Här kommer nu receptet på min mjuka pepparkaka med apelsinfrosting. Oftast dekoreras ju mjuk pepparkaka med lingon – men apelsin är en minst lika smarrig smakbrytning – och lite roligare! Citronsaft i frostingen ger en välbehövlig syrlig smakbrytning.
Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting
Portioner
1 stor kaka
Tid
ca 45 minuter
Ingredienser
- Till smeten
75 g smör
2 msk pepparkakskrydda
5 ägg
3, 5 dl strösocker
1 1/2 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)
- Till frostingen
25 g smör
100 g färskost
1 dl florsocker
3-5 msk citronsaft (för syran i frostingens skull)
1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)
Gör så här
- Smält smöret och blanda i pepparkakskryddan. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll ner smöret och filmjölken i byttan. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i bunken. Tvätta en apelsin och riv av det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Blanda i.
- Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen och grädda i 20-30 minuter på 175 grader. Känn efter med en sticka så att den inte är kladdig. Ta ut och låt svalna.
- Rör smör, färskost och florsocker till en smet. Tillsätt citronsaften lite åt gången. Känns smeten för fast tillsätter du mer saft. Ringla över kakan och riv sedan över lite apelsinskal som dekoration. Avsluta med att strössla över syltade apelsinskal. Ska du inte servera kakan på en gång? Vänta med att ringla över frostingen tills strax innan den ska ätas.
11 svar
Tarmbakterier och hälsa har ju varit på tapeten ganska mycket lately, har du läst om det. De (forskarna) menar ju bland annat att psykisk ohälsa kan botas med kostomläggning ost för med mediciner.
*ist ska det stå, inte ost.
Så gott
Hej!
Jag blir lite förvirrad då jag just nu står och vispar smet. Ska apelsinzesten vara i smeten eller frostingen egentligen?
Först i smeten – och sedan lite i frostingen =)
Tack för snabbt svar 😀
Vilken service mitt i bakandet !
Kanske lite ringrostig bagare jag, men hur många grader i ugn till gräddningen?
Det blir väldigt mycket kaka🙂
Det var värst vad jag slarvat med receptet – 175 grader ska det vara =) lycka till
Nu är kakan testlagad iaf. Ska bli spännande att smaka. Doftar mycket gott!
Hur stor form har du till kakan (hur många liter)? Jag har en rätt stor form från Nordic Ware och vet inte om jag borde dubbla receptet?
Inte särskilt stor form. Vet inte liter men tog min minsta kakform och den fyllde inte upp hela.