Lördagsbestyr och våfflor

Åh vilken underbar lördag! Jakob har rest utomlands för att jobba i tre veckor och jag är själv med barnen. Så jag bestämde mig imorse för att försöka göra något bra av den lediga dagen själv med ungarna. Och det blev bra. Solen sken från blå himmel och vi gjorde en liten utflykt till närmsta samhälle. Slog till på en härlig bukett med påskliljor och tulpaner.

Sedan gräddade jag och Folke våfflor. Ser ni solljuset? Folke tittade förvånat på väggen där solen sken och frågade vad det var som lyste så starkt. Sammanfattar svensk vinter ganska bra. Barn hinner glömma bort vad solen är för något.

Den gulliga lilla hjälpredan hann förresten med att ramla ner för hela källartrappen idag när jag gick ner för att elda. Han studsade verkligen för trappstegen hela vägen ner och jag trodde att han skulle slå ihjäl sig. Men efter lite gråt piggade han på sig och började leka igen som om inget hade hänt. Själv var jag inte riktigt lika snabb på att hämta mig.

När jag gör våfflor använder jag mammas gamla våffeljärn i gjutjärn. Det är kalasbra.

Och till våfflorna kokade vi hallonsylt. Fint att ha egna bär. Hallon, blåbär, lingon, hjortron, vinbär och krusbär har vi. Men tyvärr inga jordgubbar.

Våffelreceptet jag använder är detta fantastiska recept. 

Sedan smaskade vi i oss ett dussin våfflor och spelade några parti Uno. Och nu ligger barnen i vår säng och lyssnar på Emil i Lönneberga på Spotify medan jag sitter och bloggar i lugn och ro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Lördagsbestyr och våfflor”

 1. Mysigt! Vi har åkt skidor och ätit våfflor vi med. Detta är verkligen en underbar tid på året i norra Sverige.

 2. Vilken mysig dag ni haft! Förutom Folke som ramlade ner för trappen, stackarn. Tur att det gick bra. Nu är jag sugen på våfflor. Jag bakade dock smörbullar tidigare idag, så jag får nöja mig med bulle tills kvällsteet idag. Våfflor får det bli en annan dag.

 3. Mysigt! Minus trappan såklart.. Har hänt min son också och jisses vad knäckt jag blev trots att allt gick bra.

  Hur som, läste nu att internetworld.idg listat din site bland årets 100 bästa! Under kategorin “tidskrifter”, alltså inte bloggare. Den rubriken såg jag inte ens även om de listat någon mer som publicerar i bloggtorka. Grattis! Jag håller med i bedömningen 🙂 http://internetworld.idg.se/2.1006/1.676684/topp100-2017-hela-listan

 4. Ser gott ut! I receptet stod det vispgrädde, om jag vill göra mjölkfritt – vad tror du blir godast; havremjölk eller havregrädde?

  1. imat grädde säger jag! kokosmjölk funkar med men det blir ju lite smak av kokos då..

   mvh ebba

 5. Tre veckor?!
  Det här låter vansinnigt och absurt, jag vet – men just nu känns det lite tröstande. För mej, alltså. Om ni tänker klara tre veckor så kan jag banne mig sluta tycka synd om mej själv, liksom. Min sambo reser ofta i jobbet och är just nu inne i en ganska tät resperiod. Han åkte iväg vid halv sextiden i kväll, kommer hem natten till torsdag, åker igen måndag osv osv. Det är mer sällan resorna inkräktar på våra helger, men nu händer det andra helgen på raken. Och jag har så erbarmligt svårt för de här kvällstimmarna efter att han åkt, blir vemodig och gråtfärdig och håglös. Liksom söndagseftermiddagsångest i kubik. Redan i morgon känns det bättre, jag vet ju det. Brukar se till att hitta på program men i dag var det lite för sent med tanke på babyns läggdags att börja fara iväg nånstans.
  Otäckt med trappan, tur att allt gick bra!
  Och så får man ta en dag i taget….. Skön söndag till er!

  1. Har en man som jobbar på sjön, två veckor borta och två veckor hemma… man kan bli bra ynklig på kvällarna ibland. Jag brukar försöka peppa mig med att vi får i alla fall sakna varandra och längta efter varandra. Då uppskattar man varandras närhet ännu mer… funkar ibland som tröst iaf. ?
   Ikväll när ena barnet fått magsjuka är det dock inte superbra tröst.. ?

 6. Å vad han ändå är söt,lilla Folke! Han påminner om min egen son(som också är väldigt söt,iaf på bild ? i övrigt är han väldigt trotsig för tillfället.Snart tre år….)

 7. Jag ģräddade också våfflor igår. Kan det vara solen som lockar fram våffelsuget? 🙂

 8. Åh ett våffeljärn i gjutjärn är min dröm. Går det att köpa nya i gjutjärn än? Jag goiglade mycket sist när vi köpte nytt våffeljärn. Vi ville ha dubbeljärn för att försnabba gräddningen. Jag har själv fyndat ett annat gjutjärns våffeljärn på loppis, ett sånt som troligen användes på högfors spisar i tiderna. Vi hade tänkt använda det till att steka våfflor över öppen eld ute i skogen, men våffelsmeten tar bara fast i järnet. Jag måste ta reda på hur jag ska behandla och förnya ytan så att det går att använda igen. I väntan på det steker vi skogsvåfflor i ett våffeljärn som vi köpte i Norge för något åt sedan. Här i Finland går det inte att köpa våffeljärn för spritkök/öppen eld, det är ingen efterfrågan tydligen.

  1. Hei, Skeppshult vaffeljern er i gjutjern, eller støpejern, som vi sier her i Norge. Det fåes her på bl a bakerenogkokken.no., (og sikkert i Sverige,da det jo er svensk)Det kan brukes også på åpen ild. Om du går inn på deres hjemmeside, ligger det en PDF fil med ‘råd om stell’, så kanskje du får hjelp til å fikse ditt gamle der?Men du finner nok ikke dobbelt noe sted….i gjutjern….som kan brukes på åpen ild,også. Lykke til!

 9. Att fallet ej föranledde panikartat och omedelbart besök på en akutmottagning är ännu ett tecken på att din morfar (var det väl) hade rätt om dig och din redighet!
  Hälsningar en som jobbar på en akutmottagning 🙂

  1. …sen att det finns barn som blivit hemskickade från akuten med hjärnblödning (+sökt på nytt och blivit hemskickade igen..) är ännu värre än att föräldrar åket in en gång för mycket….

 10. Hej Clara! Hur känner du inför att vara själv med barnen i tre veckor? Jag har varit ensam med min son fem dagar som mest (han blir två i sommar) och jag måste säga att jag var helt slut efteråt. Självklart går det bra, det var också mysigt att bara vara vi men att göra allt själv är ju tröttsamt. Jag har en sådan respekt för ensamstående föräldrar! Bara undrar hur du känner inför det. Jag älskar din blogg och dina inlägg om barnen och hur du ser på mammarollen och hur du är som mamma, det inspirerar mig jätte mycket. Tack!
  Varma hälsningar,
  Mia

 11. Det är verkligen sant att barnen hinner glömma bort solen under vintern. Jag blev så full i skratt för någon vecka sedan när min 1,5-åring pekade på solen och frågade “måne?”. Tack för en fin blogg!

 12. Åh, jag har starka minnen av när min lillasyster rullade ner för hela trappan när vi var små. Jag var väl runt åtta och hon runt två. Men barn är förvånansvärt mjuka och hon klarade sig utan minsta skada. Men vrålet. Det glömmer jag aldrig.