Klädtips för gravida

Att veta hur man ska klä sig när man är på tjocken är inte alltid så lätt. För att inte tala om hur det blir när man ammar. Under båda mina graviditeter har jag velat känna mig fin och inte haft den minsta lust att gömma mig i något tråkigt tält.

Jag vet ju att det faktiskt finns en del fina mammakläder nu för tiden – men jag har istället valt att använda vanliga kläder, men i större storlekar och snitt som passar en kalaskula. De få specifika gravidplagg jag köpt har varit trosor med riktigt hög midja och mamma-tights. Hade jag varit en byxtjej hade jag säker fått köpa byxor också. Men det är ju ett plagg jag aldrig använder.

Man skulle kunna tro att det är en besparing att låta bli att köpa en massa mammakläder. Men allt som jag haft på mig under mina graviditeter har jag varit jag otroligt less på när barnet väl kommit ut. När amningen varit avklarad har jag alltid velat köpa nytt! Men hellre det än att lägga pengar på mammakläder som jag bara ska ha under några månader.

Tycker att det är jättefint med stretchiga pennkjolar när man är gravid. Allt för att framhäva bulan. Jag sätter kjolens midja under bysten och drar ihop tröjan till en knut.

All form av empirskärning funkar också bra. Sömmen under brösten gör att man får någon slags midja ändå – plus att magen får plats i kjolen. Det här är inget mammaplagg utan en vanlig klänning från Lindex i en storlek större än min vanliga.

Med en omlottöverdel, eller en wrapklänning är det dessutom enkelt att amma när bebisen väl kommit ut.

Jackor kan vara en svår nöt att knäcka när man är är höggravid under vintern. Jag använde en A-linjeformad kappa från Monki där magen rymdes bra.  Men en korta jacka som får vara öppen är fint när det är varmt ute.

Långa stretchiga kjolar funkar också bra. Och att kombinera tighta plagg med mer voluminösa. Kontrasterna gör det spännande.  När jag har känt mig stor har jag också tyckt att det varit skönt att framhäva de delar av kroppen som är lite nättare – så som vrister och handleder. Till exempel viker jag gärna upp tröjärmarna en aning.

Satsa på stretchiga tyger som har inslag av viskos och elastan. De har ett vackert fall, är lite “tyngre” och kryper inte in och accentuerar bh-band och troskanter som billigare stretchmaterial lätt gör. Det är också skönt med luftiga plagg i vävda tyger med mer generös passform.

Den här loppisklänningen har varit så himla bra under båda mina graviditeter. Ärmlös och sval – utan att jag känner mig “naken” om armarna. Och med en slapp resår i midjan som jag hissar upp under bysten när magen blivit större. Ser ofta liknande klänningsmodeller på loppis.

Jag kan också verkligen tipsa om att satsa på omlottklänningar när du väntar barn. De kan justeras allt eftersom magen växer och funkar som sagt utmärkt när det är dags att amma. Bäst är en omlott med lite klockad kjol snarare än en pennkjol. Det ger mer utrymme för en växande mage.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Klädtips för gravida”

 1. Japp, precis så! Inga mammakläder här heller förutom mammatights. Älskar klänningar, och det blev väldigt enkelt med att bara gå upp en eller två storlekar (minns att jag hittat en massa bra på zalando). Framhävde midjan (alltså partiet under bröstet) med hjälp av olika skärp. Kände mig väldigt snygg som gravid! Om jag blir gravid med ett tredje barn, ska jag göra precis likadant som innan. Amningskläder däremot… nja, det var svårt.

 2. Tack för ovärderliga tips till en som väntar andra barnet. Vill känna mig din utan att det kostar en förmögenhet och precis som du säger, det är roligare att köpa nytt efteråt.

 3. Vad fin du var!
  Jag fick inte alls till det, framför allt inte min sista graviditet. Det var inte så mycket det att jag hade en gravidkula som att hela jag blev stor och bullig. Inget snack om att gå upp en storlek där inte, klänningar funkade inte över bysten och stretchiga material blottade inte en fin kula utan alla möjliga bullar på platser jag inte visste jag kunde gå upp i storlek- jag blev större än vad kedjorna tyckte man skulle få vara även som gravid.
  Och varför skriver jag detta nu då. Jo för det gick också över. Ifall någon i den sitsen ser detta inlägg, någon som liksom jag också bara kommer i tält och som måste köpa extremt stora skor och verkligen inte vill lägga mer pengar på fula stödstrumpor som behövs för att man ska hålla ihop men som inte alls går till de klänningar man kanske kommer i- det går över och sedan blir det roligare med kläder igen.
  (och jag menar verkligen att du var jättefin Clara jag vill bara skriva detta för att jag själv googlade bilder som gravid men ingenting stämde med hur jag såg ut och jag blev så nere)

  1. Haha, tack! Jag hade det likadant. Hade en kollega som fick barn 4 dagar innan mig och hon såg utmaning Clara: fräsch, blomstrande och lycklig. Jag såg ut (och kände mig) döende, svullen och klumpig. Jag fick inte plats i några skor (på bredden) trots stödstrumpor 24/7 och hade vätska överallt och svettades kopiösa mängder, hade foglossningar dånar jag rultade fram 1 km/timme mm mm. Men, ett år senare år kroppen återställd och jsg kan både ha mina vanliga kläder och känner mig stark och frisk.

 4. Åh, det här hade jag behövt för några månader sen. Jättebra inlägg! Nu sitter jag istället fast i amningsmodeträsket. Kräks snart på allt vad amningslinnen och praktiska toppar heter. Till våren när jag slutar amma ska jag unna mig nåt riktigt fint!

 5. Jag har haft kimonoklänningen från Miss Clarity nu senast i vecka 31, fick använda en säkerhetsnål för den blev lite trång men fortfarande lika snygg som utan mage.

 6. Jag upplever att de flesta gravidklädestips (överallt) bra inkluderar kvinnor som är smala från början å har en vacker kula. Kläder som gravid är ren ångest för mig, med extra kilon från början och mycket svullnad i kroppen direkt pluset kommer. Vet någon ett ställe där de visar modeller som är plus (på riktigt) som plussat så länka gärna!

 7. Ditt hår! Du passar så bra i page! Frisyren lyfter och ramar in ditt ansikte så fint. Jag tänker ta med de här bilderna när jag ska klippa mig nästa gång.

 8. Jag sydde precis en klänning i mönstret Tiramisu till min gravida syster. Prövade den innan jag skickade den och den sitter som en smäck på mig som inte är gravid, den satt perfekt på syrran som är i typ 7 månaden och den har omlott så hon kommer kunna amma i den sen. Bra mönster!

 9. Bra tips, gäller dock att dessa omlottklänningar kan knytas ordentligt fram så man slipper bära ett trist fromt linne under för att slippa visa bysten för alla 😉

 10. Jag älskade att kunna känna mig bekväm i tighta klämningar som gravid! Nu efter 3 kids känns de där tighta kläderna inte lika smickrande…