• innehåller reklam för Miss Clarity •

Gravidkläder – en liten guide

Jag har fått lite önskemål om att skriva om bra kläder för graviditet och amning. Jag har skrivit sådan inlägg tidigare men det var ju fyra år sedan jag var gravid sist – så jag tänkte att det kan vara läge att göra igen. (Ber på förhand om ursäkt för alla “handen på magen bilder” men man fastnar lätt i det när man är gravid)

När jag är gravid vill jag inte göra avkall på min vanliga stil. Jag vill fortfarande vara färgglad, feminin, figurnära och samtidigt ska det vara SKÖNT! Mycket viktigt. Särskilt den här graviditeten som varit en ren plåga fysiskt.

Tricket för att inte känna sig som en boll när man är gravid är att jobba med proportionerna. Framhäva de delar av kroppen som är smalast. Vrister, handleder, halsen. Och dessutom gärna våga ha tight kring magen. Som pennkjolar eller åtsmitande klänningar. När jag inte är gravid går jag omedvetet och drar in magen, så nu har jag har känt en sådan otrolig lättnad att magen faktiskt FÅR vara stor.

Under tidigare graviditeter har jag dock varit mycket mindre än under den här och då har klädfrågan har varit enklare. När jag var höggravid med Folke var det dessutom sommar. Vintertid är det genast knepigare med kläderna.

Det annorlunda med den här graviditeten är att jag faktiskt valt att ha flera “riktiga” gravidplagg. Framförallt byxor. Restless legs – besvären förstärks av strumpbyxor så jag har mest velat går hemma i vida, luftiga byxor. De här från Boob har jag tyckt mycket om. Vanlig BH har jag inte heller klarat av – istället har jag använt den här som också den kommer från Boob. Det ihop med en mjuk tröja är vad jag haft på mig till vardags de senaste månaderna.

När jag ska vara lite mer uppklädd väljer jag dock kjol eller klänning som vanligt.

I början av graviditeten när magen inte var överdrivet stor så hade jag gärna vida kjolar. Som en här omlottkjolen från Indiska (tyvärr slutsåld) som jag knöt ovanför magen. Och sedan markerade midjan på med hjälp av en kofta med skärp på samma ställe.

När det blev kallare byttes tunna koftor till tjocka – men fortfarande samma kjolmodell, även denna en äldre variant från Indiska.

Eller så använde jag den här loppade stretchiga varianten. Tycker att det är något väldigt gulligt med när midjan hamnar så högt upp under brösten.

På &Other Stories fann jag den här stickade, helt raka klänningen som jag använt mycket. Den är ett typiskt exempel på ett plagg jag INTE skulle ha om jag inte var gravid. För då skulle jag störas av att den raka modellen accentuerade min naturligt lite tjocka mage med en mjuk bulle på (ja, jag erkänner, så ytlig är jag). Men när jag är gravid och magen SKA vara tjock. Då känns det plötsligt helt okej.

Den här gula klänningen kommer också från &Other Stories. Inte en gravidklänning – men bulan fick plats ändå. Vill man köpa vanliga klänningar ska man leta efter plagg som har hög midja eller rentav är skurna under bysten. Och så behöver de ha lite extra vidd i kjolen. Då ryms magen ordentligt! Fast nu i sista trimestern skulle den här klänningen inte funka på mig ändå.

När magen blir lite större tycker jag att det är mer smickrande med pennkjol än kjolar med mycket vidd. Jag har haft helt vanliga varianter som inte är anpassade för gravida. Men köpt dem i en storlek större än vanligt. Som den här från COS. Fin ihop med en stor och lösare sittande tröja. Som den här från Boob. Den här funkar precis lika bra att amma i när bebisen väl är ute.

Samma kjol fast med en helt annan kofta. Tror den här är från &Other Stories. Gravidstrumpbyxorna är från Lindex – men jag har inte varit helt nöjd med dem. Borde köpt från Swedish Stockings – har hört att de ska vara suveräna. Däremot älskar jag Lindex gravidtrosor med lite rynk i sidorna. Räcker över hela magen och sitter bra över rumpan också.

Miss Clarityklänningarna har också varit ovärderliga i garderoben. Eftersom vi har så mycket tyg i omlotterna räcker de faktiskt runt en tjock mage. Jag har bara tagit dem i L istället för M och valt våra modeller med mer vidd i kjolen (Kerstin och Malin). Den här vävda modellen Alice med hög midja sitter som en smäck. Dock kommer den inte gå att amma i – så jag passar på att använda den nu istället.

Omlottmodeller kommer jag leva i under våren eftersom det inte är några som helst problem att amma i dem. Omlottoppar är också bra att ha till kjol eller byxor, för att enkelt kunna hala fram ett bröst.

