Kola, kardemumma och jordnöt – så smakar julens bästa småkakor

Röd-silvrig plåtburk med kakor som skymtar under locket.

Triss i julkakor. Här är de tre recept jag satsar på till julkaffet.

När jag inte orkar göra pepparkakor gör jag istället kolakakor med pepparkakssmak. Lika gott och hundra gånger smidigare!

Kolakakor – du behöver:

100 g mjukt smör,

1 dl strösocker, 

2 msk ljus sirap, 

2.25 dl vetemjöl,

0.5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker,

1 tsk malen ingefära,

1 tsk malen nejlika,

1 tsk kanel.

Så bakar du kolakakorna: 

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör socker och sirap krämigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en kletig deg.

Gör två långa rullar och lägg på en plåt.

Platta till lätt och grädda gyllenbruna.

Skär i snitt och låt sedan svalna på plåten.

Chokladbruna kardemummakakor travade i plåtburk för småkakor.

Dessa kardemummadoftande chokladkakor börjar bli en julklassiker hemma hos mig.

Kardemummakakor – du behöver:

100 g schweizernötchoklad, 

2 dl vetemjöl

3 msk kakao, 

1 tsk bakpulver, 

1 kryddmått salt

60 g smör, 

1.5 dl ljust muscavadosocker,

1 ägg,

1 tsk vaniljsocker,

tsk kardemumma

Så bakar du kardemummakakorna:

Gör ett vattenbad och smält chokladen.

Rör smör, socker och ägg krämigt.  

Blanda de torr ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med chokladen. Degen blir väldigt kladdig.

Lägg den i gladpack och forma till en rulle. Låt ligga i kylen några timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullen i skivor och rulla dem till bollar. Rulla varje boll i rikligt med florsocker och tryck till på plåten.

Grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart. Låt svalna på plåten och njut!

Ljusbruna kakor i rosa plåtburk och på ljus prickig duk.

Dessa himmelska jordnötskakor gjorde jag enligt ett recept av Go’kvälls fantastiska kock Susanne. Jag har modifierat det litegrann. Inte för att de behövdes utan för att jag har svårt att baka precis efter recept utan att få addera något eget.

Jordnötskakor – du behöver:

200 gram smör,

2 dl ljust muscavadosocker,

2 msk ljus sirap,

2 dl havregryn,

1 dl osötat jordnötssmör,

2 dl grovhackade saltade jordnötter,

1 tsk vaniljsocker,

3 dl vetemjöl samt 50 gram grovhackad nougat.

Så bakar du jordnötskakorna:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör socker och sirap krämigt.

Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma till en lång korv och dela i ca 20 bitar.

Rulla till små bollar och lägg på en plåt. Platta till lätt med en gaffel.

Grädda i ca tio minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.

Testa aprikoskonfekt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

77 kommentarer på “Kola, kardemumma och jordnöt – så smakar julens bästa småkakor”

 1. Kardemummakakorna måste jag testa till nästa helg! Min kille köper alltid på sig en massa Marabou choklad när vi är hemma i Sverige – vilket gör att förrådet ständigt växer. Det här låter som ett utmärkt sätt att minska det på!

 2. Spännande med lite nytt på kakbordet! För mig är dock ett problem på jul att jag inte orkar äta alla kaksorter jag tycker hör julen till, men jag får väl helt enklet krympa kakorna så jag kan knö in fler. Eller bara snåla ner det till vaniljdrömmar, nötkakor och bondkakor – julkakornas kungligheter – och äta andra kakor resten av året. De där chokladkakorna ska nog provas som adventskakor tror jag bestämt!

  1. Hah, känner till problemet. Jag brukar halvera satserna och på så sätt kunna göra fler sorter =)

  2. Min svärmor gör faktiskt just precis så – bakar minikakor av allting. Ytterst praktiskt, eftersom hon tar det där med sju sorters kakor väldigt bokstavligt, och adderar dessutom ytterligare ett antal sorter … Mycket kakor blir det och väldigt mätt blir man, men tack vare att de är så små (en dröm är kanske 1,5-2 cm i diameter) så orkar man mumsa sig igenom alla burkar 🙂

 3. Mys Clara! Jag vill också gilla att baka, är inte där riktigt än. Men kanske snaaart! Men var gör du av allt du bakar? Hinner du äta upp allt? Kram

  1. Jag bjuder alla mina vänner, ger bort i present, bjuder grannar som kommer på besök…finns inget tillfälle som inte småkakor kan göra ännu bättre!

