Att veta hur man ska klä sig när man är på tjocken är inte alltid så lätt. För att inte tala om hur det blir när man ammar. Under båda mina graviditeter har jag velat känna mig fin och inte haft den minsta lust att gömma mig i något tråkigt tält.

Jag vet ju att det faktiskt finns en del fina mammakläder nu för tiden – men jag har istället valt att använda vanliga kläder, men i större storlekar och snitt som passar en kalaskula. De få specifika gravidplagg jag köpt har varit trosor med riktigt hög midja och mamma-tights. Hade jag varit en byxtjej hade jag säker fått köpa byxor också. Men det är ju ett plagg jag aldrig använder.

Man skulle kunna tro att det är en besparing att låta bli att köpa en massa mammakläder. Men allt som jag haft på mig under mina graviditeter har jag varit jag otroligt less på när barnet väl kommit ut. När amningen varit avklarad har jag alltid velat köpa nytt! Men hellre det än att lägga pengar på mammakläder som jag bara ska ha under några månader.

Tycker att det är jättefint med stretchiga pennkjolar när man är gravid. Allt för att framhäva bulan. Jag sätter kjolens midja under bysten och drar ihop tröjan till en knut.

All form av empirskärning funkar också bra. Sömmen under brösten gör att man får någon slags midja ändå – plus att magen får plats i kjolen. Det här är inget mammaplagg utan en vanlig klänning från Lindex i en storlek större än min vanliga.

Med en omlottöverdel, eller en wrapklänning är det dessutom enkelt att amma när bebisen väl kommit ut.

Jackor kan vara en svår nöt att knäcka när man är är höggravid under vintern. Jag använde en A-linjeformad kappa från Monki där magen rymdes bra.  Men en korta jacka som får vara öppen är fint när det är varmt ute.

Långa stretchiga kjolar funkar också bra. Och att kombinera tighta plagg med mer voluminösa. Kontrasterna gör det spännande.  När jag har känt mig stor har jag också tyckt att det varit skönt att framhäva de delar av kroppen som är lite nättare – så som vrister och handleder. Till exempel viker jag gärna upp tröjärmarna en aning.

Satsa på stretchiga tyger som har inslag av viskos och elastan. De har ett vackert fall, är lite “tyngre” och kryper inte in och accentuerar bh-band och troskanter som billigare stretchmaterial lätt gör. Det är också skönt med luftiga plagg i vävda tyger med mer generös passform.

Den här loppisklänningen har varit så himla bra under båda mina graviditeter. Ärmlös och sval – utan att jag känner mig “naken” om armarna. Och med en slapp resår i midjan som jag hissar upp under bysten när magen blivit större. Ser ofta liknande klänningsmodeller på loppis.

Jag kan också verkligen tipsa om att satsa på omlottklänningar när du väntar barn. De kan justeras allt eftersom magen växer och funkar som sagt utmärkt när det är dags att amma. Bäst är en omlott med lite klockad kjol snarare än en pennkjol. Det ger mer utrymme för en växande mage.

Mer tips i min klädguide för gravida!

Klädtips för dig som ammar