Nu ska ni få lära er ett smarrigt recept på en ekologisk midsommartårta med maräng och sockerkaksbotten! Det här är en av mina favorittårtor och liknande recept på tårtbotten brukar ibland kalas för pinocciotårta, långpannetårta, herrgårdstårta eller Brittatårta. Kärt barn har många namn. Men jag kallar den helt kort och gott för midsommartårta.

Eftersom tårtan i sig själv är ganska söt har jag gjort en variant med fyllning av lite syrlig cream cheese. Extra god blir den med hemlagad hallonsylt i smeten. Gör då sylten med lite mindre socker och mer syra!

Jag väljer alltid ekologiska ingredienser (och gårdens egna ägg) när jag bakar. Och särskilt om jag som här använder skalet från en citron. Det är också supergott att dekorera tårtan med små hallongelehjärtan från Ekorrens ekologiska. De innehåller inga syntetiska smak eller färgämnen.

Testa denna tårta till midsommar vettja!

Midsommartårta

Portioner

ca 12 bitar

Tid

ca 40 minuter

Ingredienser

 • Till sockerkaksbotten
 • 4 äggulor

 • 1 äggvita

 • 1,5 dl strösocker

 • 50 gram smält smör

 • 4 msk mjölk

 • 2 tsk bakpulver

 • 2,5 dl vetemjöl

 • Till marängbotten
 • 3 äggvitor

 • 2,5 dl strösocker

 • 1 tsk citronsaft

 • Till fyllning och dekoration
 • 1,5 dl cream cheese

 • 1/2 dl hallonsylt

 • Det yttersta gula skalet från en ekologisk citron

 • Vispgrädde

 • Vindruvor

 • Ekorrens ekologiska gelehjärtan

Gör så här

 • Börja med att göra sockerkaksbotten. Blanda äggulorna och äggvitan med sockret och vispa pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll i tunn stråle i äggsmeten under omröring. Blanda bakpulver och vetemjök och rör försiktigt bort klumparna
 • Gör sedan marängbotten. Ta fram en ren rostfri bunke och en ren elvisp. Blanda äggvitorna, sockret och citronen och vispa till en styv maräng.
 • Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla ett papper till en ugnsplåt med kanter. Häll ut sockerkakssmeten på pappret och bred i ett jämnt lager. Bred sedan marängen ovanpå. Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan tårtan i två bitar
 • Blanda cream cheesen, hallonsylten och det rivna citronskalet. Lägg tårtbotten på ett fat. Bred röran ovanpå det första tårtlagret. Vispa grädden och bred det ovanpå det andra lagret. Dekorera det hela med Ekorrens ekologiska gelehjärtan och vindruvor.

Så dukar jag upp till midsommarbuffé