• Inlägget är ett annonssamarbete med Kung markatta •

Julsallad och vegetarisk currysill

julsallad recept 036A3321

Jag älskar julmat men tycker att den kan bli lite väl tung och stabbig. Ibland längtar jag bara efter något krispigt grönt och fräscht som komplement. Och ekologiskt såklart! Nu lanserar Kung Markatta kampanjen Framtidens Julmat – tillsammans med kocken Paul Svensson. De har tagit fram ekologiska recept till det vegetariskt julbordet. Klimatsmart och gott! För alla som vill äta mer grönt i jul. Ett himla bra initiativ tycker jag – som också bidrar med två av mina bästa recept. Ett på en härlig, smakrik julsallad och ett på vegetarisk curry & mangosill. På Kung Markattas hemsida finns fler inspirerande rätter till julbordet. Så som brysselkålssallad, libanesisk quinoasallad och rökta betor.

Du behöver (4 portioner):

200 g blandad sallad

15 Kung Markatta dadlar från (utan kärnor)

2 ½ syrliga, röda äpplen

1 rödlök

½ dl Kung Markatta valnötter

½ dl Kung Markatta mandlar

½ dl vispgrädde

½ dl mjölk

4 msk Kung Markatta torkade granatäppelkärnor

2 tsk Kung Markatta dijonsenap

Kung Markatta Örsalt

Gör så här:

Skölj salladen och lägg på ett fat. Tärna äpplen och strö ovanpå. Stimla dadlarna och hackar rödlöken och strö över. Värm en stekpanna och lägg i nötterna. Rosta dem tills de fått färg.

Grovhacka dem sedan och strö över salladen tillsammans med de torkade granatäppelkärnorna. Rör ihop vispgrädde, mjölk, dijonsenap och örtsalt till en dressing. Häll över salladen strax innan servering

mango och curri vegetarisk sill 036A3481

I det här receptet har jag bytt ut sill mot aubergine för att få en smarrig vegetarisk “sill” till julbordet! Det låter kanske knäppt – men aubergine är mild i sig själv och tar smak av inläggningen. Dessutom är konsistensen faktiskt väldigt lik sill. Auberginen behöver marineras över natten så det är bra att ha lite framförhållning. Till det här receptet använder jag en ekologisk curry och mangosås där det peppriga i curryn bryter fint mot det söta i mangon.

Vegetarisk Curry-Mangosill (4 portioner) :

1 dl ättika

2 dl strösocker

3 dl vatten

5 kryddpepparkorn

1/2 aubergine

1/2 rödlök

1 1/2 dl Kung Markattas Curry-Mangosås

1/2 dl Creme fraische

Svartpeppar, Kung Markattas örtsalt

Gör så här:

Koka upp ättikslagen med kryddpepparkornen. Skär auberginen i 1 1/2 cm stora tärningar. Skiva löken tunt. Slå lagen över auberginen och rödlöken och låt marineras över natten

Blanda curry och mangosås med 1/2 dl crème fraiche. Låt den marinerade auberginen och löken rinna av och blanda sedan ner i currysåsen. Peppra med svartpeppar och örtsalt. Skiva över lite färsk rödlök som dekoration vid servering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Julsallad och vegetarisk currysill”

 1. Hej Clara! Tack för ett intressant recept, kul ide med aubergine istället av sill. Ett litet tips bara, byt gärna även creme fraiche ut mot en vegetarisk variant, annars kan receptet inte riktigt kallas vegetariskt. Tack på förhand!

   1. Hej Marianne
    enligt min uppfattningen så kommer väl mjölken till creme fraiche från kossorna 🙂 och är därmed en animalistisk produkt och opassande för vegetarianer.
    Ha en bra dag!

