Palt – en guide

Några har önskat ett blogginlägg om hur jag gör min palt (efter helgens omnämnda paltkok) Andra har undrat om det inte är svårt? Så jag bestämde mig för att göra en film så att ni ska få se hur enkelt det är. Men jag delar även med mig av receptet här.

Jag har lärt mig att göra palt av mormor och alla har sina olika varianter på recept. Min mormors använder bara vetemjöl i smeten men en del använder en viss del kornmjöl också. Egentligen mäter jag aldrig när jag gör denna rätt utan blandar bara ingredienserna på en höft, som mormor visat mig. När man väl lärt sig hur smeten ska kännas behöver man inte mäta mängden potatis eller mjöl. Då bara vet man när den är perfekt. Största felet med palt är att man brukar underskatta den mängd salt som behövs. I receptet här har jag skrivit 2 tsk men ibland har jag nog snarare använt 4. Dock är det ju bättre att den är osalt än för sal t – det går ju utmärkt att salta på den vid serveringen också.

Du behöver

1 kg potatis

4-6 dl vetemjöl (lite beroende på hur mycket vätska som finns i potatisen

2 tsk salt

200 gram rimmat  sidfläsk tärnat i bitar

Smör

Lingonsylt

Gör så här

Skala och skölj den råa potatisen. Mal potatisen i en köttkvarn eller kör den i en matberedare. Strö över salt och vetemjöl och blanda till en jämn smet. Den ska gå att forma till runda bollar. Är smeten för lös – tillsätt med mjöl och även lite mer salt.

Ta lite smet i handen. Fyll fläsket i mitten av smeten och forma till bollar. Lägg i sjudande vatten och låt koka i ca 1 h. Håll koll på paltarna i början så att de inte sjunker ner och fastnar på botten utan flyter. Servera med smör och lingonsylt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

48 kommentarer på “Palt – en guide”

 1. Kanske en dum fråga, men är palt och kroppkakor samma sak? Jag har alltid tänkt att det är två olika rätter men när jag läser det här inlägget så innehåller de exakt samma ingredienser? Är palt det norrländska namnet och kroppkakor det öländska kanske?

  1. Jag har för mig att det ibland är potatismjöl i kroppkakor? Samt att potatisen är kokt innan den mals men jag kanske har fel?

   1. Vi gör öländska kroppkakor i min familj. Vi river rå potatis så som du gör, men kramar ur vätskan så potatisrivet blir helt torrt. Sen har vi i två kokta potatisar per 20 råa. Lite mjöl och liiiiiiite av stärkelsen man kramade bort innan. Fläsket förbereder vi två dagar innan, tränar så fint det bara går och lägger i ett fint lager i en bunke varvat med malen kryddpeppar och lök samt lite salt.

   2. Just det. Potatisen är kokt i kroppkakor, samt att palt ofta innehåller kornmjöl. I svärmors kroppkakor bestod fyllningen av rökt fläsk, lök och falukorv.

   3. Tack för svar! Skulle vilja göra ett smaktest och se hur mycket smaken skiljer åt 🙂 älskar kroppkakor!

    1. Jag har läst att det går att göra en generell uppdelning på att använda kokt eller okokt potatis, men att det finns massa olika lokala varianter och olika recept så det finns ingen tydlig uppdelning. Mer än geografisk då, palt i norr och kroppkakor i söder.

 2. Tips: om man vill göra glutenfri palt så fungerar bovetemjöl väldigt bra istället för vetemjöl, jag brukar även hälla i lite krossat bovete och fiberhusk. Konsistensen ska vara mjuk men det ska ändå gå att forma, provkoka helst en palt innan man sätter ner resten så man ser att den håller ihop och det inte blir soppa av alltihop (learning by doing…)

  1. fy vad bra! tänkte just fråga/satt å undrade hur man gör glutenfritt 🙂 måste testas, ÄLSKAR palt. maken från usa måste ju få testa också! 🙂

  1. Det är SUPERGOTT! Prova! När jag bodde i Uppsala gjorde jag palt ibland men vill man ha en snabbare variant (eller ja, som går att förbereda och därför tar mindre tid i anspråk) rekommenderar jag kroppkakor. Mamma gör en fyllning med skinka (alltså som skinksteg i bitar/strimlor) och rimmat fläsk. Kokt potatis (som går att koka en dag eller två i förväg), mjöl och salt. Rullar bollar, fyll med fläsk. Servera med lingonsylt eller rårörda lingon och mer av fläsket om du har över. Blir en så HIMMELENS god sås. Gud, nu blev jag sugen. Ett plus med kroppkakor är också att de inte behöver koka lika länge. I Uppsala hade jag ingen fläkt så att ha två kastruller med kokande vatten i mitt lilla femkvadratsmeterskök blev lite … immigt, hehe. Palt är lite segare än kroppkakor också pga stärkelsen (gissar jag). Men båda är huuuuur goda rätter som helst (finns btw ett jättebra recept från Sveriges mästerkock med svamp och äpple istället för fläsk, om man vill köra vegetariskt).

