Ångkokta rödbetor

Rödbetor på väg att kokas i blåblommig kastrull på spisen.

En av mina favoritrotsaker är rödbetor. Så idag grejade Jakob sådana till lunch – ångkokta är godast! Ångkoka kan man göra med en vanlig kastrull och en sil.

Rödbetor på väg att kokas i blåblommig kastrull på spisen.

Skala rödbetorna och dela dem i mindre bitar.

Häll vatten på botten av kastrullen. Snåla inte.

Lägg rödbetorna i silen och på med locket.

Låt koka tills rödbetorna är mjuka men fortfarande krispiga.

Blänkade mörkröda betor på tallriken och en klick smör i mitten.

Jag äter mina rödbetor rykande heta med en rejäl klick smör (inget Bregott inte) och flingsalt. Lite fetaost kan också vara gott.

Testa vegetariska biffar på beta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

57 kommentarer på “Ångkokta rödbetor”

 1. Rödbetor är också kanongoda råa. Rivna tillsammans med palsternacka, morot och äpple så blir det en kanon sallad, gärna lite solrosfrön över också!

 2. Åh, hjälp vad smarrigt! Jag ääälskar rödbetor och skulle nog kunna äta hur många som helst! Min favorit är att äta dom ihop med chevré.

  Ha en fin söndagkväll!

 3. Å, himmel och pannkaka, nu blev jag helt sjukt, sjukt, sjukt sugen på rödbetor! Sinnes vad gott det är! *måste ha*

  Förresten Clara, vad heter det fina fatet? (Om det har något namn…)
  Tack för att du skriver den finaste/bästa bloggen jag vet!

 4. Så gott, så gott, så gott! Det var ett tag sedan. Tror nog att det blir ett inköp av rödbetor under veckan. När sonen gick hos dagmamma så kokade hon egen odlade rödbetor. Han åt och åt och sedan kissade han rött resten av dagen. Gissa om vi blev förvånade första gången.

  Må gott!
  Katarina

 5. Jag och min pappa pratade om rödbetor häromdagen. Jag har nog aldrig ätit rödbetor som inte har varit inlagda. Det får det bli ändring på!

 6. Åh, det var länge sen man åt kokta rödbetor. Så länge sen att jag glömt bort om jag tyckte om det eller inte ;)) Vilket gulligt lock till den där grytan. Håller med det ska vara smör! Ha det gott!

 7. Från en rödbetsfantast till (uppenbarligen) en annan: har du provat att äta rödbetor tillsammans med honung? Det är MMM.

  /Söndags-hej från Malmö genom Lisa.

 8. Rödbetor är verkligen riktigt gott, dock alldeles för länge sedan vi hade sådana i vårt kök. Ska inhandlas på nästa tur till affären, tack för det tipset 🙂

 9. alltså ibland är fenomenet bloggar bra konstigt. hur i all fridens namn tänker nån som skriver ut till hundratusen läsare att ‘rödbetor är gott’. så himla meningslöst. dina inlägg är oftast super clara, men ibland får du nog sålla lite.

  1. Kanske att bjuda på de vackra bilderna?

   Här är iaf en läsare som uppskattar sådana, inser att det ofta ligger mer arbete bakom foton än bakom text, och dessutom gillar bloggar som varvar allvar och lättsamhet. 🙂

   Underbaraclaras foton är nog den stora anledningen till att jag återkommer hit.

  2. Ja, visst kan man tycka att recept är meningslösa – men av kommentarerna att döma så är det många som har något att säga i frågan. Själv är jag glad för alla serveringsförslag från andra rödbetsälskare jag fått i kommentarerna! Tyvärr får du nog leva med inlägg som dessa

  3. Jag tycker inte att inlägg som dessa är meningslösa. Fina bilder och för oss som inte hade en susning om hur ångkokning funkar är det bra tips också. Tack Clara!

  4. Jag måste säga att jag uppskattar alla nya inlägg, stora eller små, triviala eller superviktiga. Om man bara ska skriva när man har något viktigt att säga, hur många inlägg skulle det bli då egentligen? Vissa veckor kanske inga alls (om jag talar för mig själv nu då), och så vill vi väl inte ha det?

 10. Nu blev jag sugen på rödbetor. Jag gillar inte ens rödbetar, men om man fixar dem på det där sättet så blir de faktiskt goda!

  Jag tycker verkligen om din blåa kastrull!

 11. Vad enkelt man kan göra för sig om man vill ångkoka, det har jag aldrig tänkt på! Jag själv är hemskt förtjust i ugnsbakade rödbetor med någon god ost strödd över, som fetaost eller grönmögelost!

  1. Måste tillägga det att jag också blev grymt sugen! Ska nog köra det till lunch nån dag i veckan 🙂
   Och med tanke på hur många med mig som verkat bli sugna på rödbetor så var det ju verkligen inte ett värdelöst inlägg! Har dessutom aldrig provat ångkokta utan bara vanligt kokta så det blir nog till att prova det!

 12. En fråga om ångkokandet.
  Har du vatten ovan sil-nivå, eller bara under silen, så själva ångan kokar rödbetan?
  Lite puckad fråga ser ja nu när ja läser den igen kanske…hoppas du förstår vad jag menar. 🙂
  -Sofie

  1. ingen puckad fråga alls! Det är vattenångan som kokar betan så det behövs bara lite vatten på botten av kastrullen

 13. jag är också en flitig ångkokare av grönsaker, brukar ta alla möjliga. blomkål, gröna bönor, potatis, broccoli, morötter, lök och såklart rödbetor. sen upp på tallrik och på med massor av riven parmesan!!

 14. ah, det här är ju skitbra!
  jag har gått några dagar o funderat på det där med att ångkoka grejer. hur man gör och så.
  och så kommer ditt inlägg upp nu. super!

 15. RÖDEBTORR älskar jag och som du äter de gör jag med, exakt! Lille rödbetan behöver inte något annat än salt och smör, den står för sig själv!! Jag blir alldeles ivrig så jag stavar fel och allt.. jösses.. ångkoka är också en av de bästa knepen som finns!! Bevarar färgerna och allt det nyttiga, tar inte lång tid att göra och minimal disk! BÄST på alla vis!

  P.S Lille B är underbar, håret, allt, de små händerna, jag älskar bebisar! Jag är ingen galen pedofil, jag bara uttrycker mig lite maniskt ibland. D.S

 16. En fråga jag hemskt gärna skulle vilja ha svar på: Hur lång tid UNGEFÄR tar det att ångkoka ett gäng rödbetisar som exemplet på bilden, har bara ångkokat i microugn…

 17. Tänk vad man får lära sig av er unga! Här har jag i hela mitt liv kokat rödbetorna, när det blir så mycket bättre att ångkoka. Och vad fiffigt att bara lägga dom i en sil.
  Tusen tack, Clara – och även för din härliga blogg. Trots att jag skulle kunna vara din mamma och närapå din mormor också, läser jag den med stor förtjusning.
  Du är klok, rolig och helt underbar!