Här kommer nu receptet på min mjuka pepparkaka med apelsinfrosting. Oftast dekoreras ju mjuk pepparkaka med lingon – men apelsin är en minst lika smarrig smakbrytning – och lite roligare! Citronsaft i frostingen ger en välbehövlig syrlig smakbrytning.

Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

Portioner

1 stor kaka

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • Till smeten
  • 75 g smör

  • 2 msk pepparkakskrydda

  • 5 ägg

  • 3, 5 dl strösocker

  • 1 1/2 dl filmjölk

  • 5 dl vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • 1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

  • Till frostingen
  • 25 g smör

  • 100 g färskost

  • 1 dl florsocker

  • 3-5 msk citronsaft (för syran i frostingens skull)

  • 1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

Gör så här

  • Smält smöret och blanda i pepparkakskryddan. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll ner smöret och filmjölken i byttan. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i bunken. Tvätta en apelsin och riv av det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Blanda i.
  • Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen och grädda i 20-30 minuter på 175 grader. Känn efter med en sticka så att den inte är kladdig. Ta ut och låt svalna.
  • Rör smör, färskost och florsocker till en smet. Tillsätt citronsaften lite åt gången. Känns smeten för fast tillsätter du mer saft. Ringla över kakan och riv sedan över lite apelsinskal som dekoration. Avsluta med att strössla över syltade apelsinskal. Ska du inte servera kakan på en gång? Vänta med att ringla över frostingen tills strax innan den ska ätas.

Så får du saftigare saffransdeg med rågsikt