hemmagjord glass recept 036A6758

Jag älskar att göra och framförallt äta hemmagjord glass. Förra året önskade jag mig en glassmaskin i födelsedagspresent. Typiskt en sådan där present som bara blir stående i ett skåp kan man tänka. Fast så blev det verkligen inte – den används ofta. Jag förvarar de frysta skålarna i frysboxen så att de alltid ska vara kalla och inom en 30-40 minuter kan jag ha färdig glass!

Och allt blir ju så gott med äkta grädde, vanilj och våra egna gula ägg som gör vaniljglassen saffransfärgad. I helgen ville jag festa till det lite för barnen och gjorde glass till fredagsmyset. En sort med lakrits och en sort med jordgubb. Samma grundrecept men olika smaksättning!

Söt lakritsglass

Portioner

ca 8 dl färdig glass

Tid

ca 60 minuter (längre utan glassmaskin)

Ingredienser

 • 1 1/2 dl mjölk

 • 1 ägg

 • 1/2 dl socker

 • 1 1/2 dl vispgrädde

 • 3 msk lakritspulver (jag använde detta från Mill&Mortar)

Gör så här

 • Koka upp mjölken. Dra av plattan och häll i lakritspulvret. Rör ut eventuella klumpar. Vispa ägg och socker. Häll det i den avsvalnade mjölken. Låt sjuda tills det tjocknar något. Det får inte koka. Låt svalna igen och blanda i den ovispade vispgrädden. Kör i glassmaskin i ca 30 minuter.
 • Avsluta med att strössla ner lite mer lakritspulver och eventuellt någon flinga havssalt på toppen. Har du ingen glassmaskin får du räkna att infrysning tar 2-3 timmar minst. Frys i en låg, vid låda och rör om en gång i halvtimmen.

Jordgubbsglass

Portioner: ca 8 dl färdig glass Tid: ca 60 minuter (längre utan glassmaskin)

Ingredienser

 • 1 1/2 dl mjölk

 • 1/2 tsk äkta vaniljpulver

 • 1 ägg

 • 1/2 dl socker

 • 1/2 dl vispgrädde

 • 4 msk jordgubssylt

Gör så här

 • Koka upp mjölken. Dra av plattan och häll i vaniljpulvret. Rör ut eventuella klumpar. Vispa ägg och socker. Häll det i den avsvalnade mjölken. Låt sedan sjuda tills det tjocknar något. Det får inte koka. Låt svalna igen och blanda i den ovispade vispgrädden.
 • Kör i glassmaskin i ca 30 minuter. Precis när glassen börjar vara färdig tillsätter du jordgubbssylten och låter maskinen köra runt några varv. Har du ingen glassmaskin får du räkna att infrysningen tar 2-3 timmar minst. Frys i en låg, vid låda och rör om en gång i halvtimmen.

Jordgubbsglass med smultron

Egen isglass från fruktfatet

Hemgjord glass av björnbär