Ugnsbakade rödbetor med grönkål

Färsk grönkål i durkslag.

Grönkål är en billig och supernyttig råvara som går att använda till nästan allt. Köp färsk och släng i frysen. 

Efter jul reas ofta typisk julmat ut. Som till exempel grönkål och rödbetor. Då tycker jag att man gott att man kan ta och bunkra lite.

Grönkål under snö.

Ganska härligt att grönkål är så härdigt att man kan skörda den på vintern! Den klarar sig fint under snön.

Ungsform med rödbetor, chevreost och grönkål.

Till middag idag gjorde jag ugnsbakade rödbetor med chevreost ovanpå och smörstekt grönkål på sidan av.

Blå ungsform med rödbetor, chevreost och grönkål.

Så gör du ugnsbakade rödbetor med grönkål (för 2 personer):

Skala 1 kilo rödbetor.

Dela i mindre bitar och lägg i en form med lite olja i botten.

Salta peppra och ställ i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.

Skär chevreost i bitar och lägg på rödbetorna ca fem minuter innan de plockas ur ugnen.

Strimla grönkålen och fräs lätt i lite smör, så att de mjuknar och blir mjälla i smaken.

Servera med rödbetorna och några krossade valnötter (även de kanske överblivna från julen) och så har man fixat sig en enkel men smarrig lunch.

Ångkokta rödbetor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Ugnsbakade rödbetor med grönkål”

  1. Oj, trodde först att du blivit galen och kört kålen i ugnen med rödbetorna… Men det hade du ju så klart inte. 🙂

  2. Mm låter riktigt mumsigt! Det kanske man ska prova någon dag, jag är tokig i rödbetor och både grönkål och chevre upptäckte jag för nåt år sen ^^

  3. Grönkål som sallad med lite hasselnötter, limesaft och någon god nötolja eller liknande är supergott!!

  4. Väldigt gott att även ringla lite honung över rödbetorna och osten när det gratinerats… =)

  5. Åh, precis vad jag gillar. Jag gjorde en jättegod och klimatsmart sallad flera dagar nu under julen, en färgklick bland allt kött 😉 Jag hackade lite färsk grönkål, blandade med rivna morötter, ett skalat och hackat svenskt äpple, olja, balsamvinäger och hackade rostade mandlar. Grymt gott!

    1. Du brukar inte läsa bloggen va? =) Då skulle du inte fråga det, så mycket kakor, bullar och godis som Clara bakar. Och säkert äter =)

  6. Gräddkokt grönkål är ungefär vad jag upplevt. Det du gjort till kvällsmat ser verkligen gott ut. Ska kolla i grönsaksavdelningen nästa gång jag är och handlar. Vi håller på att omfördela matintaget här hemma.

  7. Visst ÄR det bra med rean efter jul! Jag har nästan mer “jul”blommor i mina fönster efter jul än före, för att de blir så mycket billigare bara några dagar senare. Sedan kan man köpa superfint julpapper/snören/kort för halva priset också, som man sparar till nästa jul =)

  8. Grönkålssoppa är ju också galet gott, gärna med förlorat ägg och massa nymald vitpeppar! Måste se till att köpa hem mycket grönkål nu och fylla frysen.

  9. Det vill jag prova nån gång 🙂 Vad menar du med mjäll i smaken? 😛 Har hört det uttrycket förut men har aldrig riktigt förstått den exakta innebörden av det 😛

  10. en liten fråga, ska rödbetorna kokas innan de ska in i ugnen? jag har gjort kokta rödbetor med chevré men aldrig i ugn. lät dock supergott och jag vill prova. =) mvh maja-stina