    1. HM, många av oss som är vegetarianer är lakto-ovo-vegetarianer men kallas oftast bara vegetarianer. Äter man inte mjölkprodukter och ägg brukar man ju kalla sig vegan. Det är lite lustigt med terminologin, men jag tycker att den fungerar bra. Hälsningar från Anna

  1. Även vispgrädden på det övre recept bör bytas ut mot ett vegetariskt sådant, såsom iMat från Oatly, för att kunna ens kallas vegetariskt. Som HM säger, mjölkprodukter kommer ju från kor. Inget vegetariskt där.. Djur är ju inte någon grönsak eller så 🙂

   1. Det vanligaste tolkningen – och som jag tror de flesta svenskar gör – är att något är vegetariskt så länge det inte innehåller kött. Äter man inte heller mjölk och mejeriprodukter är man vegan. Jag vet att det finns de som förespråkar att man då ska kallas lakto eller lakto-ovo vegetarian och säkert är det också den korrekta benämningen. Men jag använder den kategorisering jag upplever vanligast bland “gemene man” och som flest personer kommer förstå vad den innebär när jag skriver. Om man googlar efter vegetariska recept innehåller de väldigt ofta just mejeriprodukter.

    Med det sagt tycker jag att det är ett toppenförslag att byta ut grädde och cremefraische mot mjölkfria alternativ för att få en helt mejerifri produkt. Ska dock tilläggas att då ska man inte använda just denna curry och mangosås till sillen då den innehåller mejeriprodukter.

 2. Jag har sedan några år tillbaka börjat smyga in vegetariska rätter på julbordet. Tycker dock mycket om julköttbullar och prinskorv, så det äter jag men har lite olika tillbehör. Bönsallad med anissmak, äggstanning och svampstuvning, ägghalvor, rödkålssallad, grönkålschips och halloumi exempelvis 🙂

  1. Det går att göra riktigt goda vegbullar som jag verkligen kan rekommendera. Du hittar redan receptet om du söker på “sötmandel farbrorgrön”. Jättegoda och jag tror inte att du saknar köttet alls 🙂
   Lycka till!

 3. Fast en inlagd grönsak kan ju aldrig bli en fisk!
  Har sett detta recept förr, att man lägger in aubergine och kallar det “sill”. Varför vill vegetarianer så promt kalla det för “sill” men absolut inte äta fisk???? Jag fattar ingenting…..Vad är det för fel på att säga “inlagd aubergine”?

  Ursäkta men jag stör mig så mycket på de som inte kan tänka sig att äta kött, men ändå absolut vill ha kvar namnet och liksom ” låtsas” att de äter kött! 🙂 Varför det liksom?

  1. Jag upplever att det är mer för de som äter kött som man behåller namnen. Jag äter nästan bara vegetariskt och är inte mycket för köttersättning som quorn och sånt, men de köttätare jag känner vill lixom ha konsistens och namn “som vanligt” om de ska äta veg.

 4. Detta måste vi testa – att byta ut sill t auburgin alltså! Här där vi bor finns ju ingen sill (knappt fisk överhuvudtaget), så en auburginröra på julbordet blir säkert topp!

 5. Först vill jag tacka för nya idéer till julmaten. Sen vill jag fråga en sak. Jag är så nyfiken på detta: förespråkar du alltid ekologiskt före svenskproducerade produkter? Varför jag frågar är för att på mitt närmaste konsum innebär ekologiskt 8 gånger av 10 utländskt. Jag vill gärna stödja våra svenska producenter.

  1. Svenskt betyder ju inte obesprutat.
   Svensk potatis besprutas ju ofta upp till 10 ggr.
   Sådana ggr är det ju absolut bäst att köpa ekologiskt.

 6. Tack för bra tips till julbordet! Som köksnovis måste jag bara fråga – när det står ättika i recept, tar man ättikssprit eller tar man 24% ättika? Använder den senare till att städa, känns starkt att ha i maten?
  Tack för en inspirerande blogg!

 7. Hej, jag testade “sillen” i helgen, vi tyckte det smakade väldigt mycke ättika. Kan jag minska på ättikan? Jag tänker att det är ju inte så viktigt med hållbarheten då det är grönsaker och inte fisk.

  1. Ah! Använde du 12 eller 24%? Det ska vara 12 men tycker du att även det blir surt går det utmärkt att öka på vattnet istället. Hållbarheten kan minska något men förbrukar du det inom någon vecka är det inget problem. Lycka till =)