hemmagjord glass recept 036A6758

Jag älskar att göra och framförallt äta hemmagjord glass. Förra året önskade jag mig en glassmaskin i födelsedagspresent. Typiskt en sådan där present som bara blir stående i ett skåp kan man tänka. Fast så blev det verkligen inte – den används ofta. Jag förvarar de frysta skålarna i frysboxen så att de alltid ska vara kalla och inom en 30-40 minuter kan jag ha färdig glass!

Och allt blir ju så gott med äkta grädde, vanilj och våra egna gula ägg som gör vaniljglassen saffransfärgad. I helgen ville jag festa till det lite för barnen och gjorde glass till fredagsmyset. En sort med lakrits och en sort med jordgubb. Samma grundrecept men olika smaksättning!

 

Söt lakritsglass – Du behöver:

(ca 8 dl färdig glass)

1 1/2 dl mjölk

1 ägg

1/2 dl socker

1 1/2 dl vispgrädde

3 msk lakritspulver (jag använde detta från Mill&Mortar)

Gör så här:

Koka upp mjölken. Dra av plattan och häll i lakritspulvret. Rör ut eventuella klumpar. Vispa ägg och socker. Häll det i den avsvalnade mjölken. Låt sjuda tills det tjocknar något. Det får inte koka. Låt svalna igen och blanda i den ovispade vispgrädden. Kör i glassmaskin i ca 30 minuter. Avsluta med att strössla ner lite mer lakritspulver och eventuellt någon flinga havssalt på toppen. Har du ingen glassmaskin får du räkna att infrysning tar 2-3 timmar minst. Frys i en låg, vid låda och rör om en gång i halvtimmen.

Jordgubbsglass – Du behöver:

(ca 8 dl färdig glass)

1 1/2 dl mjölk

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 ägg

1/2 dl socker

1 1/2 dl vispgrädde

4 msk jordgubssylt

Gör så här:

Koka upp mjölken. Dra av plattan och häll i vaniljpulvret. Rör ut eventuella klumpar. Vispa ägg och socker. Häll det i den avsvalnade mjölken. Låt sedan sjuda tills det tjocknar något. Det får inte koka. Låt svalna igen och blanda i den ovispade vispgrädden. Kör i glassmaskin i ca 30 minuter. Precis när glassen börjar vara färdig tillsätter du jordgubbssylten och låter maskinen köra runt några varv. Har du ingen glassmaskin får du räkna att infrysningen tar 2-3 timmar minst. Frys i en låg, vid låda och rör om en gång i halvtimmen.