En matiga vegetarisk grönsaksoppan värmer skönt i ruskiga hösttider.  Dessutom är den klimatsmart. Det är nämligen högsäsong för rotsaker och transportsträckorna blir minimala när ingredienserna kommer från svenska bönder.  Nämnde jag att den dessutom är billig och bara blir godare av att stå någon dag?  Det finns helt enkelt inga nackdelar med den här rätten. Prova själv!

soppa1.jpg

Den här soppan räcker till fyra personer. Slanta och tärna fyra morötter, fem potatisar, en kålrot, en halv purjolök, en mindre bit rotselleri och eventuellt en majrova. Mängden kan självklart varieras efter tycker och smak.

 Koka upp en och en halv liter vatten. Släng ner två tärningar grönsaksbuljong, tre lagerblad och en handfull kryddpepparkorn. Låt koka upp och lägg sedan ner grönsakerna. Börja med de hårdaste och avsluta med potatisarna för att de inte ska koka sönder. Låt grönsakerna puttra på ordentligt i 15-20 minuter. Ta upp och smaka så att de inte blir för mjuka.  När soppan börjar bli färdig gör man i ordning klimpsmeten och duttar ner i den kokande soppan.  Låt stå några minuter och smaka av så att konsistensen är bra.

soppa2.jpg

 Servera soppan i djupa härliga tallrikar. Strö över färska kryddor och mald svartpeppar. Ät med mjukbröd och en god och kryddig ost. Ett matigt bröd till soppan är viktigt för att man ska bli ordentligt mätt. Smaklig måltid!

Men klimpen då?

klimp.jpg

Klimp är ett gammalt sätt att dryga ut sopp. I södra Sverige äter man ofta klimp på sidan av soppan, medan man här uppe i norr klickar ner klimpen direkt i grytan. I vissa kokböcker hittar man recept som innehåller smör, muskotnör eller mandel. Men min klimp baserar jag på på två ägg, lite salt och mjöl. Den behöver ingen smaksättning eftersom att den tar smak av soppan som den kokas i. Det är svårt att ge exakta mått på den här klimpen men en tumregel är att den ska smaka ganska salt och vara  ”tung” att röra. Säkrast är att forma en mycket liten klimp och lägga ner i vattnet och koka. Ta sedan upp och känn på konsistens och sälta. Justera efter behov. Tänk på att klimp sväller i vatten, så försök att göra dem små från början. Vill man ha ett exakt recept att gå efter brukar det finnas i en vanlig hederlig kokbok som till exempel ”Vår kokbok”.

Krångla inte till vardagsmiddagen