SnĂ„lveckan. Jag har precis möblerat om hĂ€r hemma igen. Matbordet fick flytta tillbaka till köket. Den runda köksön fick bli fint salongsbord. HĂ€r kan man mer “finsitta” om man vill lĂ€gga pussel eller spela spel eller fika med en kompis. I köket Ă€r det mer vardag stök och bök.

NĂ€r man pratar om att göra om hemma pratar man i regel om konsumtion. Om att köpa mer, lĂ€gga till. Och det Ă€r ju trevligt för all del – men det Ă€r ocksĂ„ roligt att ta vad man har och flytta runt pĂ„ det.

NĂ€r jag tröttnar pĂ„ mitt hus men inte vill eller kan köpa nĂ„got nytt – dĂ„ brukar jag möblera och “skylta” om. HĂ€r kommer mina bĂ€sta snĂ„ltips för den som vill förĂ€ndra kĂ€nslan hemma utan att spendera en krona.

  • Testa att plocka ner allt pynt. Tavlor, gardiner, krukor, ljusstakar, kuddar. Och rakt av kastbyta med det som finns i ett annat rum. Ta exempelvis pynt frĂ„n sovrummet och byt mot det som finns i vardagsrummet.
  • Jag brukar tömma hela rummet och sedan stĂ€lla in möblerna igen i en helt annan ordning. Jag flyttar möblerna pĂ„ egen hand genom att pilla in tjocksockar under alla hörn. DĂ„ kan jag skjuta runt dem i rummet. NĂ€r rummet Ă€r tomt Ă€r det lĂ€ttare att experimentera och se nya lösningar.
  • Testa att slĂ€nga tyger över möbler. Ett jĂ€ttestort överkast slĂ€ngt över en soffa eller en fĂ„tölj förĂ€ndrar karaktĂ€ren helt. Eller hĂ€ng ett stort ljust tyg över ett bord som Ă€r mörkt och dystert.
  • Är du less pĂ„ det som finns pĂ„ vĂ€ggarna hemma? Testa att plocka ner det du har och hĂ€nga upp nĂ„got ovĂ€ntat. Jag kan tycka att ett vackert klĂ€desplagg Ă€r en nog sĂ„ fin dekoration. Som vintagekimonon min syster köpte till mig i Tokyo. Eller ett fint gammalt nattlinne.
  • SĂ€tt upp eller ta ner gardiner. Enkelt kan vara vĂ€ldigt vackert! Som ett ljust lakan försiktigt och bohemiskt svept Ă„t sidan vid sovrumsfönstret. Jag har lakan som gardiner i flera rum.
  • Gör ljusstakar av fina dricksglas eller kaffekoppar som du pluppar ner vĂ€rmeljus i
  • Skölj ur söta smĂ„ tabascoflaskor, parfymflaskor och marmeladburkar och stoppa ner smĂ„ blommor i dem. Placera ut i en klunga. PĂ„ sommaren Ă€r det fint med Ă€ngsblommor eller gröna blad – men man kan ocksĂ„ bryta ett grönt blad frĂ„n nĂ„gon krukvĂ€xt eller en blomma frĂ„n nĂ„got man har hemma som blommar. Som en pelargon eller en viva. Ja, till och med blasten frĂ„n en morot kan vara skirt vacker.
  • Se om det finns nĂ„got som du kan ta sönder och Ă€ndra om för att skapa nĂ„got nytt av. En stickad tröja kan bli ett hĂ€rligt kuddfodral och en stor konservburk en charmig kruka.
  • NĂ€r man gör hemma om vill man ju gĂ€rna lĂ€gga till. Men varför inte ta bort? Gör en riktig rensning hemma och kĂ€nn friheten. Och sĂ€lj av grejerna sĂ„ fĂ„r du nĂ„gra slantar som inkomst ocksĂ„.

SnĂ„lveckan efter julhelgerna – massor av recept och husmorsknep!

Mina blogglÀsares alla smarta snÄltips!

SÄ hÀr möblerade jag om vardagsrummet januari 2019