Julig smörgåstårta

Bjud på något oväntat i advent – en smörgårstårta med julens smaker! Äntligen stundar första advent. Ikväll ska jag ta fram stakarna och stjärnorna och göra riktig jul! Som jag längtat. Helgen kommer spenderas i sällskap med några vänner och jag funderar på att bjuda på den här goda smörgåstårtan. Tårtan är ett av de julrecept jag tagit fram för Polarbröds räkning. Jag vill särskilt rekommendera de goda laxsnittarna med äpple som är fullkomligt beroendeframkallande. 

Smörgåstårta 12 bitar

6 halvmånar Jubileumskaka

Rödbetssallad

Skinkröra

Oströra

Sallad, skinka, lax och äpple till garnering

 

Första lagret: Skinkröra

100 gram kokt skinka

½ dl creme fraische

2 msk majonäs

1 msk sötstark senap

Skär skinkan i mindre bitar. Vispa creme fraischen fluffig med en elvip. Blanda sedan försiktigt ner majonäsen, senapen och skinkan i röran.

 

Andra lagret: Rödbetssallad

400 gram hackade rödbetor

1 syrligt rött äpple

2 dl matyoghurt

salt och peppar

Låt rödbetorna rinna av. Skala äpplet och skär i kuber. Blanda med matyoghurt, salt och peppar.

 

Tredje lagret: Färskoströra

1/2 dl creme fraische

1/2 dl majonäs

50 gram färskost

Blanda i en skål till en jämn smet

 

Garnering:

10 salladsblad

200 gr rökt skinka

150 gram kallrökt lax

2 syrliga svenska äpplen

Dill

Så bygger du tårtan:

Lägg två halvmånar jubileumskaka på ett fat. Bred över skinkröran. Lägg på nästa lager och bred över rödbetssalladen. Lägg på det sista lagret och bred över färskoströran. Lägg sallad ovanpå tårtan och snurra skinkan till små rosor. Lägg dem runtom smörgåstårtan. Skölj och skär ett äpple i skivor och stick ner mellan skinkbitarna. Snurra laxen till rosor och placera i mitten av tårtan. Garnera med färsk dill och servera genast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Julig smörgåstårta”

 1. Hej!

  Låter väldigt gott!

  Vill bara passa på ge ett litet stavningstips på ett ord som jag ofta ser felstavat: crème fraiche. Kommer från franskan crème fraîche, fast skrivs utan cirkumflex på svenska.

  Trevlig helg!

  1. Tycker inte det är värre att Clara skriver creme fraische än att folk stavar hennes namn med K här i kommentarsfältet trots att det tydligt på alla ställen står Clara.

 2. Vad gott det verkar! Den ska jag nog testa att göra framöver. Ska man göra den dagen innan man ska äta den så att den blir saftigare? Eller funkar den samma dag. Tack för en alltid fin blogg!!

 3. Man ska vara väldigt försiktig när det gäller att skriva i sina personuppgifter i såna där tävlingar. Nu läste jag igenom villkoren och hittade inget konstigt i just den här grejen, men ofta innebär villkoren att man säljer sina uppgifter till t ex telemarketingföretag. Jag arbetar med det och ibland ringer vi upp folk som blivit uppringda 9 ggr samma dag för att de deltagit i en tävling på internet. Och då spelar det heller ingen roll att man har NIX eftersom man godkänt villkoren.

 4. Härligt med tips inför julen! Det låter jättegott alltihop! Snittarna måste absolut testas och också tårtan tror jag!

  Fin 1:a advent!

 5. Den var supergod! Gjorde den ikväll när min familj var över på julmys och den gick verkligen hem! Jag tycker egentligen inte om smörgåstårta men den här var verkligen right up my alley! Jag använde mig dock av färdig rödbetssallad, men med lite extra rödbetor. Dekorationen blev inte hälften så fin som din, därav ingen bild, men åh så god! Tack!