Något jag också kommer välja i vår är vida kjolar. Tror mina gamla trotjänare från Indiska får komma fram igen. De ihop med en blus eller en topp funkar fint att amma i, plus att det känns skönt att ha en något med vidd kring mage och rumpa, när man precis fött barn.

Ytterkläder tycker jag är den absolut svåraste biten när man är höggravid. Jakob köpte en jättestor dunrock till mig i höstas, att ha till vardags här hemma. Men nu går den knappt att stänga. En gammal, vid kappa från Monki  är vad jag haft på mig om jag har velat vara lite finare. Och eftersom jag har svårt att böja mig fram för att snöra skor har jag fått ha skor som jag bara sticker ner fötterna i. Jakob klickade hem ett par gräsliga powerboots i storlek 43 (!) till mig. I vanliga fall har jag storlek 41. Men jag älskar dem! Sitter inte åt någonstans, är supervarma och dessutom enkla att få av och på.

Pssst! Äldre inlägg jag skrivit med klädtips för gravida och ammande finns att hitta här, här  och här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Gravidkläder – en liten guide”

 1. När man bakar bäbis i magen så jäser magen/degen upp. När bäbisen är ute är det bara degen/magen kvar. Jag kallar min mjuka mage för degmagen. Hahaha. Känns som en mjuk deg.

 2. Roligt att läsa om gravidoutfits. Ibland blir jag så sugen på ett fjärde barn men då skulle vi börja om med blöjbarn när minsta går i skolan. Känns som att det är för sent ur den aspekten.

 3. Klänningar och leggings är plagg som jag har levt i genom mina fyra graviditeter. Klänningar är dessutom ett plagg som får mig att känna mig så finklädd. Klänningar innebar för min del heller inga problem med en gravidkropp som inte bara växte om mage utan överallt! 🙈😅 Bra tips! Och ljuvliga bilder! Så spännande att vänta med dig och familjen. Tack! 💛

 4. Tänk så olika, jag älskar Lindex strumbyxor för gravida. Jag började med HMs, de måste gjort om dem sen jag hade de för fem år sedan, inga sömmar fram längre, gjorde ont tyvärr.
  På fötterna mina gamla kavat, fem år på nacken och lagom uttöjda för en graviditet. De är helt slut, men får lov att hålla tills bebisen jäst klart…
  Du skriver så fint Klara, fortsätt med det🌸💐

 5. Så otroligt vacker och fin du är! Wow! Älskar färgerna och mönstren. Jag är själv nyförlöst med två veckor gammal lillasyster, gläds åt möjligheten att nu kunna återgå till vanliga garderoben efter rätt trista gravidanpassade outfits.

 6. Så fint!

  Frisyren du har nu är helt fantastisk, hur gör du? Snyggast genom alla år jag följt dig tror jag. Mvh avundsjuka stalkern 😍😍😍

 7. Tack för tipsen!

  Bästa gravid-hacken jag kommit på är att köpa vanliga strumpbyxor i största storleken och vanda bakochfram istället för att lägga massa extra pengar på strumpbyxor med gravid i namnet.

 8. En snart kjollösning, tycker jag själv då, var att använda klänningar med jättemycket rynkig resår som är tänkt att sitta över bysten, men istället ha dem som kjol med rynket över magen. Hittade flera billiga sådana sommarklänningar som blev höst-gravid-kjolar.
  Annars var mitt problem att jag blev så stor så tidigt överallt. Eller stor jämfört med vad kedjorna tycket man ska vara som gravid då, suck. Så vansinnigt dyrt med bättre kläder.
  Det och att det var svårt att kombinera stödstrumpor med kjolar.
  Däremot investerade jag i en gravidjacka för vintern, från nätet inte särskilt dyr, och det var så värt det.
  Just att inte kunna ha sin egen stil störde mig mer än jag egentligen vill erkänna…. skönt ändå att det är en begränsad tid i ens liv och härligt när man får tillbaka valfriheten!

 9. Hej Clara!

  Har du studerat på någon högskola eller i annan form efter gymnasiet? Eller är du autodidakt?

 10. Du köper ju mycket på secondhand – av nyfikenhet, ger du också bort kläder själv…? Säljer? Sparar för att det kanske kan komma till användning i framtiden? Hade varit intressant att höra 🙂

 11. Så mycket bra tips!

  Vore så roligt att höra hur du tänker kring namn! Hur fick Bertil och Folke sina namn? Har själv en liten Åke här hemma och tycker det är roligt att drömma och fundera om han skulle få ett syskon någon dag, vilket namn som skulle passa ihop med Åke.
  Tack för en så himla fin blogg, har läst i många år och den är verkligen något extra nu!