Mustig god champinjonsoppa

Soppa med skivade champinjoner i blått och vitt porslin.

Mild, len, timjansmakande och mustig. Så ska en soppa på champinjoner smaka.

Kylan biter i kinderna idag och himlen är alldeles ljusblå! Det föll ett fint puder över hela världen i natt så alla träd är täckta av snö.

Jag har tagit en långpromenad med hunden sedan varit på biblioteket med lillen och lånat bilderböcker.

Riktigt helglugn råder med andra ord.

När vi kom hem från utflykten vid lunchtid var jag sugen på en varm soppa så då gjorde jag den här svampsoppan som är en favorit!

Till en svampsoppa behöver du:

500 gram blandad färsk svamp (ex vis champinjoner, kantareller, karl johan, ostronskivling)

1 stor gul lök

1 tärning grönsaksbuljong

200 g creme fraiche från Norrmejerier med smak av svamp (naturell går också bra om det inte finns med svampsmak)

4 dl mjölk

Några rejäla knippen färsk timjan

salt och peppar

Så här lagar du min champinjonsoppa:

Grovhacka svampen och finhacka löken.

Spara några svampar till garnering.

Fräs resten av svampen och löken i smör i en stor kastrull, ca 5 minuter.

Ta 1/3 av det åt sidan och låt resten vara kvar i kastrullen.

Häll ner crème fraîche och mjölk i kastrullen.

Lägg ner buljongtärningen.

Finhacka lite timjan och låt koka med svampen i ca 10 minuter.

Mixa sedan soppan med en mixerstav så att den blir slät.

Lägg sedan ner resten av lök och svampblandningen och låt koka med någon minut i kastrullen.

Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med lite svamp på toppen och några kvistar timjan. Ett färsk bröd – exempelvis scones – smakar gott till!

Bland mina recept finns fler vegetariska soppor, till exempel en på jordärtskocka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Mustig god champinjonsoppa”

 1. Soppa värmer så härligt en sådan här kall dag. Jag var också på hundpromenad idag och när jag skulle fotografera naturen, som verkligen var helt bedövande vacker, så blev fingrarna alldeles stela av kölden. Men fina bilder blev det!

 2. Tack Clara! Du har precis räddat mig från min sambos makaronilåda! Hade noll inspiration och det var hans förslag…

  Ha en fortsatt trevlig helg!

 3. Låter jättegott, men använder du verkligen köpt buljong? Det låter inte som dig.
  Trevlig helg…..

  1. Finns riktigt fina köpebuljonger från bla. Kung Markatta och Voltaire. Finns ekobuljonger både på tärning och som pulver – utan läskiga tillsatser att köpa via nätet och i butik.
   Sett Clara tala om bra buljonger i ett inlägg för länge sedan.
   🙂

 4. Gott med svampsoppa fast om det ska vara färsk svamp på toppen får man nog hålla sig till champinjon. Karl-Johan och kantarell är ju inte så goda färska. 😉

 5. Gott! Svampsoppa är underbart, varmt och mättande.
  Någon som vet om instagramtävlingen i lycka tre i kalendern fick någon vinnare? Vill gärna göra min profil privat igen men finner inget svar på vinnare i kalendern.

 6. Åh, Clara. Om du bara visste hur fantastisk jag tycker att din blogg är. Jag har läst den i ett par år nu, och den är en av de få jag faktiskt läser. Den ger mig så mycket livskraft och inspiration! Det är en ljuvlig blandning av allt jag tycker om och sådant som är viktigt. Jag hoppas att du fortsätter ett par år till. All lycka till er! KRAM!

 7. Jag undrar också över buljongen? Hade du bra tips på buljong? Läste på de vanliga buljongtärningarna jag använde idag och kände att jag vill ha bättre alternativ, försöker gå över mer och mer till eko men främst närproducerat då eko produkter ibland produceras mycket längre bort och då känns frakten inte så bra för miljön. Hur resonerar du där? Jag gjorde fransk löksoppa jag, blev himla god 🙂

 8. Härligt med en värmande soppa dessa kalla dagar! Jag gjorde en svampsoppa för någon dag sedan, men denna lät ju mycket godare:) Får nog ta och prova den här:)

 9. Åh, låter sjukt gått! vi försöker dra ner på köttkonsumtionen så det här receptet kommer passa perfekt in i vår veckomatlista

 10. One way Apple prevents this kind of buzz is by banning developers from communicating
  about an app before it is in the store. The Apple app store is
  famous for containing a large range of different
  apps, many of which are simple, but make profit despite this.
  By putting in simple facts about yourself, this app will tell
  you what a healthy weight should be.

  Look at my webpage can you get kik messenger on computer; Neal,

 11. Tack för inspirationen, jag var lite osäker på dagens lunch. Men nu blir det svampsoppa 🙂 Apropå buljong så gör jag ett örtsalt på selleri, libbsticka, vitlök och gullök, ja å så salt. Det blir en bra ersättare för buljongtärning och annat skräp i nästan all matlagning. Det är ju inte varje dag man ställer sig och kokar fond tänker jag. Ha en fin söndag!

 12. Man kan aldrig få för många sopprecept! Den här låter himla god. Min sambo har fått dille på soppor och på senare tiden har vi gjort ganska många på det här sättet, alltså att man mixar en del och har en del omixat. Tycker det är ett superbra sätt att laga soppa. Man får den där lena känslan som jag älskar samtidigt som soppan inte blir tråkig.

 13. Åh, vad det lät gott! Själv gjorde jag en svampsås av champinjoner igår. Den serverade jag med MSC-märkt vildlax och hasselbackspotatis, mums 🙂 Svamp är verkligen oslagbart som smaksättare i mat.

 14. Jag har nu testat detta recept. Jag tycker den blev lite mjölkig på nåt sätt.. Undrar om det hade varit godare om man bytt mjölken mot vatten. Den blev tjock också så jag hade i en extra skvätt vatten…

 15. Åh, vad det lät gott! Själv gjorde jag en svampsås av champinjoner
  igår. Den serverade jag med MSC-märkt vildlax och hasselbackspotatis,
  mums 🙂 Svamp är verkligen oslagbart som smaksättare i mat.

  Spybubble gratis