  1. De var supergoda! Jag kommer aldrig mer göra vanliga pepparkakor, de här smakade mest deg. Mums =)

 4. Som på beställning! Jag var precis ute med jycken och gick och funderade på om jag skulle ta och modifiera kolakakor så att de blir lite juligare. Det borde ju vara smidigt tänkte jag. Också kom jag in på din blogg och behövde således inte fundera mer 🙂 Tack och bock! /Carina

 5. Jag har precis bakat kolakakor med saffran i, och jag blir nog tvungen att testa pepparkaksvarianten också! tack för tipset!

 6. Bra tips! Jag brukar effektivisera julbaket genom att göra en standardmördeg som jag sen smaksätter i en massa olika varianter, 6-7 flugor i en smäll, det gillar jag 🙂

 7. Tusen tack för härliga kaktips. Jag tänkte baka på lördag och frysa in en laddning med småkakor till jul så det här kom väldigt lägligt. På söndag ska jag besöka en kompis och då blir det bra att ge bort en burk fylld med en blandning av goda kakor.

 8. Kolakakor med pepparkakssmak måste jag absolut prova att göra! Kolakakor är ju en väldigt snabb och enkel kaka att baka och det är som sagt lite pyssel med pepparkakor och sedan skadar det aldrig att prova något nytt heller, men där är du väldigt duktig måste jag säga 🙂 Ha en fortsatt fin kväll!

 9. Åh, massa goda recept som bara måste bakas – idag eller en annan dag. Tack för smarriga recept som inte känns totalt kniviga att göra!

 10. Vaför smälter du inte chokladen i mikron går mycket snabbare lika så att smälta smör å att göra julens goda knäck,det tar ca 10-15 min att göra knäck i mikron.

 11. Åh de där kolakakorna verkar riktigt smarriga. Ja, alla tre verkar riktigt goda. Jag önskar att jag tog mig för att baka oftare, men när det väl blir av för mig så är det oftast större kakor eller tårtor som står på schemat. Det är både kul och gott det med, men inte riktigt samma sak. Och inte lika praktiskt att ha hemma i frysen 🙂

 12. Härligt med bakning! Jag har gjort marmeladgodis i kväll och i morgon blir det nog pepparkakskola. Jag får dock vänta med att äta eftersom jag har godisförbud på vardagarna, får se hur det går nu innan jul 😉

 13. Åh så gott! De med kardemumma ska jag testa! Jag brukar göra saffanssnittar istället för kola, och göra dem lite sega.. Oxå gott!

 14. Ville bara tipsa dig om att du råkat skriva HON om att fråga sin frisör om man vill ha en hårfärg som din, i vanliga frågor fliken. No biggie men tänkte tipsa för finns säkert de som skulle kunnat göra det till en “grej” i allt detta snack om könsroller.

 15. Jag har allt utom nejlikor hemma, det funkar väl att göra kolakakor utan nejlikor.. Jag gör som dig, adderar och subtraherar med receptet lite granna.. 😉

 16. Går det att ersätta muscavado sockret rakt av med strösocker i dessa recept? Och då jag inte är jätteglad för nougat undrar jag om du har ett bra förslag till en ersättare i jordnötskak-receptet? Tack på förhand!

  1. Ja självklart går det bra! Du kan utesluta nougaten eller testa dajm eller nonstop istället

 17. Åhh vad goda de ser ut att vara. Nu får jag inspiration av sätta igång med julbak, kolakakorna måste jag prova först.

 18. De där kakorna med kardemumma och muscavadosocker, som är två av mina absoluta favoritingredienser, måste jag testa.
  Hälsar Angela

 19. Tjusiga kakburkar! Perfekta julklappar att ge bort. Istället för pepparkaksbak drog jag igång julens första sats med julknäcke. Så gott och enkelt. Vi får se hur många omgångar som kommer att gå åt i år…

 20. Hej, jag tänkte prova på kolakakorna, men är urusel på att baka så jag törs nog inte om jag inte får en ungefärlig tidsangivelse för hur länge de ska vara i ugnen =)

  Tack för en jättebra blogg!

