Röd-silvrig plÄtburk med kakor som skymtar under locket.

Triss i julkakor. HÀr Àr de tre recept jag satsar pÄ till julkaffet.

NÀr jag inte orkar göra pepparkakor gör jag istÀllet kolakakor med pepparkakssmak. Lika gott och hundra gÄnger smidigare!

Kolakakor

Portioner

ca 30 st

Tid

ca 30 minuter

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör

  • 1 dl strösocker

  • 2 msk ljus sirap

  • 2.25 dl vetemjöl

  • 0.5 tsk bikarbonat

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 tsk malen ingefĂ€ra

  • 1 tsk malen nejlika

  • 1 tsk kanel

Gör sÄ hÀr

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader.
  • Rör smör socker och sirap krĂ€migt. TillsĂ€tt övriga ingredienser och blanda till en kletig deg.
  • Gör tvĂ„ lĂ„nga rullar och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t.
  • Platta till lĂ€tt och grĂ€dda gyllenbruna.
  • SkĂ€r i snitt och lĂ„t sedan svalna pĂ„ plĂ„ten.
Chokladbruna kardemummakakor travade i plÄtburk för smÄkakor.

Dessa kardemummadoftande chokladkakor börjar bli en julklassiker hemma hos mig.

Kardemummakakor

Portioner: ca 30 st Tid: ca 30 minuter

Ingredienser

  • 100 g schweizernötchoklad, 

  • 2 dl vetemjöl, 

  • 3 msk kakao, 

  • 1 tsk bakpulver, 

  • 1 kryddmĂ„tt salt

  • 60 g smör, 

  • 1.5 dl ljust muscavadosocker,

  • 1 Ă€gg,

  • 1 tsk vaniljsocker,

  • 1 tsk kardemumma

Gör sÄ hÀr

  • Gör ett vattenbad och smĂ€lt chokladen.
  • Rör smör, socker och Ă€gg krĂ€migt.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med chokladen. Degen blir vĂ€ldigt kladdig.
  • LĂ€gg den i gladpack och forma till en rulle. LĂ„t ligga i kylen nĂ„gra timmar.
  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader.
  • SkĂ€r rullen i skivor och rulla dem till bollar. Rulla varje boll i rikligt med florsocker och tryck till pĂ„ plĂ„ten.
  • GrĂ€dda i mitten av ugnen i ungefĂ€r en kvart. LĂ„t svalna pĂ„ plĂ„ten och njut!
Ljusbruna kakor i rosa plÄtburk och pÄ ljus prickig duk.

Dessa himmelska jordnötskakor gjorde jag enligt ett recept av Go’kvĂ€lls fantastiska kock Susanne. Jag har modifierat det litegrann. Inte för att de behövdes utan för att jag har svĂ„rt att baka precis efter recept utan att fĂ„ addera nĂ„got eget.

Jordnötskakor

Portioner: ca 20 kakor Tid: ca 30 minuter

Ingredienser

  • 200 gram smör,

  • 2 dl ljust muscavadosocker,

  • 2 msk ljus sirap,

  • 2 dl havregryn,

  • 1 dl osötat jordnötssmör,

  • 2 dl grovhackade saltade jordnötter,

  • 1 tsk vaniljsocker,

  • 3 dl vetemjöl samt 50 gram grovhackad nougat.

Gör sÄ hÀr

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader.
  • Rör smör socker och sirap krĂ€migt.
  • TillsĂ€tt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma till en lĂ„ng korv och dela i ca 20 bitar.
  • Rulla till smĂ„ bollar och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t. Platta till lĂ€tt med en gaffel.
  • GrĂ€dda i ca tio minuter i mitten av ugnen. LĂ„t svalna.

Testa aprikoskonfekt!