HĂ€r kommer nu receptet pĂ„ min mjuka pepparkaka med apelsinfrosting. Oftast dekoreras ju mjuk pepparkaka med lingon – men apelsin Ă€r en minst lika smarrig smakbrytning – och lite roligare! Citronsaft i frostingen ger en vĂ€lbehövlig syrlig smakbrytning.

Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

Portioner

1 stor kaka

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

 • Till smeten
 • 75 g smör

 • 2 msk pepparkakskrydda

 • 5 Ă€gg

 • 3, 5 dl strösocker

 • 1 1/2 dl filmjölk

 • 5 dl vetemjöl

 • 3 tsk bakpulver

 • 1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

 • Till frostingen
 • 25 g smör

 • 100 g fĂ€rskost

 • 1 dl florsocker

 • 3-5 msk citronsaft (för syran i frostingens skull)

 • 1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

Gör sÄ hÀr

 • SmĂ€lt smöret och blanda i pepparkakskryddan. Vispa Ă€gg och socker vitt och fluffigt. HĂ€ll ner smöret och filmjölken i byttan. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i bunken. TvĂ€tta en apelsin och riv av det yttersta gula skalet pĂ„ ett rivjĂ€rn. Blanda i.
 • Smöra och bröa en sockerkaksform. HĂ€ll smeten i formen och grĂ€dda i 20-30 minuter pĂ„ 175 grader. KĂ€nn efter med en sticka sĂ„ att den inte Ă€r kladdig. Ta ut och lĂ„t svalna.
 • Rör smör, fĂ€rskost och florsocker till en smet. TillsĂ€tt citronsaften lite Ă„t gĂ„ngen. KĂ€nns smeten för fast tillsĂ€tter du mer saft. Ringla över kakan och riv sedan över lite apelsinskal som dekoration. Avsluta med att strössla över syltade apelsinskal. Ska du inte servera kakan pĂ„ en gĂ„ng? VĂ€nta med att ringla över frostingen tills strax innan den ska Ă€tas.

SÄ fÄr du saftigare saffransdeg med rÄgsikt