 21. Åh nej. Jag bakar kolansitten nu och ja… allt har smält ihop till en stor kolafyrkant på plåten? Haha. Doftar dock fantastiskt om min lilla kvadrat så förhoppningsvis blir den god men lite svårhanterad. Råkade bara ha 3/4 av sockret hemma och var så sugen på att baka att jag körde igång ändå och mitt i det roliga glömde jag räkna bort 1/4 på smöret. Återkommer med resultatet av misstaget!

  1. Ok. Inte så gott, fick nästan bränna dem för att de skulle stanna upp med att koka så dant. Kanske borde jag tagit ut dem tidigt och låtit dem bli ännu lite fulare. En blandning av kolasnitt och vanlig kola i fult format!

 22. Mmm vad det ser smarrigt ut! Speciellt de där kolakakorna med pepparkakssmak måste jag nog prova. Själv bakade jag lussebullar och pepparkakskladdkaksmuffins i drivor igår. Finns det något bättre än att julbaka? 🙂

 23. Mitt bästa tips för kardemummakakorna är att rulla dem först i florsocker och sedan i strösocker innan man trycker till dem på plåten. Det ser nästan ut som en krackelerad snöboll då – jättefint!

 24. pepparkaks kolakakorna kommer snart ur ugnen,och gud va det doftar gott…tror verkligen det är något min son kommer äta,nu när han ligger i nästan 39 grader feber och inget annat duger!

 25. Nu har vi bakat alla tre här hemma, en dag som bara vart grå och sorglig annars.. Men goda, maffiga kakor allihop! Tack för tipset.

 26. Nu har jag precis satt i mig tre nybakta kolakakor med pepparkakssmak. Åh herregud vad ljuvligt goda. Min sambo konstaterade nyss att de inte bara är lika bra som vanliga pepparkakor, utan bättre!! hej hopp vad du e go’ som la ut det receptet Clara/ en trogen läsare som typ aldrig brukar skriva kommentarer

 27. Blir väldigt nostalgisk till när jag var riktigt liten och min gammelmormor hade sina hårda kakor i fina gamla plåtburkar, som hon hade i frysen för att de skulle hålla sig länge. Fint!

 28. Kolakakorna med pepparkakssmak testade och OJ vad goda de var! Kommer nog att testas många gånger fram till jul! Tack för receptet!

 29. Har just bakat fusk-pepparkakorna och jag är helt såld. Jag älskar dom! Och doften av pepparkaka har lagt sig som ett mjukt täcke i hela lägenheten. Underbart!

 30. Idag har jag bakat kolakakorna med pepparkakssmak, och herregud vad goda de blev! Jag kommer nog aldrig baka pepparkakor igen! Eller kanske nån gång då 😉 Tack snälla Clara för detta recept!

 31. Hej!
  Var hittar du alla fina burkar att ha småkakorna i? finna det någon internet sida för en som inte bor så nära en stor stad?
  Det är inte lika roligt att lägga kakorna i plastburkar….
  //Camilla

  1. Nej, tvärtom. Kolla på loppis. Jag har köpt alla mina burkar där. Och det är bara ett plus om man inte bor i en stor stad för då är de billigare =) Kolla tradera annars

 32. hej hej älskar att baka så detta blev ett jätte trevligt tillskott. men min chokladkakor flöt ut så väldigt.. såg inte ut som din hade gjort de, va är tipset?!

 33. Åh, åh, åh!
  Jag gjorde kardemummakakorna och jag är såld.
  Jag behöver bara dem, en liten blomma och kärlek för att leva.
  Tack Clara.
  Jag är dig evigt skyldig.

  Ps. Jag lånade bilden av kardemummadrömmarna av dig.
  Hoppas det var ok.
  Jag kunde liksom inte greppa kameran för att ta kort på mina egna.
  Händerna var fulla med kakor. Ds.

 34. Tack Clara för tipset om kolakakorna. Misslyckades helt med mina pepparkakor, men dessa blev supergoda 🙂 Vill även säga att din fina blogg förgyller min tillvaro

 35. Tack Clara för receptet på kolasnittarna!
  De var ytterst populära och har redan sagt slurp och hamnat i magen. 🙂

 36. Pingback: Tjejkraft
 37. Vi pratade och smakade kola kakor på jobbet igår, och en kollega berätta om “unerbaraclara”. Och här är jag nu och njuter! ?