Klimatsmart grönsakssoppa

En matiga vegetarisk grönsaksoppan värmer skönt i ruskiga hösttider.  Dessutom är den klimatsmart. Det är nämligen högsäsong för rotsaker och transportsträckorna blir minimala när ingredienserna kommer från svenska bönder.  Nämnde jag att den dessutom är billig och bara blir godare av att stå någon dag?  Det finns helt enkelt inga nackdelar med den här rätten. Prova själv!

soppa1.jpg

Den här soppan räcker till fyra personer. Slanta och tärna fyra morötter, fem potatisar, en kålrot, en halv purjolök, en mindre bit rotselleri och eventuellt en majrova. Mängden kan självklart varieras efter tycker och smak.

 Koka upp en och en halv liter vatten. Släng ner två tärningar grönsaksbuljong, tre lagerblad och en handfull kryddpepparkorn. Låt koka upp och lägg sedan ner grönsakerna. Börja med de hårdaste och avsluta med potatisarna för att de inte ska koka sönder. Låt grönsakerna puttra på ordentligt i 15-20 minuter. Ta upp och smaka så att de inte blir för mjuka.  När soppan börjar bli färdig gör man i ordning klimpsmeten och duttar ner i den kokande soppan.  Låt stå några minuter och smaka av så att konsistensen är bra.

soppa2.jpg

 Servera soppan i djupa härliga tallrikar. Strö över färska kryddor och mald svartpeppar. Ät med mjukbröd och en god och kryddig ost. Ett matigt bröd till soppan är viktigt för att man ska bli ordentligt mätt. Smaklig måltid!

Men klimpen då?

klimp.jpg

Klimp är ett gammalt sätt att dryga ut sopp. I södra Sverige äter man ofta klimp på sidan av soppan, medan man här uppe i norr klickar ner klimpen direkt i grytan. I vissa kokböcker hittar man recept som innehåller smör, muskotnör eller mandel. Men min klimp baserar jag på på två ägg, lite salt och mjöl. Den behöver ingen smaksättning eftersom att den tar smak av soppan som den kokas i. Det är svårt att ge exakta mått på den här klimpen men en tumregel är att den ska smaka ganska salt och vara  ”tung” att röra. Säkrast är att forma en mycket liten klimp och lägga ner i vattnet och koka. Ta sedan upp och känn på konsistens och sälta. Justera efter behov. Tänk på att klimp sväller i vatten, så försök att göra dem små från början. Vill man ha ett exakt recept att gå efter brukar det finnas i en vanlig hederlig kokbok som till exempel ”Vår kokbok”.

Krångla inte till vardagsmiddagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Klimatsmart grönsakssoppa”

 1. Ja mera klimp till folket! Det är så gott. Vi kokar dem i en egen kastrull men äter dem sen i soppan.

  Jag är inte så pigg på att dona länge i köket så jag häller ner alla grönsaker på en gång. Man kan göra grönsaksbitarna olika stora för att kompensera koktiden. Och sönderkokt potais reder soppan så man behöver inte gråta om det skulle bli så heller.

 2. föredrar min soppa klimp-fri, blä för klimp! sånt som man tvingades äta när man var liten. men åh vad gott med morötter, brukade göra en soppa med morötter, palsternacka, kålrot tror jag och lite annat gott. men nu har jag blivit allergisk mot morötter 🙁

 3. Vill bara säga att jag tycker din blogg är underbar. inspirerande, färgglad och mysig. ska prova soppan någon dag.
  är med mycket nöje jag kikar in här, väntar alltid på ny uppdatering och blir lika glad varje gång 🙂

  ha en fin eftermiddag!

 4. Oh, jag älskar hösten och alla rotfrukter, jag tror jag äter det nästan varje dag. Om några timmar ska jag sleva i mig hemmagjord rotmos, min absoluta favoriträtt.

 5. Åh Clara, klimp är bland det bästa jag vet men jag har liksom inte tänkt på klimp på länge. Har heller aldrig gjort egen. När jag läser i “Vår kokbok” så står det att man ska koka klimpen i en egen kastrull och att den ska stelna m.m Gör du så? Kan man inte bara blanda i en skål och sen lägga i soppan? (Så som du kanske beskrev) Har du ngn mjölk i?

 6. Klimp är något jag aldrig vågat prova … I min släkt har vi ingen vidare mattradition, och jag har aldrig fått lära mig att äta äldre traditionella rätter. Det är lite synd, för jag skulle bra gärna vilja!

 7. åh, ser väldigt mumsigt ut, men tyckte jag läste något liknande precis hos “niotillfem”-bloggen? nåväl, hoppas det smakade 🙂

 8. Tjena tjejen! Ska till Umeå på lör, bjuder du på klimpsoppan då? 😉

  Hoppas allt är bra med nygifta frugan så här på höstkanten? Du är i alla fall livfullare och vackrare än någonsin!

  Allt gott till dig!

  Många eko-kramar!

 9. Å precis vad jag tycker om! Vegetarisk klimatsmart mat! Vad gott med klimp, det var jätte länge sen jag åt det!

 10. klimp har jag aldrig hört talas om och ska jag erkänna så tycker jag inte att det låter något vidare. men den där soppan ska jag definitivt pröva på. jag har varit så sugen på rotfrukter nu i några veckor men inte kommit på något bra och enkelt att laga.