilket är ett stort plus för att minska på kemikalierna.

Nu ska ni få receptet på riktigt saftiga lussekatter med Kungsörnens Vänligare Råg lagom till första advent. Det här receptet funkar också fint att baka ut som en vanlig bulldeg – och så kan du fylla med smör och mandelmassa och rulla ihop. Med lite mandelflarn på toppen får du ännu lyxigare lussebullar.

Receptet på mina lussebullar finns också på Kungsörnens hemsida.

Lussebullar med rågsikt

Portioner

ca 50 st

Tid

ca 120 minuter inklusive jäsning

Ingredienser

 • 1 gram saffran (2 pkt)

 • 200 gram smör

 • 5 dl mjölk

 • 50 g jäst för söta degar

 • 2 dl strösocker

 • 1 ägg

 • 1 tsk salt

 • 1,5 dl rågsikt

 • 14,5 dl vetemjöl

 • 1 ägg till pensling

 • Russin

Gör så här

 • Mortla saffran med en tesked strösocker.
 • Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.
 • Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)
 • Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig
 • Blanda i socker, ägg och salt.
 • Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.
 • Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös.
 • Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
 • Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.
 • Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.  Låt jäsa 40 minuter.
 • Pensla med ägg och grädda på 200 grader i ca 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Recept: Saftigaste adventskakan!