 3. Det finns vita och grå kroppkakor. Vita är på kokt potatis, grå på rå. Jag trodde det var kornmjölet som skillde palt från kroppkakor, men kornmjöl verkar ju inte vara ett måste i palt. Kul att du tar upp palt, Clara. Jag gör oftast kroppkakor till jul och det påminner mig om min mormor.

 4. Och jag som trodde palt innehöll blod, lagar dom inte det i Emil i lönneberga? Men det du lagade nu clara ser ju mumma ut. Kram

  1. Tänkte likadant!

   Å vad sugen jag blev på oblodig palt nu! 🙂
   Går den att göra utan matberedare/kvarn?

   Och bacon istället f fläsk borde väl funka? Har inget fläsk här i Etiopien (dock importerad bacon).

   1. Jag använder varken matberedare eller köttkvarn, går utmärkt att använda fina sidan av rivjärnet!

 5. Jag var helt inne på blodpalt och blev först väldigt förvånad över receptet! Haha! Tänkte på paltsmeten Emil hävde över sin far, och paltbrödet min farmor gjorde när jag var liten. Här gör vi småländska kroppkakor, som verkar vara väldigt lika din palt, förutom att det är på kokt potatis och med lök och kryddpeppar i inuti också. Öländska kroppkakor är på både kokt och rå potatis. Sen finns det tydligen fler varianter på kroppkakor. Gör du Pitepalt, eller finns det fler sorter av palt också? Förutom just blodpalten då….

 6. Jag har gjort palt säkert mer än 35 år. Det har blivit många kok. Minns från början att jag aldrig fick den lika god som min mamma o mormor . Min blev liksom lite bäskare i smaken . Hemligheten …Jo dom hällde i mjölk i smeten , Härlig gräddmjölk från korna. Jag köper numera den ekologiska av fetaste sorten och palten blir så god. Sedan river jag för hand på rivjärnet istället för att mala i kvarnen ( jag har alla tänkbara maskiner i mitt hem ) Palten blir lite saftigare . Sedan brukar jag blanda mandel och rundpotatis då tycker jag den blir som bäst. Det är mina bästa tips för ett härligt paltkok. Sedan har jag också lite salt i kokvattnet .

 7. Kul att se att det skiljer sig en del. Jag är uppvuxen på palt och är också från Västerbotten. Lärde mig också av min mormor. I våran palt är det rå mandelpotatis och bara 1 dl vetemjöl, resten är kornmjöl.

 8. Hej! Kommer från Norrbotten, men är bosatt i Skåne. Några gånger per år gör vår äldste son pitepalt. Mums! Men vi har absolut även mycket kornmjöl i palten, Lite fastare deg än din Clara. Några kokta potatisar tillsammans med rårivna. Själv föredrar jag köttfärs i palten (formas till runda bollar) (gillar inte fläsk). Extra saltat smör och lingonsylt är gott till och kall mjölk som dryck. Någon gång under julledigheten kommer vi absolut att göra pitepalt. Det tar tid, men är en mysig syssla som man kan hjälpas åt med.

 9. Vi brukar göra kamser vilket är liknande. Dock har vi kornmjöl i och fläsket äts utanför. Sirap, smör och lingonsylt. I närheten av Örnsköldsvik.

  1. Jag är från Österbotten och vi gör också kamsar! Det är också på råriven potatis (där en stor del av vätskan hälls bort och potatismjölet som ligger i bottnen på bunken sparas för att reda av vitsåsen som man äter till), vetemjöl, kornmjöl och salt. På 5 kg potatis blandas 1 kg vetemjöl och 1 kg kornmjöl och ½ dl salt. De skall småkoka i ungefär 20 minuter och efter en stund flyter de upp och när de sedan sjunker igen så är de klara. Beroende på vilken by man kommer ifrån så äts de med antingen lingonsylt, vitsås eller smör.

 10. Smarrigt! Tack för receptet! Ser fram emot att laga och uppleva min första paltkoma (som lär vara snarlik kroppkakskoma som jag drabbats av många gånger…).

 11. Så många kommentarer om palt, och ingen har nämnt den godaste palten av alla. Nämligen leverpaltn!

 12. Men vilken lycka att få koka palt o sen äta den med smör o lingonsylt !!

  Vi gör den som du clara med vetemjöl för så är jag upplärd av min farmor ? Dock brukar jag hoppa över grejen med att skala potatisen innan o den blir lika bra ändå !

