9 sätt för en snålis att piffa hemma

Snålveckan. Jag har precis möblerat om här hemma igen. Matbordet fick flytta tillbaka till köket. Den runda köksön fick bli fint salongsbord. Här kan man mer “finsitta” om man vill lägga pussel eller spela spel eller fika med en kompis. I köket är det mer vardag stök och bök.

När man pratar om att göra om hemma pratar man i regel om konsumtion. Om att köpa mer, lägga till. Och det är ju trevligt för all del – men det är också roligt att ta vad man har och flytta runt på det.

När jag tröttnar på mitt hus men inte vill eller kan köpa något nytt – då brukar jag möblera och “skylta” om. Här kommer mina bästa snåltips för den som vill förändra känslan hemma utan att spendera en krona.

 • Testa att plocka ner allt pynt. Tavlor, gardiner, krukor, ljusstakar, kuddar. Och rakt av kastbyta med det som finns i ett annat rum. Ta exempelvis pynt från sovrummet och byt mot det som finns i vardagsrummet.
 • Jag brukar tömma hela rummet och sedan ställa in möblerna igen i en helt annan ordning. Jag flyttar möblerna på egen hand genom att pilla in tjocksockar under alla hörn. Då kan jag skjuta runt dem i rummet. När rummet är tomt är det lättare att experimentera och se nya lösningar.
 • Testa att slänga tyger över möbler. Ett jättestort överkast slängt över en soffa eller en fåtölj förändrar karaktären helt. Eller häng ett stort ljust tyg över ett bord som är mörkt och dystert.
 • Är du less på det som finns på väggarna hemma? Testa att plocka ner det du har och hänga upp något oväntat. Jag kan tycka att ett vackert klädesplagg är en nog så fin dekoration. Som vintagekimonon min syster köpte till mig i Tokyo. Eller ett fint gammalt nattlinne.
 • Sätt upp eller ta ner gardiner. Enkelt kan vara väldigt vackert! Som ett ljust lakan försiktigt och bohemiskt svept åt sidan vid sovrumsfönstret. Jag har lakan som gardiner i flera rum.
 • Gör ljusstakar av fina dricksglas eller kaffekoppar som du pluppar ner värmeljus i
 • Skölj ur söta små tabascoflaskor, parfymflaskor och marmeladburkar och stoppa ner små blommor i dem. Placera ut i en klunga. På sommaren är det fint med ängsblommor eller gröna blad – men man kan också bryta ett grönt blad från någon krukväxt eller en blomma från något man har hemma som blommar. Som en pelargon eller en viva. Ja, till och med blasten från en morot kan vara skirt vacker.
 • Se om det finns något som du kan ta sönder och ändra om för att skapa något nytt av. En stickad tröja kan bli ett härligt kuddfodral och en stor konservburk en charmig kruka.
 • När man gör hemma om vill man ju gärna lägga till. Men varför inte ta bort? Gör en riktig rensning hemma och känn friheten. Och sälj av grejerna så får du några slantar som inkomst också.

Mina bloggläsares alla smarta snåltips!

Så här möblerade jag om vardagsrummet januari 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “9 sätt för en snålis att piffa hemma”

 1. Vilka bra tips! Lusten att göra om hemma kommer impulsivt för mig, som den verkar göra för dig. Inte vill jag åka iväg och köpa grejor då, inte heller vänta flera dagar på ett internetköp. Jag vill ju göra om NU! Då måste jag ju ta vad jag har. 🙂 nu har jag några nya idéer!

 2. På tal om att hänga upp oväntat, minns att hag någon gång läste att din syster hängt upp morfars(?) skjorta på väggen, precis så slarvigt som den hade hängt i hans garderob. Det var så himla fint! Kan du inte länka till det inlägget om du kommer ihåg vilket jag menar?

 3. Fina tips! 🙂 Jag försöker nu som då att plocka bort en massa och förändra genom att byta om, precis som du skriver. 🙂 Funkar finfint varje gång.

 4. Jättebra tips! ♥ Älskar känslan efter en rejäl utrensning, men också att hitta nya användningsområden till saker.

  Det är så tillfredsställande att ”få ett helt nytt hem” genom att möblera om, flytta runt, addera och dra ifrån precis som du skriver – utan att det kostar en enda krona (eller tär på jordens resurser).

  Tummen upp för detta inlägg verkligen, klokt och fint! ♥

 5. Möblera om är mitt bästa inredningstrick! Funkar alltid! Jag brukar roa mig av det även vid kalas, jul och sådär när man verkligen inte tänker på ommöblering. Och om sommaren gör vi om vissa rum till gästrum, det var banne mig toppen. Kolla myset ;)) https://mokkasin.femina.se/gastrum-om-sommaren/ Nu måste jag läsa ikapp hela snålveckan här, eller halva är det ju i och för sig bara ännu. Kram!

 6. Liiiten varning om värmeljus bara. Vanliga glas (och de här populära glasburkarna som barnen dekorerar) är inte gjorda för att tåla värmen och KAN explodera.

 7. Sista tipset äger! Jag älskar känslan efter en ordentlig rensning. Och uppskattar det jag sparar så mycket mer! Sparar ju bara de absoluta favoritprylarna.
  Man känner sig verkligen fri och lätt efteråt.
  Ett annat kul tips är att lånbyta möbler och dekorationer med familj och vänner, det har jag gjort ofta och det är alltid lika skoj att få ”shoppa” hemma hos någon vars stil man tycker om, och att få låna ut den där inredningsdetaljen som kompisen alltid trånar efter.
  Ibland tar man tillbaka grejerna efter en period men ibland inser man att man inte saknat den alls och då får den stanna i sitt nya hem där den uppskattas ordentligt.