Röd-silvrig plåtburk med kakor som skymtar under locket.

Triss i julkakor. Här är de tre recept jag satsar på till julkaffet.

När jag inte orkar göra pepparkakor gör jag istället kolakakor med pepparkakssmak. Lika gott och hundra gånger smidigare!

Kolakakor – du behöver:

100 g mjukt smör,

1 dl strösocker, 

2 msk ljus sirap, 

2.25 dl vetemjöl,

0.5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker,

1 tsk malen ingefära,

1 tsk malen nejlika,

1 tsk kanel.

Så bakar du kolakakorna: 

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör socker och sirap krämigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en kletig deg.

Gör två långa rullar och lägg på en plåt.

Platta till lätt och grädda gyllenbruna.

Skär i snitt och låt sedan svalna på plåten.

Chokladbruna kardemummakakor travade i plåtburk för småkakor.

Dessa kardemummadoftande chokladkakor börjar bli en julklassiker hemma hos mig.

Kardemummakakor – du behöver:

100 g schweizernötchoklad, 

2 dl vetemjöl

3 msk kakao, 

1 tsk bakpulver, 

1 kryddmått salt

60 g smör, 

1.5 dl ljust muscavadosocker,

1 ägg,

1 tsk vaniljsocker,

tsk kardemumma

Så bakar du kardemummakakorna:

Gör ett vattenbad och smält chokladen.

Rör smör, socker och ägg krämigt.  

Blanda de torr ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med chokladen. Degen blir väldigt kladdig.

Lägg den i gladpack och forma till en rulle. Låt ligga i kylen några timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullen i skivor och rulla dem till bollar. Rulla varje boll i rikligt med florsocker och tryck till på plåten.

Grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart. Låt svalna på plåten och njut!

Ljusbruna kakor i rosa plåtburk och på ljus prickig duk.

Dessa himmelska jordnötskakor gjorde jag enligt ett recept av Go’kvälls fantastiska kock Susanne. Jag har modifierat det litegrann. Inte för att de behövdes utan för att jag har svårt att baka precis efter recept utan att få addera något eget.

Jordnötskakor – du behöver:

200 gram smör,

2 dl ljust muscavadosocker,

2 msk ljus sirap,

2 dl havregryn,

1 dl osötat jordnötssmör,

2 dl grovhackade saltade jordnötter,

1 tsk vaniljsocker,

3 dl vetemjöl samt 50 gram grovhackad nougat.

Så bakar du jordnötskakorna:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör socker och sirap krämigt.

Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma till en lång korv och dela i ca 20 bitar.

Rulla till små bollar och lägg på en plåt. Platta till lätt med en gaffel.

Grädda i ca tio minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.

Testa aprikoskonfekt!