  Det är inte lätt att läsa alla fina komentarer om palt nu innan jag ska sova o blir faktiskt riktigt hungrig ?
  Mer palt åt folket !

 13. Min mormors paltrecept är med ca hälften kornmjöl och hälften vetemjöl, på känsla. Har en lika lös smet som du. Då vi är veganer så fyller vi palten med trattkantareller och gul lök stekt i massor av olja med salt och peppar. Kokar palten max en halvtimme så är den klar. Är också från Västerbotten. Tänk att det finns minst lika många paltrecept som det finns mormödrar!

 14. Sist jag gjorde kams (som vi kallar dom här) så rev jag i morötter i smeten, det blev jättegoda. Blev ingen uttalad morotsmak men en extra dimension av smak. Stekte även äppelbitar, gul kantarell och fläsk och hade bredvid kamsen, självklart med smör och lingonsylt! Tack för en bra blogg!! Den är så inspirerande! 🙂

 15. Aha, så det heter palt på svensk? På norsk heter det kompe. Eller komle. Eller raspeball. Og sikkert mange andre ting også. Kjært barn har mange navn. Uansett, takk for påminnelsen om denne eminente retten, Clara – har ikke spist kompe siden jeg var lita.

 16. Så kul att läsa alla kommentarer! Lär mig mycket gör jag också – det är faktiskt en sak som skiljer Claras blogg från många andra; att elaka kommentarer knappt finns (hatet som vissa bloggare får är ju helt sjukt) och att de flesta inte bara skriver korta, snälla saker (typ Åh, vilken snygg lampa) utan lite mer informativt och hjärtligt. Om någon förstår vad jag menar…

 17. Men snälla… ännu mer sugen! Jag gör på ungefär samma sätt efter min mans morfars sambos recept! Som sagt efter jul får det bli Pitepalt. Men godast är de uppstekta dagen efter… snålvatten Kram

  PS… bara älskar att kroppkakor kan få sååå många engagerad kommentarer <3

 18. Oi. Jeg er norsk, og tror faktisk ikke vi har noe tilsvarende her! Har et kanskje dumt spørsmål: hva er kornmjøl? Er det maizena, altså laget på mais?

   1. Hmmm….lurer på om det kan være det vi i Norge kaller bygg. Bygg har lange ‘strå’ fra hvert lille korn, et av de eldste slag i verden. Stemmer det med svensk ‘korn’? Takknemlig for svar!

 19. Härligt! Vi har ju kroppkakor här på öland! Största skilllnade verkar vara att vi kryddar med lök och kryddpeppar i fläsket. Hade gärna provat utan nångång! Älskar din blogg och finner mkt inspiration här av dina vackra bilder. Vi driver gård här på öland och äter alltid vårt eget nötkött från kossor som går på alvaret stora delar av året.

 20. Jag har vuxit upp med “ofylld” palt där fläsket stektes och åts vid sidan av. Det är perfekt nu när jag är vegetarian och byter ut fläsk mot fejkon! Fejkon tycker jag nämligen är godast att steka (och krydda), det funkar sämre kokt. Annars vet jag många vegetarianer som fyller pakten med svamp.

  1. Kul – i min släkt är det också palt utan fläsk inuti som är den rätta palten. Man kan steka fläsk i tärningar och ha bredvid. Praktiskt om man ska servera både vegetarianer och non-veg! Plus att den kokar klart mycket snabbare utan fläsk inuti, 20-25 min skulle jag gissa. Vi gör den också på enbart vetemjöl och min släkt är från Norrbotten 🙂 Tror att det från början var en prisfråga – vetemjöl var lyx och det användes om man hade råd!

  2. (f)latpalten är ju den snabbaste att tillaga, och såna gör även jag oftast.

   Kul att läsa så många varitationer på recept. Kärt barn…

 21. Det finns lite funderingar kring skillnad mellan kroppkakor och palt här i spalten. SOm jag förstått det så består skillnaden inte i hur potatisen hanteras (rå eller kokt ger olika typer av kroppkakor), utan den stora skillnaden är mjölet. I Västerbotten (ja även en bra bit söder därom) är det av klimatskäl omöjligt att odla vete, medan korn är det sädesslag som kan odlas längst norrut i Sverige (kräver kortast tid av tillräckligt varma dagar). Traditionellt så skulle då palten i norr (t.ex. pitepalt) alltid ha innehållit enbart kornmjöl. Vet du något mer om detta Clara? Obs! Jag frågar inte för att kritisera på något sätt, utan enbart av ren skär nyfikenhet – tycker det är så oerhört intressant att se hur klimatförhållanden ger avtryck i matkulturer världen över.